świadczenia rodzinne a 500+ - czy na nowo weryfikujecie?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
wika2

świadczenia rodzinne a 500+ - czy na nowo weryfikujecie?

Post autor: wika2 »

jeśli klient ma zasiłek rodzinny i składa na 500+, to czy pozostajecie przy dokumentacji ze świadczeń rodzinnych, czy też należy na nowo zweryfikować dochody?
hax6

Re: świadczenia rodzinne a 500+ - czy na nowo weryfikujecie?

Post autor: hax6 »

Ja weryfikuje od nowa, ale jestem osobą która nie zajmuje się świadczeniami rodzinnymi, ale jedna baza, więc kopiuje nam dochody. Zauwazyłam, że często zdarza się tak, że w rodzinnym dochody byly brane na oświadczenia i to jest zupełnie inna bajka niż to co teraz pokazuje Ministerstwo Finansów i Zus. Owszem, część dochodów się zgadza ale sporo osób ma jakieś inne dane.
Zyta87
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO
Kontakt:

Post autor: Zyta87 »

Ja robie notatkę i bazuję na dokumentach zgromadzonych w rodzinnych, wszystkie wnioski mają zaświadczenia z US i ZUS, mało kto pisze tylko na oświadczenia, więc nie widzę potrzeby tego powielać, sprawdzać jeszcze raz. Koleżanka od SR siedzi ze mną e biurze.
Najgorsze, że ludzie często nie pozgłaszali zmian, które teraz wychodzą i będzie kilka osób miało nienależnie pobrane, ale to już inna bajka
wika2

Post autor: wika2 »

włąsnie, u nas jest masa oświadczeń, nie ma raczej zaświadczeń z US i ZUS i nie wiem czy prawidłowo postępuję, nie robiąc wydruków z EMPATII?
mamama1

Post autor: mamama1 »

musisz mieć wydruki z empatii bo o tym mówi ustawa, u nas tez w mopsie kupa ludzi składała na oświadczeniach i są koszmarne różnice, ja wołam papiery od wszystkich ludzi i póki co nikt nie marudzi, przynoszą i mam wszyściutko ładne , piękne opieczętowane na każdym papierze w datą wpływu z kwietnia , tak kazał nasz urząd wojewódzki , najpierw niby to gadali jak ministerstwo że niby notatka niby cos tam ale teraz z tego wycofują się rakiem i chcą całe ładnie opieczętowane, postwierdzane z orginałem dokumenty, bieżące zaświadczenia itd., mi to pasi bo przynajmniej mam porządek w papierach,
goskag

Post autor: goskag »

mamama1 pisze:musisz mieć wydruki z empatii bo o tym mówi ustawa, u nas tez w mopsie kupa ludzi składała na oświadczeniach i są koszmarne różnice, ja wołam papiery od wszystkich ludzi i póki co nikt nie marudzi, przynoszą i mam wszyściutko ładne , piękne opieczętowane na każdym papierze w datą wpływu z kwietnia , tak kazał nasz urząd wojewódzki , najpierw niby to gadali jak ministerstwo że niby notatka niby cos tam ale teraz z tego wycofują się rakiem i chcą całe ładnie opieczętowane, postwierdzane z orginałem dokumenty, bieżące zaświadczenia itd., mi to pasi bo przynajmniej mam porządek w papierach,
Przepraszam, a jakie dokumenty ludzie Ci przynoszą, skoro wg ustawy sama masz pozyskiwać wiekszość. Wołać można było do grudnia-od stycznia sami mamy obowiązek pozyskiwać drogą elektroniczną bądź papierową.Jedynie uzyskania lub utraty dochodu muszą przynosić, ewentualnie orzeczenia sądowe-resztę Pani urzędniczka sama sobie pozyska i pięknie opieczętuje.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

Przynoszą co chcą i jak przyniosą to można od nich wziąć. Nie ma zakazu przyjmowania od osób zaświadczeń o dochodach, składkach, aktów urodzenia itd. Te dokumenty dalej sa wymienione w ustawie jako załączniki do wniosku. Nie mamy prawa żądać złożenia (wzywać do uzupełnienia) pewnych dokumentów i tylko tyle. Jak sami przynoszą to bierzemy, mówimy dziękuję, do widzenia i wsio ;)
Chyża Wiola

Post autor: Chyża Wiola »

Jeżeli mamy w teczce dokumenty dochodowe i dochód ustalony, to mamy wszystko i nic ponadto nie możemy żądać. W celu usprawnienia pewnie było to zrobione na bazie rodzinnego.
Iza1

Post autor: Iza1 »

Do Toma płac i jeszcze raz płać a klientów którzy przynoszą dokumenty wsio i za drzwi ciekawa jestem jak będzie przy kontroli tez tak będzie wsio.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

a to kontrolę obowiązują inne przepisy? to że niektórzy na tym forum padają na kolana na hasło "kontrola" nie znaczy, że wszyscy tak robią :lol:
na protokół pokontrolny się odpowiada, u nas z reguły kończy się tym, że 90% zarzutów upada a zostają jakieś pierdoły jak przekroczenie terminu itp ;)
ODPOWIEDZ