Mam 2 kobiety, które mają malutkie dzieci urodzone w 2015 roku. Jedna z nich pobiera świadczenie pielęgnacyjne na inne starsze dziecko i chciałaby się ubiegać o św. rodz., zaś druga pobiera SZO na brata i również chciałaby pobierać św. rodz. na swoje nowonarodzone dziecko. Pytanie. Mają prawo do sw. rodz. czy nie?????????????
Jest bardzo dużo sprzecznych opinii. Byłam na jednym z szkoleń i radca prawny mówił że mogą pobierać św. rodzicielskie gdyż zgodnie z art. 17c nie będzie ono pobierane na to samo dziecko, które jest uprawnione do św. pielęgn. A ja tak do końca mu nie wierzę, bo art. 27 ust. 5 mówi:
W przypadku zbiegu uprawnień do następujących świadczeń:
1) świadczenia rodzicielskiego lub
2) świadczenia pielęgnacyjnego, lub
3) specjalnego zasiłku opiekuńczego, lub
4) dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, lub
5) zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
- przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną.
Ponadto we wniosku o ustalenie prawa do św. rodzicielskiego jest w cz. II w pkt "j" jest napisane, że "nie mam ustalonego prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego, dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego lub zasiłku dla opiekuna ..."
Nie wiem jak postąpić. Proszę o pomoc.