św.pielęgnacyjne - koordynacja
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR, FA
- Kontakt:
św.pielęgnacyjne - koordynacja
Wojewoda przyznał świadczenie pielęgnacyjne, ale nic nie wspomniał o składkach społecznych w decyzji. Kobieta nie ma 25-letniego okresu składkowego i nieskładkowego czy teraz OPS opłaca składkę ALE CZY na podstawie decyzji która musimy utworzyć czy musi być jakaś informacja o opłacaniu tych składek?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Re: św.pielęgnacyjne - koordynacja
Może ktoś poradzi - muszę robić decyzję albo informację o przyznaniu składek
?
?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Może bardziej doprecyzuję pytanie:
Decyzja od Wojewody przyznająca świadczenie pielęgnacyjne od 01.11.2018 r. do 31.12.2020 r.
Kobieta nie ma 25-letniego okresu składkowego i nieskładkowego i nie podlega nigdzie ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu.
Na jakiej podstawie OPS musi opłacać składki społeczne i zdrowotne skoro to nie jest zawarte w decyzji od Wojewody przyznającej świadczenie pielęgnacyjne? Czy w związku z tym OPS musi stworzyć decyzję przyznającą te składki?
Decyzja od Wojewody przyznająca świadczenie pielęgnacyjne od 01.11.2018 r. do 31.12.2020 r.
Kobieta nie ma 25-letniego okresu składkowego i nieskładkowego i nie podlega nigdzie ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu.
Na jakiej podstawie OPS musi opłacać składki społeczne i zdrowotne skoro to nie jest zawarte w decyzji od Wojewody przyznającej świadczenie pielęgnacyjne? Czy w związku z tym OPS musi stworzyć decyzję przyznającą te składki?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: referent
- Kontakt:
napisz do niej pismo,że w związku z przyznaniem przez wojewodę SP tut ośrodek na podstawie ustawy o ubezpieczeniach społecznych i zdrowotnych będzie odprowadzał składki od przyznanego świadczenia, w programie jak tworzysz decyzję na wypłatę to dopisz składki
czy ta osoba ma męża ? możesz napisać co wojewoda wpisał w sentencji decyzji?
czy ta osoba ma męża ? możesz napisać co wojewoda wpisał w sentencji decyzji?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Mąż jest - pracuje w Niemczech. W sentencji decyzji jest napisane tak: zgodnie z oświadczeniem strony, ojciec dziecka, Pan X, przebywa na terenie kraju objętego przepisami o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. Organ rozpatrujący sprawę ustalił, że przepisy o koordynacji mają w niej zastosowanie oraz że zostały spełnione ustawowe przesłanki do przyznania wnioskowanych przez Panią świadczeń. Wobec powyższego należało orzec jak w sentencji.
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Nic nie piszesz. Jak masz info z ZUS o okresie ubezpieczenia to opłacasz składki przez okres niezbędny do uzyskania 20 letniego okresu ubezpieczenia.Jak nie masz takiej informacji z ZUS - musisz napisać pismo do ZUS-u o ustalenie za jaki okres opłacać jej składki.
Składek zdrowotnych nie płacisz bo jako członek rodziny powinna być ubezpieczona przy mężu.
Składek zdrowotnych nie płacisz bo jako członek rodziny powinna być ubezpieczona przy mężu.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
chodzi mi jak urząd wojewódzki przyznał jej świadczenia chodzi o to co napisali przed uzasadnieniem?
ja robię tak biorę od osoby oświadczenie o nieposiadaniu wymaganych lat składkowych, na tej podstawie zgłaszam do FUS międzyczasie piszę pismo o ustalenie lat składkowych po pół roku dostaje odpowiedź (gdyby zus załatwiał to szybciej też bym czekał na pismo no ale cóż) jeśli chodzi o składki zdrowotne to maż dopisuje ja do siebie.
ja robię tak biorę od osoby oświadczenie o nieposiadaniu wymaganych lat składkowych, na tej podstawie zgłaszam do FUS międzyczasie piszę pismo o ustalenie lat składkowych po pół roku dostaje odpowiedź (gdyby zus załatwiał to szybciej też bym czekał na pismo no ale cóż) jeśli chodzi o składki zdrowotne to maż dopisuje ja do siebie.
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Z ubezpieczeniem spol. nie czekasz na wyliczanki ZUS. Zgłaszasz, płacisz składki, piszesz do ZUS pismo....jak dostaniesz odpowiedź ( po pół roku
)--- robisz korektę składek.

-
- Starszy referent
- Kontakt:
czyli nie tylko mnie ZUS olewa 

-
- Stażysta
- Kontakt:
do kala1: przed uzasadnieniem jest tylko że przyznaje jej świadczenie pielęgnacyjne na okres od 01.11.2018 r. do 31.12.2020 r., a ja załączyłam do wojewody tylko jej oświadczenie że prosi o objęcie ubezpieczeniem społecznym i zdrowotnym i Wojewoda się w ogóle do tego nie odniósł.
Oprócz św.pielęgnacyjne - koordynacja - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
od kiedy należy sie świadczenie rodzicielskie?
ulga na dzieci- liczyć całość ?
złotówka za złotówka - problem
pani zakończyła urlop wychowawczy na jedno złożyła papiery n
świadczenie rodzicielskie a zasiłek dla bezrobotnych
jak liczyć okres 6 m-cy na wywiad
Czy świadczenie pielęgnacyjne odmowa wyrównania
na jakie artykuły się powołać- ślub
decyzja odmowna - specjalny zasiłek opiekuńczy
koordynacja i okres uchylenia - proszę pilne!
Opiekun prawny w małżeństwie a samotne na wnuka
MOW czy należy się ŚR i 500+ ?
nienaleznie wypłacone swiadczenia rodzinne
zwrot zasiłku pielęgnacyjnego po 13 latach
świadczenie rodzicielskie - kwota różnicy do wypłaty
Zapotrzebowanie Świadczenia Rodzinne - Sygnity