Świadczenia ZUS. Uzysk??? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 16 wrz 2024, 10:20

Poratujcie bo człowiek już sam nie wie co myśleć.
Mam wniosek FA na okres świadczeniowy 2024/2025. Wnioskodawca w roku 2023 miał dwie prace. Jedną utracił. W drugiej pozostaje w zatrudnieniu od roku 2022. Od kwietnia 2023 r. był na zasiłku chorobowym z ZUS, następnie od października 2023 r. był na świadczeniu rehabilitacyjnym. Jak w zasadzie powinien gościa policzyć. Wiadomo. Dochód z pracy której już nie ma utracam. Dochód z drugiej pracy w której ma ciągłość, liczę normalnie. Tylko co zrobić z tym nieszczęsnym zasiłkiem/świadczeniem z ZUS. Jakby tego było mało wszystko poleciało do urzędu skarbowego jako dochody opodatkowane.

Czy zatem mam zrobić utratę zasiłku chorobowego a świadczenie rehabilitacyjne policzyć za trzy miesiące gdy było pobierane?
Czy świadczenia z ZUS przyjąć zgodnie z wykazem dochodów niepodlegających opodatkowaniu
-zasiłki chorobowe określone w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników oraz w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych

i podzielić na 12 miesięcy?
Czy mam się powołać na fakt, że nie utracił zatrudnienia, więc nie liczyć świadczeń ZUS, a tylko dochód z pracy?
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 16 wrz 2024, 14:49

Można utracić dochód tylko z pracy, którą utracił. Resztę liczyłabym całość. Dopóki nie ma świadectwa z drugiej pracy - to zarówno wynagrodzenie z tej pracy jak i otrzymane w tym okresie zasiłki chorobowe i świadczenia rehabilitacyjne z ZUS liczymy w całości (bez utraty i uzysku) i jest to dochód opodatkowany.
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x