Stypendium Socjalne, dochód, zasiłek rodzinny. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 paź 2019, 1:33

Witam!
Jestem na tym forum, ponieważ mimo poszukiwań w internecie i wizyty w MOPS nie uzyskałem wystarczających informacji, bądź są one sprzeczne, więc pytanie do osoby doświadczonej i oczytanej w przepisach. Sytuacja ma się następująco:

Jestem studentem, mam 21 lat, studiuję dziennie. Od zawsze byłem pracowity, odkąd tylko skończyłem 18 lat pracowałem na umowę zlecenie, aby być jak najbardziej samodzielny finansowo.
Z tego powodu rodzice już w poprzednich latach zgłosili, że jestem samodzielny finansowo, abym nie zawyżał dochodów gospodarstwa domowego. I tutaj pierwsze pytanie, czy mogę ponownie dołączyć do gospodarstwa domowego? Rodzice złożyli już wniosek o świadczenia rodzinne z dochodem liczonym na 3osoby.

1.Chciałbym na studiach złożyć wniosek o stypendium socjalne i wtedy doliczając rodziców i brata nasze gospodarstwo domowe liczyło by 4osoby czyli mamy sprzeczność z wnioskiem rodziców, co w takiej sytuacji?

2.Czy ubiegając się o świadczenia rodzinne przez moich rodziców można odliczyć od dochodu składki na ubezpieczenie społeczne (KRUS) Rodzice mają małe gospodarstwo rolne i składki co kwartał wynoszą ponad 800zł na dwie osoby.

3. Tata złożył wcześniej wniosek o świadczenia rodzinne i na nakazach płatniczych o hektarach przeliczeniowych była doliczona jakaś dzierżawa, i wychodziło jakieś 6,8 ha, zaś jak brał zaświadczenie z gminy widnieje tam inna informacja, że posiada niecałem 6ha przeliczeniowych, czy można to uwzględnić od nowa? Bo informację są sprzeczne, Pani z MOPS szybko spławiła tatę mówiąc, że będzie to możliwe dopiero w przyszłym roku jak już pokazał inny. (Wtedy dochód by nie przekroczył progu)

4. Mam zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodach i widnieje tam "dochód uzyskany wyniósł" oraz "należny podatek wyniósł" Przykładowo jeżeli dochód wyniósł 14 000zł a należny podatek 2 5000zł, to czy do obliczania dochodu odejmuje się podatek? Tzn np. od 14 000zł - 2 5000zł?

5. Czy tata będzie musiał zwracać świadczenia za poprzedni rok, w sytuacji kiedy dopisałbym się do gospodarstwa domowego? Bo we wniosku umieszcza się dochody za 2018 rok.

Ogólnie wolę sobie sam radzić, jednak studiując dziennie poza miejscem zamieszkania i łapiąc się cały czas pracy popołudniami jest ciężko samodzielnie sobie poradzić, a przez pracowite wakacje mój dochód przewyższa próg, jeżeli starałbym się o stypendium jako jednoosobowe gospodarstwo domowe. Z góry dziękuję Państwu za każdą odpowiedź.
Senur
Praktykant
Od: 29 paź 2019, 0:55
Zajmuję się: student

Napisano: 29 paź 2019, 11:31

Co do pyt. 1 - to wnioskodawca decyduje, których członków rodziny wpisuje do składu rodziny, dlatego ja często proponuję aby dorosłych, samodzielnych dzieci nie wpisywać do składu rodziny.Nie ma to wpływu na fakt, że na studiach wspisujesz cała wasza czwórkę - tam wpisujesz wszystkich bo nawet nie możesz, zgodnie z uczelnianymi przepisami występować samodzielnie
( POZA KILKOMA WYJATKAMI)
ad. 2 tak odliczmy od dochodu składki z KRUS-u ale tylko wtedy, gdy dochód jest liczony tak , jak w pomocy społecznej- nie wiem , którą ustawą posiłkują się na uczelniach. Jeśli tą o św. rodzinnych - to nie odliczysz składek z KRUS
ad. 3 nie wiem skąd wynikła rozbieżność między nakazem płatniczym a zaświadczeniem - powinno być to samo
ad.4 odejmuje się i podatek ,i składki społeczne ,i zdrowotne.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 29 paź 2019, 17:58

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Obawiałem się, że skoro tata w MOPS składał wniosek z dochodem podzielonym na 3 osoby (nie uwzględniając mnie) a ja złożę wniosek o stypendium socjalne z dochodem całej rodziny (łacznie ze mną) spowoduje to utratę jego świadczeń na mojego młodszego brata, będzie to nielegalne, oraz tata będzie musiał mnie uwzględnić ponownie przy wniosku o świadczenia.
Pytanie 2 było skierowane czysto pod mojego tatę. Gdyby składki na KRUS były odliczane od dochodu do wniosku o świadczenia socjalne z MOPSU wtedy nawet ze mną kwota by nie przekraczała progu 676zł bodajże. Pani z MOPS powiedziała, że te składki nie są odliczane jednak przeglądając rozporządzenia i internet z moich informacji wynikało, że sąd w 2017r. wydał interpelację w tej sprawie opowiadając się za tym, że składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne z KRUS powinny być odliczane od liczenia dochodu. Stąd właśnie moje pytanie. Jeszcze raz bardzo dziękuję, rozumiem, że nie muszę się o nic obawiać?
Senur
Praktykant
Od: 29 paź 2019, 0:55
Zajmuję się: student

Napisano: 30 paź 2019, 13:02

Nie musisz - nierzadkością jest tak, że w świadczeniach rodzinnych jest inny skład rodziny niż w pomocy społecznej.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x