Swiadczenie pielegancyjne - nie wiem co zrobić

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
~Milena OPS

Swiadczenie pielegancyjne - nie wiem co zrobić

Post autor: ~Milena OPS »

Zadzwoniła do mnie matka niepełnosprawnego chłopaka (33lata), który od 18.05.2000r. posiada orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Niepełnosprawność datuje się: od urodzenia. Kobieta ta jest ustanowionym przez Sąd opiekunem prawnym całkowicie ubezwłasnowolnionego syna. Ma dobrą pracę, z której nie chce rezygnować i faktycznie chłopakiem zajmuje się jej bezrobotny mąż. Noszą się z zamiarem ponownego złożenia wniosku do Powiatowego Zespołu... aby ten uwzględnił pogarszający się stan zdrowia chłopaka i przyznał mu znaczny stopień. Zakładając, że tak się stanie zapytała mnie czy o świadczenie pielęgnacyjne mógłby wnioskować jej mąż w czasie kiedy ona jest opiekunem prawnym? Czy aby mógł zawnioskować musi być najpierw zmienione postanowienie sądu?
~Elmer

Re: Swiadczenie pielegancyjne - nie wiem co zrobić

Post autor: ~Elmer »

może on pobierać ŚP
~m

Post autor: ~m »

może pobierać mąż - ojciec dziecka
~natalia

Post autor: ~natalia »

może pobierać ojciec dziecka
~Kati

Post autor: ~Kati »

art. 17. 1. Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:

1) matce albo ojcu,
~~o~

Post autor: ~~o~ »

a na pewno będzie przysługiwalo Swiadczenie piel. ?
......... chyba raczej SZO
~Kati

przecież niepełnosprawność od urodzenia
~~o~

Post autor: ~~o~ »

no faktycznie - umknęło mojej uwadze.....

a ten mąż to jednocześnie ojciec niepełnosprawnego?
~Kati

nie jest warunek, że musi to być ojciec biologiczny
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
4) dziecku - oznacza to dziecko własne, małżonka, przysposobione oraz dziecko, w sprawie którego toczy się postępowanie o przysposobienie, lub dziecko znajdujące się pod opieką prawną;
~Iwa

Post autor: ~Iwa »

Nasze SKO w podobnej sytuacji przyznało, zdaje się 144krio. Mówię oczywiście gdy ten mąż nie jest jednocześnie ojcem dziecka niepełnosprawnego.
ODPOWIEDZ