świadczenia rodzinne a 500+ - czy na nowo weryfikujecie?
świadczenia rodzinne a 500+ - czy na nowo weryfikujecie?
jeśli klient ma zasiłek rodzinny i składa na 500+, to czy pozostajecie przy dokumentacji ze świadczeń rodzinnych, czy też należy na nowo zweryfikować dochody?
Re: świadczenia rodzinne a 500+ - czy na nowo weryfikujecie?
Ja weryfikuje od nowa, ale jestem osobą która nie zajmuje się świadczeniami rodzinnymi, ale jedna baza, więc kopiuje nam dochody. Zauwazyłam, że często zdarza się tak, że w rodzinnym dochody byly brane na oświadczenia i to jest zupełnie inna bajka niż to co teraz pokazuje Ministerstwo Finansów i Zus. Owszem, część dochodów się zgadza ale sporo osób ma jakieś inne dane.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO
- Kontakt:
Ja robie notatkę i bazuję na dokumentach zgromadzonych w rodzinnych, wszystkie wnioski mają zaświadczenia z US i ZUS, mało kto pisze tylko na oświadczenia, więc nie widzę potrzeby tego powielać, sprawdzać jeszcze raz. Koleżanka od SR siedzi ze mną e biurze.
Najgorsze, że ludzie często nie pozgłaszali zmian, które teraz wychodzą i będzie kilka osób miało nienależnie pobrane, ale to już inna bajka
Najgorsze, że ludzie często nie pozgłaszali zmian, które teraz wychodzą i będzie kilka osób miało nienależnie pobrane, ale to już inna bajka
włąsnie, u nas jest masa oświadczeń, nie ma raczej zaświadczeń z US i ZUS i nie wiem czy prawidłowo postępuję, nie robiąc wydruków z EMPATII?
musisz mieć wydruki z empatii bo o tym mówi ustawa, u nas tez w mopsie kupa ludzi składała na oświadczeniach i są koszmarne różnice, ja wołam papiery od wszystkich ludzi i póki co nikt nie marudzi, przynoszą i mam wszyściutko ładne , piękne opieczętowane na każdym papierze w datą wpływu z kwietnia , tak kazał nasz urząd wojewódzki , najpierw niby to gadali jak ministerstwo że niby notatka niby cos tam ale teraz z tego wycofują się rakiem i chcą całe ładnie opieczętowane, postwierdzane z orginałem dokumenty, bieżące zaświadczenia itd., mi to pasi bo przynajmniej mam porządek w papierach,
Przepraszam, a jakie dokumenty ludzie Ci przynoszą, skoro wg ustawy sama masz pozyskiwać wiekszość. Wołać można było do grudnia-od stycznia sami mamy obowiązek pozyskiwać drogą elektroniczną bądź papierową.Jedynie uzyskania lub utraty dochodu muszą przynosić, ewentualnie orzeczenia sądowe-resztę Pani urzędniczka sama sobie pozyska i pięknie opieczętuje.mamama1 pisze:musisz mieć wydruki z empatii bo o tym mówi ustawa, u nas tez w mopsie kupa ludzi składała na oświadczeniach i są koszmarne różnice, ja wołam papiery od wszystkich ludzi i póki co nikt nie marudzi, przynoszą i mam wszyściutko ładne , piękne opieczętowane na każdym papierze w datą wpływu z kwietnia , tak kazał nasz urząd wojewódzki , najpierw niby to gadali jak ministerstwo że niby notatka niby cos tam ale teraz z tego wycofują się rakiem i chcą całe ładnie opieczętowane, postwierdzane z orginałem dokumenty, bieżące zaświadczenia itd., mi to pasi bo przynajmniej mam porządek w papierach,
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Przynoszą co chcą i jak przyniosą to można od nich wziąć. Nie ma zakazu przyjmowania od osób zaświadczeń o dochodach, składkach, aktów urodzenia itd. Te dokumenty dalej sa wymienione w ustawie jako załączniki do wniosku. Nie mamy prawa żądać złożenia (wzywać do uzupełnienia) pewnych dokumentów i tylko tyle. Jak sami przynoszą to bierzemy, mówimy dziękuję, do widzenia i wsio 

Jeżeli mamy w teczce dokumenty dochodowe i dochód ustalony, to mamy wszystko i nic ponadto nie możemy żądać. W celu usprawnienia pewnie było to zrobione na bazie rodzinnego.
Do Toma płac i jeszcze raz płać a klientów którzy przynoszą dokumenty wsio i za drzwi ciekawa jestem jak będzie przy kontroli tez tak będzie wsio.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
a to kontrolę obowiązują inne przepisy? to że niektórzy na tym forum padają na kolana na hasło "kontrola" nie znaczy, że wszyscy tak robią
na protokół pokontrolny się odpowiada, u nas z reguły kończy się tym, że 90% zarzutów upada a zostają jakieś pierdoły jak przekroczenie terminu itp

na protokół pokontrolny się odpowiada, u nas z reguły kończy się tym, że 90% zarzutów upada a zostają jakieś pierdoły jak przekroczenie terminu itp

Oprócz świadczenia rodzinne a 500+ - czy na nowo weryfikujecie? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
specjalny ośrodek wychowawczy
Ukrainka
rodzicielskie
Zwrot z podatku a podatek należny od dochodu
dzielić na dni gdy pdrugie staje się pierwszym i przekroczon
dochód z empati - SYGNITY
Empatia - zbiór PESEL dziś nie działa
PUP- uzysk?? Miesiąc gratis?
TAK SZCZERZE O DODATKACH ZA PRACE W SW
uzysk zwlasnej działalności
uzysk zwlasnej działalności
Ile wniosków o 500 plus powinien złożyć opiekun prawny 3 dzi