Napisano: 31 sty 2023, 15:25
Kształcenie przyznać od miesiąca wpływu wniosku o zasiłek rodzinny o ile nie pobierała w tym czasie na UKR(przepis szczególny). Ja o ZP i ŚP mam zaświadczenie UKR że jej wstrzymali wypłątę na UKR i nie pobiera od .... i również mam potwierdzenie z UKR o rozwiązaniu stosunku pracy. ŚP przyznałam od dnia następującego od rozwiązania stosunku pracy nie wcześniej niz od miesiąca złożenia wniosku o ustalenie prawa o ŚP.
Art.26 ust.3 Ustawy z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa (Dz. U z 2022 poz 583 z późn. zm) Obywatelowi Ukrainy przebywającemu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest uznawany za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, prawo do świadczeń, o których mowa w ust. 1, ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek, nie wcześniej niż od miesiąca, w którym obywatel ten został wpisany do rejestru, o którym mowa w art. 3 ust. 3, a w przypadku świadczeń przysługujących na dziecko – również dziecko zostało wpisane do tego rejestru. Wniosek o przyznanie świadczeń, o których mowa w ust. 1, zawiera numer PESEL wnioskodawcy oraz, jeżeli występuje, rodzaj, serię i numer dokumentu stanowiącego podstawę przekroczenia granicy, a w przypadku świadczeń przysługujących na dziecko – numer PESEL dziecka oraz, jeżeli występuje, rodzaj, serię i numer dokumentu stanowiącego podstawę przekroczenia granicy .