Świadczenie Dobry Start dla dzieci w MOW-ach
- kronos79
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Świadczenie Dobry Start dla dzieci w MOW-ach
Co uważniejsi z Was zauważyli pewnie, że pobyt dziecka w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym w projekcie wykluczał pobieranie świadczenia, a w opublikowanym rozporządzeniu takiego wykluczenia nie ma. Co to oznacza w praktyce? Jak zapatrujecie się na ten temat?
Moim zdaniem oznacza to, ze rodzic dziecka umieszczonego w MOW-ie będzie mógł aplikować o to świadczenie.
Zetknąłem się jednakże z opinią, że o to świadczenie powinien wnioskować dyrektor MOW-u w starostwie? Jeśli tak, to dlaczego. Nie chodzi przecież o pieczę zastępczą?
Moim zdaniem oznacza to, ze rodzic dziecka umieszczonego w MOW-ie będzie mógł aplikować o to świadczenie.
Zetknąłem się jednakże z opinią, że o to świadczenie powinien wnioskować dyrektor MOW-u w starostwie? Jeśli tak, to dlaczego. Nie chodzi przecież o pieczę zastępczą?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Terry Pratchett
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Re: Świadczenie Dobry Start dla dzieci w MOW-ach
I jak przyznajecie na dziecko w MOW?
-
- Referent
- Zajmuję się: Św, zr, fa, śr,
- Kontakt:
no właśnie ktoś się jeszcze wypowie???
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PCPR
- Kontakt:
Jeśli rodzic ponosi koszty utrzymania dziecka w MOW a z reguły tak jest to ma przyznane 300.kronos79 pisze:Co uważniejsi z Was zauważyli pewnie, że pobyt dziecka w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym w projekcie wykluczał pobieranie świadczenia, a w opublikowanym rozporządzeniu takiego wykluczenia nie ma. Co to oznacza w praktyce? Jak zapatrujecie się na ten temat?
Dostałam taka interpretacje z MRPiPS.
PCPR przyznaje świadczenie jeśli dziecko jest w rodzinie zastępczej w innych przypadkach gmina.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
A ja żeby się zabezpieczyć wydałem decyzję odmowna i doradził pani żeby się odwoława od decyzji i sko utrzymało moja decyzję wiec odwawiam na dzieci w mow i już mam drugie odwołanie . Taka sama sytuacja wiec zobaczę czy sko nie zmieni zdania
-
- Referent
- Kontakt:
amigooo a co pisze SKO, że dlaczego utrzymuje w mocy twoją odmowę? rozumiem że znaczenie ma to czy rodzic płaci czy nie, ale dlaczego MOWu nie ma wymienionego w rozporządzeniu?
-
- Referent
- Kontakt:
a swoją drogą MOW nie jest też wymieniony
§ 6.
Świadczenie dobry start nie przysługuje:
1) jeżeli dziecko lub osoba ucząca się zostały umieszczone w domu pomocy społecznej, schronisku dla nieletnich, zakładzie poprawczym, areszcie śledczym, zakładzie karnym, szkole wojskowej lub innej szkole, jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie.
ale ok jest innej szkole, wiec moze być tu MOW
§ 6.
Świadczenie dobry start nie przysługuje:
1) jeżeli dziecko lub osoba ucząca się zostały umieszczone w domu pomocy społecznej, schronisku dla nieletnich, zakładzie poprawczym, areszcie śledczym, zakładzie karnym, szkole wojskowej lub innej szkole, jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie.
ale ok jest innej szkole, wiec moze być tu MOW
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Oni podają coś takiego: zgodnie z art. 7 rozporządzenia w sprawie dobry start, na dziecko umieszczone w pieczy zastępczej świadczenie dobry start przysługuje wyłącznie rodziną zastępczym, osobą prowadzącym rodzinny dom dziecka , dyrektorowi placówek opiekuńczo- wychowawczych. Dalej podają :zgodnie z ustawą z dnia 9 czerwca 2011 o wspieraniu rodziny i systemie piecze zastępczej, placówka opiekuńczo-wychowawcza stanowi formę instytucjonalnej pieczy zastępczej (art 93 ust 1 pkt 1).zatem świadczenie dobry star przysługuję tylko i wyłącznie dyrektorowi placówki500+ pisze:amigooo a co pisze SKO, że dlaczego utrzymuje w mocy twoją odmowę? rozumiem że znaczenie ma to czy rodzic płaci czy nie, ale dlaczego MOWu nie ma wymienionego w rozporządzeniu?
- fipalu
- Praktykant
- Zajmuję się: PS/ŚR/ŚW/DS/KDR
- Kontakt:
Dyrektor MOW-u może złożyć wniosek, u nas tak mówili na szkoleniu
A sami odmawiamy rodzicom.

-
- Stażysta
- Zajmuję się: śr 500
- Kontakt:
"A ja żeby się zabezpieczyć wydałem decyzję odmowna i doradził pani żeby się odwoława od decyzji i sko utrzymało moja decyzję wiec odwawiam na dzieci w mow i już mam drugie odwołanie . Taka sama sytuacja wiec zobaczę czy sko nie zmieni zdania"
Brawo - jeden niedouczony idiota wydał bezprawna decyzje odmowną, drugi niedouczony idiota w sko taką decyzje podtrzymał i teraz dwaj idioci głoszą kompletnie bezprawną teorię o braku prawa do 300 na dziecko w w mow.
Ale żeby było ciekawiej to następny idiota tutaj nie kwestionuje o dziwo prawa do 300 na dziecko w mow - brawo choćby za to, ale dla podtrzymania "poziomu merytorycznego" tego forum bredzi o tym, że dyrektor mow jakoby ma mieć w takim przypadku prawo do 300 na dziecko w mow.
Nieuk na nieuku i nieukiem pogania
Brawo - jeden niedouczony idiota wydał bezprawna decyzje odmowną, drugi niedouczony idiota w sko taką decyzje podtrzymał i teraz dwaj idioci głoszą kompletnie bezprawną teorię o braku prawa do 300 na dziecko w w mow.
Ale żeby było ciekawiej to następny idiota tutaj nie kwestionuje o dziwo prawa do 300 na dziecko w mow - brawo choćby za to, ale dla podtrzymania "poziomu merytorycznego" tego forum bredzi o tym, że dyrektor mow jakoby ma mieć w takim przypadku prawo do 300 na dziecko w mow.
Nieuk na nieuku i nieukiem pogania
Oprócz Świadczenie Dobry Start dla dzieci w MOW-ach - Dobry Start (300+) przeczytaj również:
WYZNACZENIE INNEJ JEDNOSTKI NIZ GOPS DO 300 PLUS
GIODO - zgoda na wniosku o przyznanie 300+
gdzie zamawiacie druki 300+ najtaniej
informacja dobry start czy już macie
Dla kogo 8 zł wynagrodzenia????
Wzór wniosku o świadczenie dobry start
Czy świadczenie dobry start przysługuje dla studentów?
Na jakie paragrafy 300+ może ktoś wie
zatrudnienie do 300 +jak u was?
Prowadzenie postępowania co do teczki
Świadczenie dobry start przysługuje także w przypadku
rozszerzenie instrukcji kancelaryjnej
Co z sześciolatkami w pierwszej klasie
300+ - obsługa programu - koszt wniosku czy osoby
spotkanie dobry start BYŁ JUŻ KTOŚ?
Propaganda programu "dobry start"