świadczenie 40 zł UKR za 250 dni - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 kwie 2023, 10:46

Pierwszy wniosek na 40 zł złożony na obywatela Ukrainy za 250 dni - przedłużenie ze względu na wiek osoby. Przyznać???
wilkdan
Stażysta
Od: 12 sty 2018, 14:50
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW/DM

Napisano: 12 kwie 2023, 14:26

troszkę chyba ktoś się spóźnił - pierwszy wniosek 120 dni - powinien być złożony w ciągu 30 dni od zakończenia 120 dni od pierwszego przekroczenia granicy - kolejny o przedłużenie nawet jesli spełnia warunek o przedłużenie to nie spełnia podstawy ustawy - u nas byłoby bez przyznania .... pierwszy wniosek na pewno bez przyznania bezdyskusyjnie
R.M.
Praktykant
Od: 10 cze 2020, 10:54
Zajmuję się: DM/KDR/UKRAINA/stypendia

Napisano: 02 maja 2023, 13:54

Mam pytanie, Pani zadzwoniła dziś z pytaniem jak dużo wstecz może ubiegać się o wypłatę 40zł? Mówi, że gości rodzinę UKR u siebie od marca ubiegłego roku, składała wnioski do października 2022, i od tamtego czasu do dziś 02.05.2023 nie składała, twierdzi, że cały czas u niej przebywają i ich utrzymuje. Co w takiej sytuacji? jak daleko mogę cofnąć się by wypłacić 40zł? w rodzinie znajduje się dziecko z niepełnosprawnością.
SRZGOPS
Praktykant
Od: 11 kwie 2023, 12:21
Zajmuję się: DM, DG, ŚW,

Napisano: 04 maja 2023, 8:41

Złozyłam zapytanie do Wydziału Polityki Społecznej, jak rozpatrzec wniosek ( na ukraińska kobieta 60+) zlożony w grudniu po 5 miesiecznej przerwie w pobieraniu świadczenia. Dla mnie i koleżanek był to wniosek z uchybieniem terminu. Mimo to klient domagał się wypłaty, skierował sprawe do urzędu wojewódzkiego gdzie otrzymałam następujaca informację "Kompeltyny wniosek zgodnie z Rozporzadzeniem Ministra Spraw Wewnetrznych i Administracjiz dnia 28 października 2022w sprawie wzoru wniosku o świadczenie pienięzne za zapewnienie zakwaterowania, skłąda się z wniosku i załacznika do wjniosku tzw. karty. Jesli w karcie są zaznaczone krzyzykiem dni pobytu obywatela Ukrainy na terytorium Polski np. od 1 lipca 2022 do 8 grudnia 2022r bez żadnej przerwy, a wniosek zostanie złożony do 7 stycznia 2023 to nalezy wypłacic świadczenie pienięzne. "
AgaGOPSK
Praktykant
Od: 11 wrz 2019, 14:15
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 04 maja 2023, 14:25

SRZGOPS pisze:
02 maja 2023, 13:54
Mam pytanie, Pani zadzwoniła dziś z pytaniem jak dużo wstecz może ubiegać się o wypłatę 40zł? Mówi, że gości rodzinę UKR u siebie od marca ubiegłego roku, składała wnioski do października 2022, i od tamtego czasu do dziś 02.05.2023 nie składała, twierdzi, że cały czas u niej przebywają i ich utrzymuje. Co w takiej sytuacji? jak daleko mogę cofnąć się by wypłacić 40zł? w rodzinie znajduje się dziecko z niepełnosprawnością.
120 dni liczmy od przejścia granicznego ( pierwszego) - zatem w zależności jaka data pojawia się w marcowym przejściu - tak czy inaczej najpóźniej czyli np. 31 marca 2022 skończyło się Państwu 28 lipca 2022. Od tej daty mieli miesiąc na złożenie wniosku za ten okres ustawowy. Natomiast inną kwestą jest przedłużenie - czyli jeżeli Pani ma osoby gdzie występuje niepełnosprawność w rodzinie ( oczywiście udokumentowana) to może starać się o przedłużenie- to reguluje rozporządzenie - jednak zawsze muszą pamiętać o zachowaniu miesięcznego złożenia wniosku od wyjazdu ( gdyby taki nastąpił) - oraz czy dana gmina reguluje termin wypłaty przedłużenia ( są różne praktyki ) - pamiętaj zapis mówi "Gmina może" - czytaj nie musi!
R.M.
Praktykant
Od: 10 cze 2020, 10:54
Zajmuję się: DM/KDR/UKRAINA/stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x