Witam, co byście zrobili w przypadku, gdy ZUS dopatrzył się obecnie, że kobietka była ubezpieczona społecznie przez Ośrodek z uwagi pobieranego świadczenia pielęgnacyjnego oraz przez gminę (umowa zlecenie ) z uwagi pełnienia funkcji sołtysa. Ubezp. z gminy nastąpiło 2 miesiące po ustaleniu prawa do SP. Sprawa bardzo stara z 2005r.(1 m-c), 2006 (2 m-ce) Mam teraz wznowić postępowanie i uchylić w tych miesiącach świadczenie? To jest w ogóle beznadziejne, nie dość, że dopiero teraz się okazało że miała umowę, to przecież ta "praca" nie kolidowała z opieką nad dzieckiem. Co ja mam zrobić?
Coś mi się nie zgadza .... sołtys- to funkcja społeczna i na pewno nie na umowę zlecenie. Ta umowa to raczej mogła być na zbieranie podatku rolnego od rolników- a to jest zatrudnienie i niestety pozbawia kobietę prawa do św. piel.
moim zdaniem nic nie robisz ... jak to mawia Elmer: "pijesz kawę"
2005 czy 2006 nie jest już do ruszenia - na dochodzenie zwrotów mamy 10 lat (art. 30 ust. 5)
No tak, ale ZUS chce wyjaśnić sprawę żeby było tylko jedno ubezpieczenie. Jak ruszę składki to muszę orzec NP. Tak na marginesie to nie wiem dokładnie z czego wynika ta umowa, wiem że była sołtysem teraz podobno umów zleceń się nie robi, ale dawniej były. Jak ona się nie przyznała to nikt o tym nie wiedział.