Mam pytanko odnośnie doliczania do dochodu rodziny, kolejnego dochodu. Przykład: Matka pobiera stypendium socjalne na dziecko (decyzja przyznająca stypendium od września do listopada), w październiku matka otrzymuje dodatek do zasiłku rodzinnego na dojazdy na to dziecko z nadpłatą za wrzesień).
Czy przypisuję ten dodatek do każdego miesiąca, czyli września i października i przeliczam, czy stypendium się nadal należy za tamten okres?
Czy jeśli jest przekroczenie dochodu, np. w październiku, to stypendium nie należy się od października, czy od następnego miesiąca, czyli listopada?
My jako OPS zawsze przypisywaliśmy dochód jednorazowy za październik czyli to 69zł na dojazdy (nie cofaliśmy się do września skoro zostało to wypłacone w październiku)i jeśli w październiku było przekroczenie to od listopada już się stypendium nie należało.Na szkoleniu u p. Ciszewskiego zadałam takie pytanie i on kazał cofać się i przypisać ten dodatek do września i października i jeśli już we wrześniu było przekroczenie to od września się nie należy stypendium.
Czy ktoś może rozwiać moje wątpliwości jak kto w końcu jest?? Zaraz będzie październik i będę musiała doliczyć ten dodatek (bo jako OPS wiem kto go dostanie) a sama już nie wiem jak powinnam to zrobić.
Stypendia - dochód uzyskany, dodatek do rodzinnego
-
- Referent
- Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna
- Kontakt:
Re: Stypendia - dochód uzyskany, dodatek do rodzinnego
Super że tyle osób czyta a nikt nic nie odpowie:/ To po co to forum.... Ludzie pytają a nikt nie chce się podzielić swoją wiedzą.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Św/ śR
- Kontakt:
my doliczamy do września
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jest to dochód należny za dany okres - więc doliczam do IX i X, jeśli przekracza - odmowa (lub cofnięcie prawa - dotyczy okresu wstecznego) od m-ca przekroczenia
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
od września przeliczam i cofniecie prawa
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR,ŚW
- Kontakt:
Czy tą zasadę stosujemy również w przypadku świadczenia pielęgnacyjnego? Wnioskodawca składając wniosek nie miał przyznanego świadczenia pielęgnacyjnego (1830zł) - SKO przyznało świadczenie teraz z wyrównaniem od lipca (wypłata od VII do X nastąpi w październiku). Czy doliczam kwotę tego świadczenia do poprzednich miesięcy, za które świadczenie to się należało ale nie było faktycznie uzyskane, czyli w sierpniu i we wrześniu itd. czy doliczam tylko w październiku? Proszę o pomoc.
Oprócz Stypendia - dochód uzyskany, dodatek do rodzinnego - Stypendia przeczytaj również:
druga szkoła ponadgimnazjalna
ulega podwyższeniu o 5% w przypadku...
Składka KRUS w stypendium
Decyzja odmowna 500+ ze względu na pieczę
Udokumentowanie dochodu
PRZELICZENIE DODCHODU
decyzja z urzędu
Stypendium szkolne dla dziecka w LO zaocznym COSINUS
Wezwanie o uzupełnienie dokumentów
Zasiłek szkolny
Działalność gospodarcza ale za sierpień dochód zerowy
Alimenty dorosłego dziecka a wnioski rodzeństwa
Czy wliczamy zaległe alimenty do dochodu?
Czy odliczacie alimenty
Stypendium sportowe-czy wliczać?
wzór decyzji za ix-xii na niepełny okres np do listopada z uwagi na brak srodków