Wychowawczy - czy nienależnie pobrany? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 mar 2018, 9:30

Dzwoniła do nas wczoraj babka, która właśnie dostała z poczty świadectwo pracy. Brała u nas dodatek z tyt. wychowawczego. Wczoraj odebrała to świadectwo wystawione z datą .... 2.01.2018, a na świadectwie zakończenie zatrudnienia 31.12.2017.
Powiedzcie, czy za styczeń i luty mam orzec o nienależnie pobranych świadczeniach? Boję się że SKO mi uwali decyzję, bo to tak naprawdę nie są nienależnie pobrane świadczenia zgodnie z definicją ustawy o św. rodzinnych - nie ma czynnika winy strony. Strona jest w stanie udowodnić, że nie miała pojęcia że firma się rozwiązała, a w dodatku ma potwierdzenie - datę stempla pocztowego, że świadectwo zostało wysłane z datą 28.02.2018.
Wiem, że od razu powiecie, żeby składała skargę do PIP, itd, ale nie w tym rzecz. Sprawa się rypła. Kobieta nieświadomie pobierała u nas wychowawczy, nie jest niczemu winna. Więc czy nie byłoby właściwie tylko uchylić decyzję (oczywiście z bieżącą datą) i wezwać ją do zwrotu zwykłym pismem?
Może mieliście takie przypadki?
AsiaG
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 10:44
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych

Napisano: 02 mar 2018, 9:54

Moim zdaniem uchylasz świadczenia i robisz decyzje na NP.
Art.32 Organ właściwy może bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.
Art.30.
Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
klaudiak2l
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 18 sty 2016, 10:17
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2018, 10:25

No właśnie. Wyraźnie pisze, że jeżeli osoba była POUCZONA o braku prawa do ich pobierania. I tu leży pies pogrzebany. Wiem, że są wyroki sądów które mówią, że jeśli nie było ewidentnie winy strony to nie ma nienależnie pobranych świadczeń zgodnie z definicją UŚR
AsiaG
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 10:44
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x