św. piel a św. rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 10 sty 2017, 15:28

a ja mam opinię prawnika że jak jest na inne dziecko to się należy zresztą u nas inne ośrodki też tak dają, na to samo dziecko nie ale na kolejne tak
nowa28

Napisano: 10 sty 2017, 15:40

kropa pisze: Przecież ty jej musisz placić składki albo do ZUS albo do KRUS. i macierzyński były na legalu.
Zinteresowała mnie ta sprawa. Czyli odprowadzając składki do KRUS za osobę pobierającą śp płacicie jej jednocześnie ubezpieczenie macierzyńskie, wypadkowe i chorobowe i w razie czego takie osoby moga korzystać z tych swiadczeń jednoczesnie pobierając śp, natomiast przy odprowadzaniu składek do ZUS osoby pobierające śp sa pozbawione takiego przywileju?
m&m

Napisano: 10 sty 2017, 15:42

składki płacimy tylko emerytalno-rentowe ... żadnych chorobowych i wypadkowych .... ustawy trzeba czytać :mrgreen: :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2017, 16:03

nie płacę jej składek ani do krus ani do zus poprostu zaistniała taka sytuacja że kobieta nie zgłosiła się do krus po otrzymaniu decyzji o św. piel i dalej sama płacila sobie składki do krus, dopiero jak dostała teraz ten macierzyński to sie o babce nam przypomniało i prostuję teraz ten bałagan, ale pytałam o coś innego, czy jeżeli wyrejestrują ja teraz z krus to czy mogę jej płacić świadczenie rodzicielskie jeżeli ona otrzymuje św. pielęgnacyjne nad starszym dzieckiem
nowa28

Napisano: 15 sty 2017, 20:16

nowa 28 mam taką samą sytuację, że osoba po przyznaniu św. piel. nie poszła się wyrejestrować do z KRUS. Teraz też się zorientowałam, ze nie płacimy jej nigdzie składek a osoba dalej zarejestrowana w KRUS. NIE WIEM CO TERAZ ROBIĆ CZY KRUS WYREJESTRUJE OSOBĄ Z UBEZPIECZENIA OD 01.12.2015R.? Nowa 28 bardzo bym chciała z Tobą porozmawiać czy KRUS po takim czasie wyrejestruje tę osobę i jak to wygląda. Ta sprawa spędza mi sen z powiek. Bardzo proszę Cibie o kontakt podaję adres [email protected]
anjaasja

Napisano: 26 sty 2017, 15:36

ja mam też podobny problem i nie wiem co z tym zrobić ????
ferieta

Napisano: 26 sty 2017, 15:51

Co do osób które wcześniej nie wyrejestrowały się z krusu i same opłacały sobie składki to u nas jest kilka takich przypadków i wygląda to tak, że teraz przy nowej decyzji na sp lub szo zgłaszają się do krusu z naszymi oświadczeniami o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie rolnym i krus wyrejestrowuje je wstecz z ubezpieczenia społecznego a czasami i zdrowotnego ale te osoby już nie mogą wrócić do krusu na wniosek i my za nie opłacamy składki do zusu czasami dwa lata wstecz.
ja-fas

Napisano: 27 sty 2017, 10:18

ja-fas pisze:Co do osób które wcześniej nie wyrejestrowały się z krusu i same opłacały sobie składki to u nas jest kilka takich przypadków i wygląda to tak, że teraz przy nowej decyzji na sp lub szo zgłaszają się do krusu z naszymi oświadczeniami o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie rolnym i krus wyrejestrowuje je wstecz z ubezpieczenia społecznego a czasami i zdrowotnego ale te osoby już nie mogą wrócić do krusu na wniosek i my za nie opłacamy składki do zusu czasami dwa lata wstecz.
a oswiadczają,ze zaprzestały prowadzeni gospodarstwa od kiedy.... ? wstecz?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x