Świadczenie Dobry Start dla dzieci w MOW-ach

Wybrane tematy:
Dobry Start jednak do ZUS co z zakupionymi licencjami koniec Dobrego Startu upomnienie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Świadczenie Dobry Start dla dzieci w MOW-ach

Post autor: kronos79 »

Co uważniejsi z Was zauważyli pewnie, że pobyt dziecka w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym w projekcie wykluczał pobieranie świadczenia, a w opublikowanym rozporządzeniu takiego wykluczenia nie ma. Co to oznacza w praktyce? Jak zapatrujecie się na ten temat?
Moim zdaniem oznacza to, ze rodzic dziecka umieszczonego w MOW-ie będzie mógł aplikować o to świadczenie.
Zetknąłem się jednakże z opinią, że o to świadczenie powinien wnioskować dyrektor MOW-u w starostwie? Jeśli tak, to dlaczego. Nie chodzi przecież o pieczę zastępczą?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
sylwia58
Referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

Re: Świadczenie Dobry Start dla dzieci w MOW-ach

Post autor: sylwia58 »

I jak przyznajecie na dziecko w MOW?
500+
Referent
Zajmuję się: Św, zr, fa, śr,
Kontakt:

Post autor: 500+ »

no właśnie ktoś się jeszcze wypowie???
magdaz13
Praktykant
Zajmuję się: PCPR
Kontakt:

Post autor: magdaz13 »

kronos79 pisze:Co uważniejsi z Was zauważyli pewnie, że pobyt dziecka w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym w projekcie wykluczał pobieranie świadczenia, a w opublikowanym rozporządzeniu takiego wykluczenia nie ma. Co to oznacza w praktyce? Jak zapatrujecie się na ten temat?
Moim zdaniem oznacza to, ze rodzic dziecka umieszczonego w MOW-ie będzie mógł aplikować o to świadczenie.
Zetknąłem się jednakże z opinią, że o to świadczenie powinien wnioskować dyrektor MOW-u w starostwie? Jeśli tak, to dlaczego. Nie chodzi przecież o pieczę zastępczą?
Jeśli rodzic ponosi koszty utrzymania dziecka w MOW a z reguły tak jest to ma przyznane 300.
Dostałam taka interpretacje z MRPiPS.
PCPR przyznaje świadczenie jeśli dziecko jest w rodzinie zastępczej w innych przypadkach gmina.
amigooo
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: amigooo »

A ja żeby się zabezpieczyć wydałem decyzję odmowna i doradził pani żeby się odwoława od decyzji i sko utrzymało moja decyzję wiec odwawiam na dzieci w mow i już mam drugie odwołanie . Taka sama sytuacja wiec zobaczę czy sko nie zmieni zdania
500+
Referent
Kontakt:

amigooo a co pisze SKO, że dlaczego utrzymuje w mocy twoją odmowę? rozumiem że znaczenie ma to czy rodzic płaci czy nie, ale dlaczego MOWu nie ma wymienionego w rozporządzeniu?
500+
Referent
Kontakt:

a swoją drogą MOW nie jest też wymieniony
§ 6.
Świadczenie dobry start nie przysługuje:
1) jeżeli dziecko lub osoba ucząca się zostały umieszczone w domu pomocy społecznej, schronisku dla nieletnich, zakładzie poprawczym, areszcie śledczym, zakładzie karnym, szkole wojskowej lub innej szkole, jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie.

ale ok jest innej szkole, wiec moze być tu MOW
amigooo
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: amigooo »

500+ pisze:amigooo a co pisze SKO, że dlaczego utrzymuje w mocy twoją odmowę? rozumiem że znaczenie ma to czy rodzic płaci czy nie, ale dlaczego MOWu nie ma wymienionego w rozporządzeniu?
Oni podają coś takiego: zgodnie z art. 7 rozporządzenia w sprawie dobry start, na dziecko umieszczone w pieczy zastępczej świadczenie dobry start przysługuje wyłącznie rodziną zastępczym, osobą prowadzącym rodzinny dom dziecka , dyrektorowi placówek opiekuńczo- wychowawczych. Dalej podają :zgodnie z ustawą z dnia 9 czerwca 2011 o wspieraniu rodziny i systemie piecze zastępczej, placówka opiekuńczo-wychowawcza stanowi formę instytucjonalnej pieczy zastępczej (art 93 ust 1 pkt 1).zatem świadczenie dobry star przysługuję tylko i wyłącznie dyrektorowi placówki
Awatar użytkownika
fipalu
Praktykant
Zajmuję się: PS/ŚR/ŚW/DS/KDR
Kontakt:

Post autor: fipalu »

Dyrektor MOW-u może złożyć wniosek, u nas tak mówili na szkoleniu :) A sami odmawiamy rodzicom.
opsxyz22
Stażysta
Zajmuję się: śr 500
Kontakt:

Post autor: opsxyz22 »

"A ja żeby się zabezpieczyć wydałem decyzję odmowna i doradził pani żeby się odwoława od decyzji i sko utrzymało moja decyzję wiec odwawiam na dzieci w mow i już mam drugie odwołanie . Taka sama sytuacja wiec zobaczę czy sko nie zmieni zdania"

Brawo - jeden niedouczony idiota wydał bezprawna decyzje odmowną, drugi niedouczony idiota w sko taką decyzje podtrzymał i teraz dwaj idioci głoszą kompletnie bezprawną teorię o braku prawa do 300 na dziecko w w mow.
Ale żeby było ciekawiej to następny idiota tutaj nie kwestionuje o dziwo prawa do 300 na dziecko w mow - brawo choćby za to, ale dla podtrzymania "poziomu merytorycznego" tego forum bredzi o tym, że dyrektor mow jakoby ma mieć w takim przypadku prawo do 300 na dziecko w mow.

Nieuk na nieuku i nieukiem pogania
ODPOWIEDZ