stypendia /staże - uzysk/utrata czy nieopodatkowane - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 30 lis 2022, 20:00

Cześć, pomóżcie prosze bo mnie móz już paruje. Jak ma się kwestia stypendiów /staży dla bezrobotnych po ostatnich zmianach?

- uzysk/utrata to uzyskanie/utrata stypednium i zaisłku dla bezrobotnych

- dochody nieopodatkowane to stypendia dla bezrobotnych finansowane ze środków Unii
Europejskiej lub Funduszu Pracy, niezależnie od podmiotu, który je wypłaca
wypłaca

Czyli co jest co? :oops: Co się mieści w tych dwóch kategoriach? Typowy zasiłek dla bezrobotnych rozumiem, ze jest uzyskiem, a co ze stypendium - przecież moze być wypłacany z PUP i zwykle jest chyba z funduszy unijnych(wówczas jako nieopodatkowane)? Czy za każdym razem mam badać czy staż z PUP jest ze środków unii? Czy status bezrootnego ma znaczenie - w sensie zarejestrowany/nie zarejestowany?

Mam takie sytuacje- wnioski o zasiłki rodzinne:
1. Córka klientki ,zarejstrowana jako bezrobotna w ubiegłym roku była na stażu z PUP od marca do pażdziernika 2021, na umowie znaczki Unii, fundusze unijne itp. Dochód nie został wykazany w PIT, klientka oświadczyła, ze dochód ten był nieopodatkownany. Obecnie córka studiuje. Brać oświadczenie o nieopodatkowanych? Czy utracony?
2. Mąż klientki od września 2022 zawarł umowe trójstornną - GOPS - fundacja- mąż, środki finansowane z Unii, maż niezarejestorwany w Pup. Uzysk za październik czy nieopodatkowane za rok?
3. Klientka zawarła umowę z fundacją w ramach projektu aktywiazacji kobiet. Otrzymuje stypendium stażowe, jest niezarejsteorwana w PUP. Srodki oczywiscie finansowane czesciowo z uni, czesciowo z pbudzetu. Czy robić uzysk? Czy dopiero za rok w nieoopdatkowanych.
swiezynka2022
Praktykant
Od: 30 lis 2022, 19:25
Zajmuję się: ŚR/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem