ŚWIADCZENIA SOCJALNE NA UKRAINIE - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 08 kwie 2022, 10:29

Panie oświadczyły, że normalnie przelewy socjalne wpływają. Tylko mam problem dokładnie ustalić c to właściwie za zasiłek.
Zuzika12
Referent
Od: 20 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: SR,FA,ŚW,CP,DO,DW

Napisano: 08 kwie 2022, 13:02

agaro pisze:
08 kwie 2022, 10:03
O co tu się czepiać? Przecież jeżeli matka opuściła z dziećmi Ukrainę, to świadczenia się jej już nie należą. Owszem, pewnie w większości przypadków nie poinformowały o tym, ale czy tamtejsze instytucje normalnie funkcjonują i mają kasę na wypłaty, skoro kraj pogrążony w wojnie??
w ukrainie normalnie toczy się życie, chodzą do pracy i dostają emerytury i inne świadczenia prócz regionów objętych działaniami wojennymi - tam są pewne utrudnienia
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 08 kwie 2022, 13:37

Nazwanie tego co się tam dzieje "pewnymi utrudnieniami" jest dużym uproszczeniem.
Wracając do problemu z przyznaniem zasiłków w Polsce - skoro matka z dziećmi przebywa u nas, to bezprawnie pobiera świadczenia ukraińskie i może od tego by trzeba było zacząć rozgryzanie sytuacji.
Zresztą, róbcie jak uważacie za stosowne. Ja się ledwo z nimi dogaduje, translator nie zawsze pomocny i mam wrażenie, że i tak nie zawsze rozumieją co przekazuję, a pani tłumaczka nie zawsze dostępna. Staram się ani im, ani sobie nie utrudniać i oczywiście działać zgodnie z ustawą. W przypadku wniosków pań z Ukrainy ważne, żeby w 'papirach" grało. Co my możemy tak naprawdę sprawdzić??
agaro
Stażysta
Od: 21 wrz 2021, 10:43
Zajmuję się: Rdz/CP/DO

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x