Poratujcie bo człowiek już sam nie wie co myśleć.
Mam wniosek FA na okres świadczeniowy 2024/2025. Wnioskodawca w roku 2023 miał dwie prace. Jedną utracił. W drugiej pozostaje w zatrudnieniu od roku 2022. Od kwietnia 2023 r. był na zasiłku chorobowym z ZUS, następnie od października 2023 r. był na świadczeniu rehabilitacyjnym. Jak w zasadzie powinien gościa policzyć. Wiadomo. Dochód z pracy której już nie ma utracam. Dochód z drugiej pracy w której ma ciągłość, liczę normalnie. Tylko co zrobić z tym nieszczęsnym zasiłkiem/świadczeniem z ZUS. Jakby tego było mało wszystko poleciało do urzędu skarbowego jako dochody opodatkowane.
Czy zatem mam zrobić utratę zasiłku chorobowego a świadczenie rehabilitacyjne policzyć za trzy miesiące gdy było pobierane?
Czy świadczenia z ZUS przyjąć zgodnie z wykazem dochodów niepodlegających opodatkowaniu
-zasiłki chorobowe określone w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych
i podzielić na 12 miesięcy?
Czy mam się powołać na fakt, że nie utracił zatrudnienia, więc nie liczyć świadczeń ZUS, a tylko dochód z pracy?