Straszny Jednolity Plik Kontrolny - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 gru 2016, 16:15

Interpretując ustawę o wprowadzenie obowiązku prowadzenia ewidencji VAT w strukturze Jednolitego Pliku Kontrolnego https://www.yuma.pl/produkty/jpk za pół roku będzie dotyczyć średnie firmy, czyli w tym wypadku mnie. Choć jest to tłumaczone ułatwieniem dla urzędów skarbowych, a dla mnie może się okazać uciążliwe. Zwłaszcza, ze do tej pory posiadałam program, który nie posiada w sobie takiej funkcji, co wiąże się z wymianą oprogramowania, a tym samym nowymi kosztami. Czy nie można tego rozwiązać w inny sposób?
milkabukowa
Praktykant
Od: 16 gru 2016, 16:13
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 gru 2016, 9:19

a średnie przedsiębiorsrwa w VAT JPK nie wchodzi od stycznia 2017?
maksu

Napisano: 20 gru 2016, 21:12

milkabukowa pisze:Interpretując ustawę o wprowadzenie obowiązku prowadzenia ewidencji VAT w strukturze Jednolitego Pliku Kontrolnego https://www.yuma.pl/produkty/jpk za pół roku będzie dotyczyć średnie firmy, czyli w tym wypadku mnie. Choć jest to tłumaczone ułatwieniem dla urzędów skarbowych, a dla mnie może się okazać uciążliwe. Zwłaszcza, ze do tej pory posiadałam program, który nie posiada w sobie takiej funkcji, co wiąże się z wymianą oprogramowania, a tym samym nowymi kosztami. Czy nie można tego rozwiązać w inny sposób?
Mam ten sam dylemat. Mi Syfonia kazała kupić nowy program, bo mojego starej licencji już nie wspiera. Wstrzymam się na razie u nich, znalazłem fajne bezpłatne rozwiązanie przygotowane do generowania pliku JPK w Excelu, na iform.pl dają je zupełnie za darmo na 3 miesiące. Generalnie jest to bardzo proste rozwiązanie, ale nie ma się do czego przyczepić, po prostu kopiujesz dane do odpowiednich kolumn i generujesz JPK.
MAR

Napisano: 21 gru 2016, 14:40

Rzeczywiście, działa :)
Halina_Kosyńska

Napisano: 21 gru 2016, 14:43

MAR pisze:
milkabukowa pisze:Interpretując ustawę o wprowadzenie obowiązku prowadzenia ewidencji VAT w strukturze Jednolitego Pliku Kontrolnego https://www.yuma.pl/produkty/jpk za pół roku będzie dotyczyć średnie firmy, czyli w tym wypadku mnie. Choć jest to tłumaczone ułatwieniem dla urzędów skarbowych, a dla mnie może się okazać uciążliwe. Zwłaszcza, ze do tej pory posiadałam program, który nie posiada w sobie takiej funkcji, co wiąże się z wymianą oprogramowania, a tym samym nowymi kosztami. Czy nie można tego rozwiązać w inny sposób?
Mam ten sam dylemat. Mi Syfonia kazała kupić nowy program, bo mojego starej licencji już nie wspiera. Wstrzymam się na razie u nich, znalazłem fajne bezpłatne rozwiązanie przygotowane do generowania pliku JPK w Excelu, na iform.pl dają je zupełnie za darmo na 3 miesiące. Generalnie jest to bardzo proste rozwiązanie, ale nie ma się do czego przyczepić, po prostu kopiujesz dane do odpowiednich kolumn i generujesz JPK.
Dobrze, że kwoty z JPK podlinkowane są z VAT-7 i dane przenoszą się automatycznie,
Gość

Napisano: 21 gru 2016, 14:46

Halina_Kosyńska pisze:Rzeczywiście, działa :)
www.iform.pl/formularze/jpk-jednolite-pliki-kontrolne
Aneta_F

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x