strażak - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 19 kwie 2016, 11:22

pan jest w ochotniczej straży pożarnej. uzyskuje miesięczny dochód w kwocie 200zł miesiecznie.czy ten dochód wpisuje mi na nieopodatkowanym oświadczeniu za 2014r?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 kwie 2016, 11:36

Zależy czy to ekwiwalent czy umowa zlecenie.

Ekwiwalentu nie wliczasz, jest on za akcje ratowniczo - gaśnicze.
Umowę zlecenie bierzesz do dochodu, może on być m. in. za: funkcję kierowcy- mechanika, prowadzenie magazynu paliw itp.

Z tego tytułu, że jak napisałaś to stałe 200 zł to wychodzi na opcję drugą z w/w :)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 19 kwie 2016, 11:46

A to nie jest wykonywanie czynnosci związane z pełnieniem obowiązków społecznych i obywatelskich?
m&m

Napisano: 19 kwie 2016, 12:17

m&m chodzi Ci o ekwiwalent czy umowę?
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 kwie 2016, 12:59

Mnie nie robi róznicy, pieniądz jest pieniądzem.
Ale jak pójdę wyrzucać popiół albo zielsko, to spytam się tych moich po sąsiedzku na czym oni są, ze ich stac na kręcenie sie całymi dniami koło remizy i nic nie robienie.
Tych starych co jeszcze jeździli do pożaru po ugaszonym pożarze zaprzęgiem konnym tez sie mogę spytac. Ale oni to juz pewnie za udział w samych pogrzebach.
m&m

Napisano: 19 kwie 2016, 13:08

To źle, że Ci to bez różnicy.
Bo różnica jest i taka jak napisałem w pierwszym poście.
W takim razie wliczaj zasiłki okresowe, rodzinne stałe i inne jak to ładnie ujęłaś bo to pieniądz! :D

Uważasz inaczej to i rób inaczej ale będziesz tak robić do czasu kontroli lub pierwszego lepszego ogarniętego wnioskodawcy...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 kwie 2016, 13:18

Jak dla mnie to jest różnica pomiędzy pieniędzmi z pomocy społecznej a otrzymywaniem stałych należnosciami za pełnienie jakiejś funkcji.
Chociaż te z pomocy społecznej też powinny byc liczone do dochodu nieopodatkowanego.w koncu taka rodzina korzystająca z takiej pomocy obraca tymi darmowymi pieniędzmi, a nie to, zeby traktować ją jakby nie miała nawet złotówki więcej.
m&m

Napisano: 19 kwie 2016, 13:27

Stałej? Czytałaś dokładnie co napisałem?
Ekwiwalent nie jest stały i jest jedynie płatny za godziny w których strażak brał udział w akcji.
Aha i to nie jest pełnienie "jakiejś" tam sobie funkcji tylko udział tak jak pisałem w akcjach ratowniczo - gaśniczych po uprzednim nabyciu zaświadczeń, szkoleń i innych rzeczy.

Mylisz całkowicie wszystko i masz z góry obrany jakiś tam błędnie obrany stereotyp ;)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 kwie 2016, 14:58

heiland pisze:Stałej? Czytałaś dokładnie co napisałem?
Ekwiwalent nie jest stały i jest jedynie płatny za godziny w których strażak brał udział w akcji.
Aha i to nie jest pełnienie "jakiejś" tam sobie funkcji tylko udział tak jak pisałem w akcjach ratowniczo - gaśniczych po uprzednim nabyciu zaświadczeń, szkoleń i innych rzeczy.

Mylisz całkowicie wszystko i masz z góry obrany jakiś tam błędnie obrany stereotyp ;)
Branie udziału w akcjach i w związanych z nimi szkoleniach, to jego świadomy wybór, za który bierze pieniądze. Nie robi tego za darmo. Całkiem jak radny uczestniczący w comiesięcznych sesjach.
I bardziej od tego co ty piszesz odnoszę sie jednak do tego co pisze autorka tematu czyli do jego comiesięcznego dochodu w kwocie 200 zł.
m&m

Napisano: 19 kwie 2016, 15:21

Także się do tego odniosłem stwierdzając, że powinna to brać jako dochód.
Bo można wywnioskować że chodzi o umowę.

Ale jeżeli chodzi o ekwiwalent za udział w akcjach to nie powinna brać tego.

Są to 2 różne rzeczy!!!
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x