strażak - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 19 kwie 2016, 16:07

Umowa to jest raczej dochód opodatkowany, a wykonywanie czynności związane z pełnieniem obowiązków juz nie.
Takze nie widzę powodów, żeby do dochodu nieopodatkowanego nie liczyć ekwiwalentu. Jakby nie było wykonywał czynność - pracę, za którą brał pieniądze.
Prawdziwy ochotnik to pracuje za darmo w czynie społecznym, a nie za pieniądze.
m&m

Napisano: 19 kwie 2016, 16:39

Jeśli tak to proszę podaj jakieś argumenty a nie wyssane z palca tezy których niczym sensownym nie popierasz.
Jeśli tak nie jest to proszę poprzyj to jakimikolwiek przepisami, orzeczeniami czy czymkolwiek.
A jeśli tak jest to już nie pogłębiaj się we własnych błędnych tezach którymi chcesz udowadniać innym swoją racje.

Żeby nie było, że ja także wysysam z palca twierdzenia, poniżej zamieszę Ci link do lektury (jest tego sporo na pierwszy rzut oka):
https://www.zosprp.pl/files/prawo/ekwiwa ... alentu.pdf

I proszę pozostaw swoje aluzje w stronę OSP czy KSRG na boku i bądź obiektywna.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 19 kwie 2016, 18:52

Ale ty udawadniasz, ze strażakowi ochotnikowi należy sie ekwiwalent. A tego nikt nie neguje.
Ale ze stronki, którą dałeś interesujący jest ten fragment:
Ekwiwalent pieniężny za udział w działaniach ratowniczych lub szkoleniu pożarniczym ma charakter bardziej zbliżony do świadczeń określanych w przepisach prawa pod nazwą „diet” związanych z pełnieniem obowiązków społecznych i obywatelskich, radnych, posłów, senatorów.
Takze jeżeli dochody radnych, posłów, senatorów osiągane z wypełniania obowiązków społecznych i obywatelskich zaliczane sa do dochodów niepodoatkowanych, to czego taki ekwiwalent ma być pominięty.
m&m

Napisano: 19 kwie 2016, 18:59

A ty z całego tekstu wyciągasz tylko małą część i podajesz pod interpretacje przy okazji pomijając całość :D
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 kwie 2016, 19:07

Bo w tej całości nie ma nic istotnego, co by miało wpływ na sprawę, którą sie tutaj rozpatruje.
I juz napisałam nikt tutaj nie neguje słuszności przyznania ekwiwalentu strażakowi ochotnikowi. Ale ten ekwiwalent jest tez jego dochodem, całkiem tak jak w innych przypadkach. W przypadku radnych tez rada miasta podejmuje decyzję, jaka kwota będzie im wypłacana.
m&m

Napisano: 19 kwie 2016, 19:34

Zmuszasz mnie do wysłania zapytania naszemu ministerstwu ale ja Ci niczego udowadniać nie muszę tak więc jeżeli tak Cię to ciekawi to pisz sama :D
Ja pozostaję przy stanowisku, że ekwiwalentu nie liczymy.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 kwie 2016, 19:45

P. S.
m&m pisze:W przypadku radnych tez rada miasta podejmuje decyzję, jaka kwota będzie im wypłacana.
Delikanie bredzisz w pouczeniu masz oczywiście zawarte, że wliczamy: kwoty diet nieopodatkowane podatkiem dochodowym od osób fizycznych, otrzymywane przez osoby wykonujące czynności związane z pełnieniem obowiązków społecznych i obywatelskich
Ale to ma się nijak do ekwiwalentu członka OSP czy KSRG.

Więc mówiąc inaczej wskaż przepis który mówi że mamy to wliczać do dochodu? ;)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 kwie 2016, 21:50

heiland pisze:Zmuszasz mnie do wysłania zapytania naszemu ministerstwu ale ja Ci niczego udowadniać nie muszę tak więc jeżeli tak Cię to ciekawi to pisz sama :D
Ja pozostaję przy stanowisku, że ekwiwalentu nie liczymy.
Daleka jestem od dawania wiary w naciągane populistyczne interpretacje ministerstwa. I myślę, że jednak najlepiej sprawa rozstrzygnięta zostałaby przez sąd.
I dla mnie bez róznicy jest czy to dieta czy ekwiwalent jedno i drugie jest świadczeniem i to bardzo porównywanym. Jedno i drugie jest wynagrodzeniem za wypełnianie obowiązków obywatelskich.
Tylko swiadczenie noszące nazwę swiadczenia jest swiadczeniem czy i zasiłek jest też takim samym świadczeniem co świadczenie?

PS. Wynajm pokoi tylko tych wiejskich robicie, a w miastach można na dziesiątki je wynajmować i nie zgłaszać dochodu z ich wynajęcia?
m&m

Napisano: 20 kwie 2016, 8:05

Jak Ci coś obojętne, że jedno nazywa się inaczej od drugiego to gratuluję :D

Jak już Ci pisałem:
heiland pisze:Jeśli tak to proszę podaj jakieś argumenty a nie wyssane z palca tezy których niczym sensownym nie popierasz.
Tak więc czekam ;)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x