studia podyplomowe a pomoc na kn
studia podyplomowe a pomoc na kn
Czy płacicie pomoc na kontynuowanie nauki osobom, które uczą się na studiach podyplomowych?
Mam wychowankę (bierze 494,10) która ukończyła studia licencjackie, być może rozpocznie naukę na studiach magisterskich zaocznie ale na pewno od października rozpocznie studia podyplomowe. Czy w sytuacji kiedy będzie uczyć się tylko na studiach podyplomowych przysługuje jej pomoc na kontynuowanie nauki?
Mam wychowankę (bierze 494,10) która ukończyła studia licencjackie, być może rozpocznie naukę na studiach magisterskich zaocznie ale na pewno od października rozpocznie studia podyplomowe. Czy w sytuacji kiedy będzie uczyć się tylko na studiach podyplomowych przysługuje jej pomoc na kontynuowanie nauki?
Re: studia podyplomowe a pomoc na kn
Pomoc jej przysługuje jeśli ma je programie, ustawodawca nic nie wspominał, iż jak skończysz studia nie możesz iść na studia podyplomowe. W ustawie mowa jest o nauce i krotnościach zmiany szkoły, jeśli te wymagania spełnia pomoc jej przysługuje.
A jeśli te studia podypl. są w tej samej szkole, to jest to krotność czy tosamość szkoły?
ale przecież jest to inny kierunek więc i inna szkoła
Nie?
Nie?
Studia inne, ale szkoła ta sama. Szkoła więc się nie zmienia.
Ustawa ops mówi że pomocy na kn zaprzestaje się udzielać kiedy osoba usamodzielniana zmieniła trzykrotnie na tym samym poziomie szkołę i to bez uzasadnienia a jeżeli kończy poszczególne etapy w tej samej szkole to przecież wszystko jest w porządku.
Dziękuję Grzegorz za odpowiedź.
Dziękuję Grzegorz za odpowiedź.
Pierwszy raz spotykam się z tym, że ktoś studia podyplomowe uważa za kolejny etap kształcenia. Raczej jest to dodatkowy etap kształcenia.
ja bym uznała jest to etap kształcenia bo prezcież podnosi kwalifikację
Myślę, że jak ktoś nie chce dać pomocy to wybrzydza i stwarza sztuczne problemy tak jak tu niektóre osoby
Ale w jakim celu???/
Myślę, że jak ktoś nie chce dać pomocy to wybrzydza i stwarza sztuczne problemy tak jak tu niektóre osoby
Ale w jakim celu???/
Według mnie studia podyplomowe to nie jest poziom kształcenia (raczej poszerzenie wiedzy, które nie przeszkadza w podjęciu pracy). A na naukę w formie kursu języka obcego też byście przyznali środki na kontynuowanie nauki. Według mnie ubieganie się o pomoc na naukę przy studiach podyplomowych to naciągactwo (a niektórzy pracownicy socjalni jeszcze to propagują!).
Oprócz studia podyplomowe a pomoc na kn - Stare tematy przeczytaj również:
gminy nie chcą wsólfinansować pobytu w pogotowiu
pomocy - odwołanie RZ na odmowę przyznania świadczenia na utrzymanie mieszkania
wyprawka dla dzieci z domu dziecka
aktywny samorząd - obszar F
wniosek o przyznanie świadczenia na utrzymanie lokalu mieszkalnego
DPS NIE CHCE PRZYJĄĆ DZIECKA
mieszkaniec DPS a dofinansowanie PFRON
Urlopowanie dzieci z rodzin zastępczych a świadczenia
Rodzinny DPS
Ochrona danych osobowych
Zaproszenie