św. rodzicielskie w AMAZIS po ostatniej aktualizacji - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 5    [ Posty: 45 ]

Napisano: 21 sty 2016, 13:31

Elmer
dzięki za polecenie ale to co napisałam jest w oparciu o kpa
pusia2

Napisano: 21 sty 2016, 13:35

to masz inne KPA niż ja :D

Polecam taki kalkulator:
https://www.kalbi.pl/kalkulator-daty

i taki zapis:
Art. 57 KPA:
§ 2. Terminy określone w tygodniach kończą się z upływem tego dnia w ostatnim tygodniu, który nazwą odpowiada początkowemu dniowi terminu.

https://www.wspolnota.org.pl/aktualnosci ... tracyjnym/
https://www.infor.pl/prawo/gmina/postepo ... edzie.html
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 13:57

Elmer
Twój kalkulator przecież dotyczy terminów płatności a nie okresu za jaki przysługuje świadczenie...
Liczenie terminów
Kodeks reguluje również zasady obliczania terminów, a sposób ich obliczania zależy od rodzaju terminu. Kodeks wymienia cztery rodzaje terminów, które liczone są:
• w dniach (np. 14-dniowy termin złożenia wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy),
• w tygodniach (dwutygodniowy termin na zajęcie stanowiska przez organ współdziałający),
• w miesiącach (np. termin na wniesienie żądania wznowienia postępowania),
• w latach (np. dziesięcioletni termin dopuszczalności stwierdzenia nieważności decyzji, choć dodać należy, że jest to przykład terminu prawa materialnego).

Jeżeli początkiem terminu liczonego w dniach jest pewne zdarzenie (np. doręczenie decyzji), przy jego obliczaniu nie uwzględnia się dnia, w którym zdarzenie nastąpiło, a upływ ostatniego z wyznaczonej liczby dni uważa się za koniec terminu.

to wyżej to cytat z Twojej lektury.
Ogólnie te terminy dotyczą załatwiania spraw urzędowych a nie okresów przyznawania świadczeń...
jk...

Napisano: 21 sty 2016, 14:01

ale ten kalkulator jest zgodny z KPA.

Polecam jeszcze raz art. 57 par. 2 KPA.
Zaczyna mnie to nudzić
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 14:04

możemy się kłócić czy w tej sprawie stosować KPA, ale nie jak się liczy zgodnie z KPA termin. Bądźmy poważni
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 14:25

Elmer pisze:możemy się kłócić czy w tej sprawie stosować KPA, ale nie jak się liczy zgodnie z KPA termin. Bądźmy poważni
dokładnie, temat uważam za zamknięty; terminy w kpa są jednoznaczne i oczywiste; (-to co zrobili w Amazis`ie to bagno).

Tak samo jak przyznawanie "łącznej kwoty zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami w danym okresie zasiłkowym" w rozbiciu na:
- okresy (np.. od 01.01.2016r do 30.06.2016r oraz od 01.07.2016 do....)
i kwoty,
no ale to bagno stworzyło ministerstwo jakąś hu-jową interpretacją;

Oraz art. 17c ust. 9 pkt 3 który uchwalony był od kilku dobrych miesięcy i nagle jakieś debilne czytanie bez zrozumienia;

no i jeszcze ta cała zas.rana empatia - powinni natychmiastowo wydać nowe rozporządzenie i napisać że w okresie przejściowym tj. od 01.01.2016r. na czas nieokreślony pozyskiwanie danych odbywać się będzie na podstawie przepisów dotychczasowych.

jednym słowem DNO;

proponuję jeszcze w tym roku szanownym posłom i posłanką pochylić się nad zmianami w świadczeniach opiekuńczych bo dawno już tak nie grzebali, a my przecież nie możemy się nudzić

qRWA Mać
odbiór
Kociniak Kałamasz

Napisano: 21 sty 2016, 14:42

Oj Elmer Elmer jak Ty uwielbiasz być górą !
W twoim kalkulatorze wychodzi mi tak samo :roll:
pusia2

Napisano: 21 sty 2016, 14:44

to już nie wiem co mam ci poradzić.
KPA masz inne...
internet masz inny...
Naprawdę odpadam
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 15:16

dla zainteresowanych podaję link gdzie są przykłady jak liczą w KRUS 52 tygodnie do zasiłku macierzyńskiego:
https://www.krus.gov.pl/zadania-krus/swi ... ierzynski/

jest tam taki konkretny przykład:

Ubezpieczona rolniczka urodziła dziecko w dniu 29 września 2016 r. Rolniczka ma prawo do zasiłku macierzyńskiego przez okres 52 tygodni (364 dni) tj. od 29 września 2016 r. do 27 września 2017 r. po 1000,00 zł miesięcznie za pełne miesiące. Za m-ce wrzesień 2016 r. otrzyma kwotę 66,70 zł (1000:30=33,33…x2 dni=66,66..), natomiast za m-c wrzesień 2017 r. otrzyma kwotę 900, 00 zł (1000:30=33,33..x27 dni= 899,99..).

ja tak liczę i ...dziękuję za dyskusję ;-)
jk...

Napisano: 21 sty 2016, 16:14

mam tylko jedna uwagę - skąd wzięli te 364 dni bo ja ich nigdzie w ustawie nie widzę :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 4 z 5    [ Posty: 45 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x