Witam Mam taką sytuację: Pani od grudnia 2017 r. pobiera zasiłek dla bezrobotnych z tyt. rozwiązania stosunku pracy, 12 stycznia 2018 r. Pani urodziła dziecko i zostało jej przyznany zasiłek dla bezrobotnych z tyt. urodzenia dziecka, z Urzędu Pracy otrzymałam info że kwota tych zasiłków nie jest stała i bedzie sie zmieniać ale oni nie wypiszą mi jak kwoty będą się kształtować w każdym miesiącu i jak ja mam teraz zrobić decyzję????? Przejęłam obowiązki po koleżance która poszła na macierzyński i nie wiem jak się za to zabrać...
Mieliśmy taka samą sytuację . wysłaliśmy pismo do Urzędu Pracy żeby napisali nam prognozowane kwoty . Bez problemu wysłali. Wtedy proporcjonalnie pomniejszasz świadczenie rodzicielskie ( 1000 zł) o kwotę jaką otrzymuje z Urzędu Pracy.
a później bedziecie sprawdzać te prognozowane kwoty np po zakończonym pobieraniu św. rodzicielskiego bo też mam taką sytuacje i tam pisałi że te kwoty mogą sie zmienic
od przyslugujacego świadczenia rodzicielskiego odejmujesz przyslugujacy za ten sam okres zasilek dla bezrobotnych pomniejszony jedynie o zaliczke na podatek ( a to nie jest netto, bo netto to zasilek pomniejszony o zaliczke na podatek i skladke zdrowotna)