studia podyplomowe a pomoc na kn

~grazka

studia podyplomowe a pomoc na kn

Post autor: ~grazka »

Czy płacicie pomoc na kontynuowanie nauki osobom, które uczą się na studiach podyplomowych?
Mam wychowankę (bierze 494,10) która ukończyła studia licencjackie, być może rozpocznie naukę na studiach magisterskich zaocznie ale na pewno od października rozpocznie studia podyplomowe. Czy w sytuacji kiedy będzie uczyć się tylko na studiach podyplomowych przysługuje jej pomoc na kontynuowanie nauki?
~Grzegorz

Re: studia podyplomowe a pomoc na kn

Post autor: ~Grzegorz »

Pomoc jej przysługuje jeśli ma je programie, ustawodawca nic nie wspominał, iż jak skończysz studia nie możesz iść na studia podyplomowe. W ustawie mowa jest o nauce i krotnościach zmiany szkoły, jeśli te wymagania spełnia pomoc jej przysługuje.
~G point

Post autor: ~G point »

A jeśli te studia podypl. są w tej samej szkole, to jest to krotność czy tosamość szkoły?
~pcpr

Post autor: ~pcpr »

ale przecież jest to inny kierunek więc i inna szkoła
Nie?
~G-day

Post autor: ~G-day »

Studia inne, ale szkoła ta sama. Szkoła więc się nie zmienia.
~grazka

Post autor: ~grazka »

Ustawa ops mówi że pomocy na kn zaprzestaje się udzielać kiedy osoba usamodzielniana zmieniła trzykrotnie na tym samym poziomie szkołę i to bez uzasadnienia a jeżeli kończy poszczególne etapy w tej samej szkole to przecież wszystko jest w porządku.

Dziękuję Grzegorz za odpowiedź.
~H2O

Post autor: ~H2O »

Pierwszy raz spotykam się z tym, że ktoś studia podyplomowe uważa za kolejny etap kształcenia. Raczej jest to dodatkowy etap kształcenia.
~pcpr

Post autor: ~pcpr »

ja bym uznała jest to etap kształcenia bo prezcież podnosi kwalifikację
Myślę, że jak ktoś nie chce dać pomocy to wybrzydza i stwarza sztuczne problemy tak jak tu niektóre osoby
Ale w jakim celu???/
~me

Post autor: ~me »

ja też bym jak najbardziej wypłacała
~O.K.

Post autor: ~O.K. »

Według mnie studia podyplomowe to nie jest poziom kształcenia (raczej poszerzenie wiedzy, które nie przeszkadza w podjęciu pracy). A na naukę w formie kursu języka obcego też byście przyznali środki na kontynuowanie nauki. Według mnie ubieganie się o pomoc na naukę przy studiach podyplomowych to naciągactwo (a niektórzy pracownicy socjalni jeszcze to propagują!).
ODPOWIEDZ