świadczenia z tytułu niepełnosprawności dla Pani z UKR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 31 sty 2023, 10:20

Pani złożyła wniosek na rodzinne wraz z dodatkami, ZP i SP na córkę niepełnosprawną. Córka ma znaczny stopień (orzeczenie wydane teraz w Polsce). Dodatek z tyt. kształcenia - wiem przyznać od dnia złożenia na komisję. Ale do końca stycznia 2023 pobierała na podstawie orzeczenia z Ukrainy świadczenie które jest pokrewne naszemu świadczeniu pielęgnacyjnego (oczywiście inna kwota). Pani oświadczyła, że od lutego 2023 nie będzie jej tam przysługiwało świadczenie bo zmienia się reforma i musiałaby tam stanąć na komisję a w związku z wojną nie pojedzie tam. Czy mogę na podstawie takiego oświadczenia przyznać jej lutego świadczenie pielęgnacyjne? I co z ZP czy powinnam też od lutego przyznać czy od złożenia na komisję? jak uważacie?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2023, 13:11

czy ktoś pomoże?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2023, 15:25

Kształcenie przyznać od miesiąca wpływu wniosku o zasiłek rodzinny o ile nie pobierała w tym czasie na UKR(przepis szczególny). Ja o ZP i ŚP mam zaświadczenie UKR że jej wstrzymali wypłątę na UKR i nie pobiera od .... i również mam potwierdzenie z UKR o rozwiązaniu stosunku pracy. ŚP przyznałam od dnia następującego od rozwiązania stosunku pracy nie wcześniej niz od miesiąca złożenia wniosku o ustalenie prawa o ŚP.
Art.26 ust.3 Ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa (Dz. U z 2022 poz 583 z późn. zm) Obywatelowi Ukrainy przebywającemu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, prawo do świadczeń, o których mowa w ust. 1, ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek, nie wcześniej niż od miesiąca, w którym obywatel ten został wpisany do rejestru, o którym mowa w art. 3 ust. 3, a w przypadku świadczeń przysługujących na dziecko – również dziecko zostało wpisane do tego rejestru. Wniosek o przyznanie świadczeń, o których mowa w ust. 1, zawiera numer PESEL wnioskodawcy oraz, jeżeli występuje, rodzaj, serię i numer dokumentu stanowiącego podstawę przekroczenia granicy, a w przypadku świadczeń przysługujących na dziecko – numer PESEL dziecka oraz, jeżeli występuje, rodzaj, serię i numer dokumentu stanowiącego podstawę przekroczenia granicy .
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 01 lut 2023, 8:26

ale moja Pani z UKR jest tu w Polsce od kiedy zaczęła się wojna, nie pracowała w ogóle bo zajmowała się córką, rodzinne miała tu w Polsce. Orzeczenie jest z listopada 2022 roku - tu w Polsce wydane
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x