Stypendium unijne w nowym okresie zasiłkowym - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 7 z 8    [ Posty: 76 ]

Napisano: 31 lip 2017, 14:03

Młodypracownik pisze:Powiedzcie proszę czy ze stypendium finansowanego z UE robimy uzysk? Jest wpisany jako dochód nieopodatkowany, ale jeśli chodzi o katalog utrat/uzysków to widnieje "utrata zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych".
Wcześniej stypendium bez podatku z UE nie liczyłyśmy z koleżanką do dochodu, ale teraz już mam wątpliwości. Jako nieopodatkowany z 2016 będzie trzeba go wykazać ale jeżeli ktoś np w 2018 podejmie taki staż z UE, to robimy z niego uzysk? Czy czekamy jak 2018 będzie rokiem bazowym i wtedy dopiero taki dochód będzie nam wykazywany?
Pytam, bo różne czytam opinie...
kazde stypendium dla bezrobotnych jest i utrata i uzyskiem,a to finansowane ze srodkow unii tez jest stypendium dla bezrobotnych...wiec jak najbardzie jest to i utrata i uzysk i liczysz go z roku bazowego jesli nadal jest otrzymywane w momencie ustalania prawa - tak jak kazdy uzysk w roku bazowym :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2017, 15:57

Ok. Ja bym to interpretowała inaczej, ale będę robić jak większość :D
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 01 gru 2017, 17:11

A wiec mam pytanie dotyczące tego nieszczęsnego stypendium UE.
Sprawa wygląda następująco:
Rok bazowy 2016 :
Ojciec dziecka otrzymywał od kwietnia 2016-października 2016 stypendium stażowe.
W Urzędzie Pracy zarejestrował się Luty/Marzec dokładnie nie pamiętam.
W kwietniu został skierowany przez Urząd Pracy na w/w stypendium finansowane ze środków UE, nie tracąc przy tym statusu osoby bezrobotnej.
Pismo z PUP o utraceniu statusu otrzymał w październiku kiedy podjął pracę w firmie , w której odbywał staż (pracuje tam do dnia dzisiejszego)
Teraz tak :
Matka dziecka otrzymuje od Lutego br rodzinne w kwocie 1000 zł miesięcznie

Składając wniosek o świadczenie 500+ :
- Stypednium stażowe zostało utracone w październiku 2016 r
- Praca na umowę o pracę od października - grudnia 2016 w tej samej firmie w ktorej odbywał się staż
- Rodzinne matki 1000 zł miesięcznie.
Dochód na osobę nam wyszedł ok 750 zł na osobę

Jakże wielkie było moje zdziwienie kiedy decyzja przyszła odmowna .
Dochód przeliczono nam w następujący sposób:

Dochód z tytułu stypednium nie został utracony a podzielony przez 12 miesięcy co dalo kwotę ok 500 zł mies
Dochód z tyt umowy o pracę został podzielony na 3 miesiące co dalo kwote ok 1300 zł
Dochód z tyt rodzinnego 1000 zł miesiecznie
1300+500+1000= 2800 zł
Co za tym idzie przekroczyliśmy kryterium 800 zł.

Oczywiście od decyzji się odwołałam gdyż dochód z tytułu stypednium zostal utracony w październiku 2016 i na miejsce tego dochodu wskoczył dochód z tyt umowy o pracę.
Nie rozumiem jak oni to policzyli i dlaczego ten dochód nie został utracony jak jest w katalogu dochodów utraconych więc podlega utracie.
Wyszedł im dochód którego nigdy nie było bo oni wywnioskowali że dochod ojca dziecka wyniósl ok 1800 zł miesięcznie w 2016 roku ... nigdy takiej sumy nie było.
Aktualnie sprawa została przekazana do SKO , ale ja nadal nie rozumiem dlaczego dochód z tyt stypendium nie został utracony.
Jak wy myślicie? Dobrze to obliczyli? Jeśli tak to proszę o wyjaśnienie podparte odpowiednimi artykułami z ustaw.
patrycja.b
Praktykant
Od: 01 gru 2017, 16:57
Zajmuję się: Stylizacja paznokci

Napisano: 02 gru 2017, 18:58

ja osobiście w takiej sytuacji prosze aby rodzina wpisała an druku nieopodatkowany dochód ten staż ale obok pisze sobie utrata i daty kiedy obwiązało... wiec w w/w wypadku utraciłabym staż a doliczyła tylko prace
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 03 gru 2017, 22:24

kiki88 pisze:ja osobiście w takiej sytuacji prosze aby rodzina wpisała an druku nieopodatkowany dochód ten staż ale obok pisze sobie utrata i daty kiedy obwiązało... wiec w w/w wypadku utraciłabym staż a doliczyła tylko prace

Tak też właśnie zrobiłam a mimo to stypendium zostało podzielone na 12 msc.
Kiedy dzwonię i pytam o to dlaczego nie zostało utracone skoro było utracone to pani mi odpowiada że tego stypendium się nie utraca
Ale nigdzie w ustawie nie pisze ze stypendium z UE nie podlega utracie
Przynajmniej ja tego nie znalazłam....
patrycja.b
Praktykant

Napisano: 04 gru 2017, 8:44

W załączniku załączam bardzo przydatne informacje o stażach unijnych jak je traktować jasno i klarownie opisane szczegółowo rozwieje to wasze wątpliwości wszelkie niestety w drukarce kończył się tusz i jakość wydruku nie była zbyt dobra stąd taki skan ale wszystko jest czytelne. Jest to skan z podręcznika dla samorządowców odnośnie 500+ ze strony ministerstwa wersja z końca sierpnia dodam, że w najnowszej wersji umieszczonej na stronie ministerstwa to objaśnienie zostało usunięte nie wiadomo czemu, dobrze że to zachowałem może się wam bardzo przydać.
Załączniki
podręcznik staże unijne.pdf
(950.35 KiB) Pobrany 45 razy
adrianwarss
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 12:37
Zajmuję się: niczym

Napisano: 04 gru 2017, 10:14

Jak by ktoś miał pdf tej wersji podręcznika z sierpnia z tymi objaśnieniami co wrzuciłem wyżej w załączniku prosiłbym o jego wrzucenie.
adrianwarss
Stażysta

Napisano: 04 gru 2017, 12:09

adrianwarss pisze:W załączniku załączam bardzo przydatne informacje o stażach unijnych jak je traktować jasno i klarownie opisane szczegółowo rozwieje to wasze wątpliwości wszelkie niestety w drukarce kończył się tusz i jakość wydruku nie była zbyt dobra stąd taki skan ale wszystko jest czytelne. Jest to skan z podręcznika dla samorządowców odnośnie 500+ ze strony ministerstwa wersja z końca sierpnia dodam, że w najnowszej wersji umieszczonej na stronie ministerstwa to objaśnienie zostało usunięte nie wiadomo czemu, dobrze że to zachowałem może się wam bardzo przydać.

Dziękuję bardzo za pomoc.
Czyli dobrze rozumiem że to stypendium powinno zostać utracone?
patrycja.b
Praktykant

Napisano: 04 gru 2017, 12:46

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-r ... amorzadow/
strona 23-24 podręcznika - jak wół wszystko opisane, co więc bredzicie, że nie ma?
opsxyz22
Stażysta
Od: 24 sie 2017, 20:14
Zajmuję się: śr 500

Napisano: 04 gru 2017, 15:50

Faktycznie jest i w nowym
adrianwarss
Stażysta

Strona 7 z 8    [ Posty: 76 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU