ukr- czy jest utrata statusu? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 gru 2022, 12:45

Rodzina z ukrainy złozyła mi wniosek na rodzinne. z rejestru pesel wynika , że tylko dzieci opuściły Ukrainę w związku z konfliktem w kwietniu tego roku. Rodzice jeździeli na Ukrainę tylko ja nie wiem jak odnieść się do pieczątek straży granicznej.

<-01.07.2022
->30.07.2022 <-23.09.2022 to paszport żony

->30.07.2022 ->29.08.2022
<-23.08.2022 <-23.09.2022
->22.10.2022 <-04.11.2022 to paszport męża

Czy osoby te posiadają nadal status uchodźy?
Monika221
Stażysta
Od: 10 sie 2022, 11:29
Zajmuję się: SR

Napisano: 02 gru 2022, 13:34

Po co ci ten paszport ? To nie początek kiedy nie mieliśmy dostępu do systemu i wtedy tam zaglądaliśmy. Po co to rozkminiać. Złożyli Ci wniosek to w systemie masz rejestr PESEL i masz teraz dostęp do straży granicznej. Tam sprawdzasz czy mają status UKR. Jak mi się na papierze zgadza wszystko to ja nie rozkminiam bo nie mam na to czasu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 05 gru 2022, 13:39

Szarak pisze:
02 gru 2022, 13:34
Po co ci ten paszport ? To nie początek kiedy nie mieliśmy dostępu do systemu i wtedy tam zaglądaliśmy. Po co to rozkminiać. Złożyli Ci wniosek to w systemie masz rejestr PESEL i masz teraz dostęp do straży granicznej. Tam sprawdzasz czy mają status UKR. Jak mi się na papierze zgadza wszystko to ja nie rozkminiam bo nie mam na to czasu.
Z rejestru pesel wynika że statusu uchodźcy tych dwoje dorosłych nie ma, brak wpisu do spr dlatego pytam co z tym zrobić i czy jest możlwiość że ten status jest ukryty- dlatego wzięłam od nich te paszporty, że by mieć potwierdzenie, że u nas są i że wyjeżdżaja na mniej niż miesiąc. Ja czasu też nie mam, ale ukraińców miałam w kwietniu i maju dlatego pytam- czy odmowa ZR gdy jest zapis, że nie opuścili Ukrainy w związku z konfliktem w ich kraju.
Monika221
Stażysta

Napisano: 05 gru 2022, 14:18

Skoro nie mają statusu UKR to prawdopodobnie przybyli przed wojną a później ściągnęli dzieci, mieli nadany pesel przed wojną i nie wnieśli o zmianę na status UKR albo utracili ten status. Skoro wnioskodawca nie podlega pod specustawę, robisz to co z każdym innym cudzoziemcem czyli wołasz kwity, że mają uregulowany pobyt i dostęp do rynku pracy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 05 gru 2022, 16:16

Szarak pisze:Skoro nie mają statusu UKR to prawdopodobnie przybyli przed wojną a później ściągnęli dzieci, mieli nadany pesel przed wojną i nie wnieśli o zmianę na status UKR albo utracili ten status. Skoro wnioskodawca nie podlega pod specustawę, robisz to co z każdym innym cudzoziemcem czyli wołasz kwity, że mają uregulowany pobyt i dostęp do rynku pracy.
Szarak pisze:
05 gru 2022, 14:18
Skoro nie mają statusu UKR to prawdopodobnie przybyli przed wojną a później ściągnęli dzieci, mieli nadany pesel przed wojną i nie wnieśli o zmianę na status UKR albo utracili ten status. Skoro wnioskodawca nie podlega pod specustawę, robisz to co z każdym innym cudzoziemcem czyli wołasz kwity, że mają uregulowany pobyt i dostęp do rynku pracy.
Przybyli 05.03.2022r. z tego co mi tu oświadczyli, ale najwyraźniej juz tego statusu nie mają. Dobra dziekuję ci bardzo za pomoc, pozdrawiam.
Monika221
Stażysta

Napisano: 06 gru 2022, 8:40

Masz też wyjaśnienia Ministerstwa
Jak postąpić w przypadku obywatela Ukrainy wnioskującego o świadczenia rodzinne,
który wjechał na terytorium RP po 24 lutego br. i który posiadał już numer PESEL nadany
wcześniej np. kilka lat temu? Przede wszystkim należy wskazać, że przepisy ustawy pomocowej dotyczą tych obywateli Ukrainy (oraz ich małżonków), którzy przybyli na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z terytorium Ukrainy w związku z działaniami wojennymi prowadzonymi na terytorium tego państwa w okresie od dnia 24 lutego 2022 r.
W zdecydowanej większości przypadków osoby, które przybyły do Polski od 24 lutego 2022
r. nie będą posiadały polskiego numeru PESEL i będą musiały one złożyć wniosek o nadanie
tego numeru w oparciu o przepisy art. 4 ustawy pomocowej. Jednak może się zdarzyć, że po tej dacie przybyli bądź przybędą osoby, które już wcześniej miały nadany numer PESEL. Jeżeli takie osoby będą chciały uzyskać prawo do świadczeń rodzinnych z zastosowaniem przepisów szczególnych z ustawy pomocowej, również będą musiały znaleźć się w rejestrze PESEL z symbolem UKR utworzonym dla obywateli Ukrainy przybyłych do Polski w okresie od 24 lutego 2022 r. W tym celu będą musiały udać się do urzędu gminy/miasta i złożyć wniosek o dokonanie odpowiedniej zmiany w rejestrze PESEL (usunięcie niezgodności), która to zmiana polegać będzie na nadaniu symbolu UKR w rejestrze PESEL
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 16 gru 2022, 14:36

Jak robicie w przypadku, kiedy w peselu ma status UKR, a w rejestrze straży granicznej widnieje data utraty uprawnień 22.05.2022r.
Sugerować się tylko PESELem i jak jest UKR to przyznaje czy strażą graniczną?
zielonypłatek
Referent
Od: 24 mar 2017, 15:15

Napisano: 19 gru 2022, 16:10

Monika221 pisze:
05 gru 2022, 13:39
Szarak pisze:
02 gru 2022, 13:34
Z rejestru pesel wynika że statusu uchodźcy tych dwoje dorosłych nie ma, brak wpisu do spr dlatego pytam co z tym zrobić i czy jest możlwiość że ten status jest ukryty- dlatego wzięłam od nich te paszporty, że by mieć potwierdzenie, że u nas są i że wyjeżdżaja na mniej niż miesiąc. Ja czasu też nie mam, ale ukraińców miałam w kwietniu i maju dlatego pytam- czy odmowa ZR gdy jest zapis, że nie opuścili Ukrainy w związku z konfliktem w ich kraju.
Idź do usc i sprawdź w źródle bo my miałyśmy takie przypadki że nasz system pokazywał że nie ma ukr a osoby tu były, a jak sprawdzałyśmy w źródle to wszystkie osoby nawet te które tu były miały nue a nie ukr i wszystkie 18 listopada miały zmienione statusy przez komendanta straży granicznej. Po telefonie do straży okazało się że wszyscy tak mają bo straży padł system. I jak kogoś wyłapiemy takiego to mamy go zawiadamiać żeby się zgłaszał z paszportem do usc
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 27 gru 2022, 13:59

czyli takim osobom można wypłacać zakwaterowanie i wyżywienie?
akrysia
Praktykant
Od: 24 mar 2022, 9:12
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x