Świadczenia z mops a kryterium dochodowe - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 paź 2014, 13:08

Witam

Pobieram świadczenia rodzinne dla samotnej matki w mops. 18 sierpnia podjęłam pracę. Niedługo zacznie się nowy okres zasiłkowy więc postanowiłam złożyć wniosek o przedłużenie. Tam Pani poinformowała mnie że musze dostarczyć zaświadczenie o dochodach za jeden pełny miesiąc czyli za wrzesień. Zarobiłam netto równe 1120 zl czyli przekroczyłam o 42 zł.

W roku 2013 nie pracowałam i nie rozliczałam się z urzedem skarbowym, a doszły mnie słuchy że mogę przekroczyć o najniższą kwotę zasiłku czyli 68 zł i pieniądze będą mi się należeć na kolejny okres zasiłkowy chyba że w kolejnym roku znowu przekroczę to wtedy już nie.

Jak to wygląda prawnie?
Dzwoniłam do MOPS w 7 miastach i nikt (!) nie potrafił mi udzielić jakiejkolwiek informacji.
Kornelia675

Napisano: 09 paź 2014, 13:32

zgadza się jeżeli miała pani prawo do świadczeń w tamtym okresie zasiłkowym to jeżeli w tym okresie przekroczy pani dochód o kwotę niższą niż wysokość najniższego zasiłku rodzinnego to może pani skorzystać z warunku.
asas

Napisano: 09 paź 2014, 13:35

Bardzo Pani dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy będę musiała dostarczać zaświadczenie o dochodach co miesiąc do mops?
Kornelia675

Napisano: 09 paź 2014, 13:39

najniższa kwota ZR to 77 zł

Czy będę musiała dostarczać zaświadczenie o dochodach co miesiąc do mops? - nie
madzia11

Napisano: 09 paź 2014, 13:42

Czyli innymi słowy powinna być mi przyznana pozytywna decyzja? Zaświadczenia o dochdodach dostarcze jutro do mops.
Kornelia675

Napisano: 09 paź 2014, 18:20

niekoniecznie pozytywna:) dochod za wrzesien bedzie sie liczyc rowniez w konczacym sie okresie zasilkowym - czyli swiadczenia za pazdziernik beda przyslugiwaly jesli spelnisz kryterium w starym okresie po doliczeniu dochodu uzyskanego - jesli bedzie dochod przekraczal kryterium 539 o kwote nizsza niz 77 zl to swiadczenia za X beda przyslugiwac, ale juz na podstawie warunku - czyli w kolejnym okresie zasilkowym - tym od listopada - juz tego warunku zastosowac nie bedzie mozna
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x