Witam, mam taki problem ponieważ nie wiemy co robic... W lutym wrócilismy z Londynu na stałe do PL. Niedawno urodziło nam sie dziecko i chcemy składać papiery do MOPR o 500plus oraz świadczenie rodzinne te 1000 miesiecznie i cos tam jeszcze. Ja nie pracuje i jestem zarejestrowany w Urzedzie Pracy a Narzeczona Zwolniła sie z tej pracy W UK 3 miesiące przed porodem i miala dostawac do urodzenia jakies tam małe wynagordzenie z tej placówki z Londynu a sie okazało ze bedzie dostawac jeszcze przez 5 miesięcy. A wiec teraz jest pytanie czy tutaj dostaniemy te 500 oraz swiadczenie roczne ?? i co wpisywac wypelniajac te papiery. Z góry dziekuje za chwile uwagi
Narzeczona musi podać , że otrzymuje świadczenia związane z zatrudnieniem w UK .Narzeczona musi mieć informację lub dokument aby potwierdzić jakie świadczenia w tej chwili otrzymuje , daty zatrudnienia w UK....... dlatego ,że Wasze wnioski w sprawie świadczeń rodzinnych i wychowawczych trzeba będzie przekazać do Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w celu ustalenia czy obejmują WAS przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.
Ale te jednorazowe czyli becikowe i cos tam jeszcze to powinnismy dostac ? oraz po uplywie tych 5 miesiecy mozna sie o cos ubiegac ? gdyby ten pracodawca narzeczonej dotrzymał słowa i tylko za te zwolnienie do porodu wyplacal a nie dłużej o czym pewnie nawet w tamtej chwili niewiedzial bo nie jest księgowym to nie byloby problemu z niczym zapewne ;/