Stypendium - dochód, decyzje - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 08 kwie 2022, 10:29

Dzień dobry. Mam kilka pytań dotyczących wydawania decyzji na nowe półrocze w związku ze zmiana kryterium dochodowego oraz przelicznika z pola
1. We wrześniu wydałam decyzje odmowne na okres wrzesień-grudzień. Na jakiej podstawie wydać decyzję przynającą na nowe półrocze u tych którzy przekraczali w 2021 a teraz w związku ze zmianą kryterium bez problemu się mieszczą (zakładając, że dochód im się nie zmienił od sierpnia)? Prosiłabym konkretną podstawę prawną na jakieś Wy się opieracie. Nasza Pani prawnik wychodzi z założenia, ze odmowa to odmowa i nie da się tu nić zmienić. Nowego wniosku też nie złożą, bo to nie ten czas.
2. Osoby posiadające gospodarstwo rolne nie oświadczą już, ze dochody się nie zmieniły. Z jakiego miesiąca zatem brać oświadczenia o dochodzie? Od przyszłego tygodnia będę pobierać zgody na zmianę decyzji. Chciałabym wydawać decyzję obejmujące okres od lutego do maja/czerwca w zależności od środków. W każdym razie pominąć styczeń aby nie kombinować ze zmianami na przełomie grudzień/styczeń a następnie styczeń/luty
3. Zakładając, że środków wystarczy mi do czerwca jak traktować maturzystów? Również dostają decyzje do czerwca jako, że status ucznia mają jeszcze aktualny czy do faktycznego zakończenia ich roku szkolnego?

Dziękuję serdecznie za pomoc :)
Agg23
Stażysta
Od: 15 cze 2021, 22:44
Zajmuję się: SW

Napisano: 08 kwie 2022, 10:51

Nowe kryterium dochodowe bierzemy pod uwage dopiero od września na okres 2022/2023!!!!!!!!!!!!!!!!
roza_s
Praktykant
Od: 07 paź 2021, 10:29
Zajmuję się: FA/ŚR/

Napisano: 08 kwie 2022, 10:55

Byłam na szkoleniu ze stypendium i prowadzącą mówiła, że skoro kryterium się zmienia od stycznia to bierzemy je pod uwage od stycznia. Po to te odmowy kiedy wiemy, że we wrześniu przekraczało a od stycznia nie, żeby nie zamykac drogi wnioskodawcom na wypłaty w drugim półroczu. Jesteśmy na tyle małą gminą, ze normalnie się przelicza przed przyjęciem i jak strona wie, że przekroczy to nawet nie składa wniosku :)
Agg23
Stażysta
Od: 15 cze 2021, 22:44
Zajmuję się: SW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x