św Pilegnacyjne ubezpieczenie społ a wiek emerytalny - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 15 mar 2023, 12:39

Tom. pisze:a i jeszcze jedno, na co nie zwracacie uwagi - skoro okres ubezpieczenia w KRUS nie ma znaczenia to z tych odpowiedzi wynika de facto, że jak KRUS wywali osobę z ubezpieczenia po 25 latach latach to należy zacząć opłacać składki do ZUS ;) :lol:
Właśnie tak ZUS nam każe robić
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 15 mar 2023, 12:43

*Ilona pisze:
15 mar 2023, 11:52
No to jeszcze raz
Ilonka, ale to nie ministerstwo przyjdzie na kontrole, tylko właściwy UW, więc to ich interpretacji się trzymam ;) Zgadzam się z Tomem, że WPS różnie interpretują te wytyczne. Najlepiej będzie jak wystąpisz do Twojego UW o interpretację. Ponadto prywatnie uważam, że głupotą jest opłacanie od nowa składek do ZUS za kogoś kto ma już ponad 25 lat w KRUS opłaconych. Wyrzucanie pieniędzy publicznych w błoto :lol:
GOPS-ik1
Referent
Od: 13 mar 2017, 11:12
Zajmuję się: ŚW SR

Napisano: 15 mar 2023, 12:44

Cerkiewne pisze:
15 mar 2023, 12:39
Tom. pisze:a i jeszcze jedno, na co nie zwracacie uwagi - skoro okres ubezpieczenia w KRUS nie ma znaczenia to z tych odpowiedzi wynika de facto, że jak KRUS wywali osobę z ubezpieczenia po 25 latach latach to należy zacząć opłacać składki do ZUS ;) :lol:
Właśnie tak ZUS nam każe robić
Cerkiewne - NIE KAŻDY ZUS :lol:
GOPS-ik1
Referent
Od: 13 mar 2017, 11:12
Zajmuję się: ŚW SR

Napisano: 15 mar 2023, 12:48

i jeszcze jedno - pytajcie swoje oddziały ZUS w takich sprawach a nie UW. Ewentualnie obydwie instytucje, ale wiążący jest ZUS bo to ZUS, zgodnie z przepisami, rozstrzyga o obowiązku opłacania składek ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 mar 2023, 12:56

Dokładnie tak samo uważam jak @TOM i to też pisałem w linkach wklejonych do tych postów ale zaznaczałem, że nie mam takiego przypadku. Ja pamiętam co mi Ministerstwo pisało w sprawach z UKR i opłacaniu składek na społ. i zdrowotne. Mówiąc delikatnie odpisali, że co im zawracam gitarę skoro organem właściwym do składek społ. jest ZUS a zdrowotnym Ministerstwo Zdrowia i tam mam kierować swoje pytanie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 mar 2023, 13:57

"to nie ministerstwo przyjdzie na kontrole, tylko właściwy UW, więc to ich interpretacji się trzymam"
Tylko, że UW działa na wytycznych ministerstwa.......

Teraz pominę pisma i zacytuję USTAWĘ
ust. 2a. Za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składkę na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od podstawy odpowiadającej wysokości odpowiednio
1) świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego przysługujących na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych,
2) zasiłku dla opiekuna przysługującego na podstawie przepisów o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
- przez okres niezbędny do uzyskania okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego) odpowiednio 20 - letniego przez kobietę i 25 - letniego przez mężczyznę.
ust. 2b. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów lub jest ubezpieczona na podstawie art. 16 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Osoba, która zakończyła KRUS, NIE podlega obowiązkowi ubezpieczenia z innego tytułu... ani NIE JEST już ubezpieczona na podst. art. 16 ust.4

Nam też, poza pismami ministerstwa, nasz KRUS też kiedyś otworzył oczy :shock: , że teraz (po zakończeniu ubez. w KRUS) mamy obowiązek zgłosić Panią ze skład. emerytalno-rentowymi do ZUS
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 15 mar 2023, 14:00

kiki88 pisze:
27 gru 2021, 11:40
tylko że ja troszkę namieszam bo u mnie emerytura w zus nie krus pomyliłam się... ale ja uważałam, ze jak mam pani emeryturę mimo, ze ją zawiesiła to składek jej nie płace i tak mi powiedziała Pani prawnik, a gdy poprosiłam an piśmie :!: to napisała ze muszę płacić; no to napisałam do MUW i odesłali, ze jak nie ma lat to płacić :!: , więc co mi pozostało płace
*Ilona
Starszy referent

Napisano: 15 mar 2023, 14:09

TOM i GOPS-ik nie zgłaszają do ZUS.
Szarak niby jak TOM ale nie miał takiego przypadku
Reszta z tego całego wątku widzę, że zgłasza do ZUS

Może jeszcze się ktoś wypowie
*Ilona
Starszy referent

Napisano: 15 mar 2023, 14:10

@Ilona a myślisz, że UW podważy wyjaśnienia Ministerstwa ?
Nawet jeżeli tak będzie to powiedz mi jak podważą przepis art. 6 ust. 2c ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, który wskazuje:
Wójt, burmistrz lub prezydent miasta, jeżeli wypłaca osobie świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, może wystąpić do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o udzielenie informacji o przebiegu ubezpieczenia oraz za jaki okres za tę osobę powinien opłacać składkę na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.

Z tego przepisu jasno wynika, że taką odpowiedź ma mi dać ZUS a nie UW. Jeżeli ZUS by mi odpisał, że mam nie opłacać to na jakiej podstawie mam płacić ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 mar 2023, 14:13

jak wysyłamy do ZUS zapytania właśnie z tego (a wysyłamy u każdego) i podajemy w zapytaniu staż w KRUS to ZUS dziwnym trafem uwzględnia te krusowskie okresy i odpowiednio skraca okres jaki nam wskazuje do opłacania :D

co prawda u nas rolników promil względem wszystkich SP ale coś tam się trafia
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x