świadczenia uzależnione od niepełnosprawności

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
seba
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

świadczenia uzależnione od niepełnosprawności

Post autor: seba »

Na wstępie oświadczam, ze przeszukałem forum i takiego przypadku nie znalazłem.

Kobieta przyszła 5 czerwca 2019 z orzeczeniem o niepełnosprawności dziecka gdzie:
- wniosek na komisję złożyła lipcu 2017r.
- wstępnie uznano, że dziecko nie jest niepełnosprawne, a WZON utrzymał w mocy zaskarżone orzeczenie
- wyrokiem Sądu, prawomocnym w maju 2019, uchylono poprzednie orzeczenia i ustalono, ze dziecko jednak jest niepełnosprawne wskazując jedynie datę do kiedy.

Dodać należy, że wcześniej rodzina nie spełniała kryterium dochodowego zarówno w 500+ jak i w świadczeniach rodzinnych.

Problem dotyczy tu nie tylko okresu zasiłkowego 2018/2019 ale również na okresów 2016/2017 i 2017/2018, gdzie nie było złożonych wniosków o zasiłek rodzinny i dodatki do zasiłku rodzinnego. Pani chce złożyć na te okresy wniosek o zasiłek rodzinny i dodatki a łapią się w zł/zł (rodzina wielodzietna). Bez orzeczenia była by odmowa.

Przepis art. 24 ust. 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych mówi o świadczeniach uzależnionych od orzeczenia o niepełnosprawności - w tym przypadku kryterium jest zależne od orzeczenia i pośrednio zasiłek który jest jednym ze świadczeń. Pytanie zasadnicze dodatkowe, to czy zr należy tu traktować ze względu na kryterium jako świadczenie zależne od orzeczenia i od kiedy tak na prawdę ustalać uprawnienie jeśli złoży te wnioski.

Czy ktoś miał taki przypadek lub jakieś mądre głowy mają wiedzę jak to zrobić ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Sebastian
Awatar użytkownika
Ruda1
Starszy referent
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki
Kontakt:

Re: świadczenia uzależnione od niepełnosprawności

Post autor: Ruda1 »

Skoro wcześniej nie pobierała zasiłku rodzinnego to wg mnie nie można przyznać jej świadczeń na wcześniejsze okresy zasiłkowe, uważam, że zasiłek rodzinny z dodatkami należy jej się czerwca.
FX
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: świadczenia uzależnione od niepełnosprawności

Post autor: FX »

Sebastian w sumie to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

Przepis art. 24 ust. 2a ustawy o świadczeniach rodzinnych mówi o świadczeniach uzależnionych od orzeczenia o niepełnosprawności - w tym przypadku kryterium jest zależne od orzeczenia i pośrednio zasiłek który jest jednym ze świadczeń.

W związku z rodzinnym to ewentualnie można by próbować wyrównać dodatek z tyt. kształcenia i rehabilitacji bo jest świadczeniem uzależnionym od tego czy dziecko posiada orzeczenie - jeśli pobierany by był zasiłek rodzinny.

Sam zasiłek rodzinny jak dla mnie nie jest świadczeniem uzależnionym od niepełnosprawności.
ODPOWIEDZ