świadczenie pielegnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 16 maja 2023, 10:00

Pan złożył wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na ojca . dodam , że pracuje ( nie chce się zwolnić). Wydaliśmy decyzje odmawiającą , złożył odwołanie do SKO. SKO dało do ponownego rozpatrzenia i uchyliło nam "Naszą " decyzję z adnotacją ,iż nie zostało wysłane pismo do w/w , o dostarczenie świadectwa pracy z tytułu ubiegania się o świadczenie . Wysłaliśmy pismo do petenta i po 4 dniach dniach dostarczył świadectwo pracy. Co dalej , czy po uchyleniu decyzji przez SKO Pan dodatkowo musi złożyć wniosek i znowu odmowa , odwołanie i SKO czy wysyłam ponownie z pismem do SKO skoro oni nam uchylili decyzję naszą ? Jestem początkująca w świadczeniach ;-).
luiza88
Praktykant
Od: 16 maja 2023, 9:50
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 16 maja 2023, 11:57

pomoże ktoś ?
luiza88
Praktykant

Napisano: 16 maja 2023, 12:03

Hej. Rozpatrujesz sprawę "na nowo" po dostarczeniu świadectwa pracy, jeśli się nie należy dajesz odmowę - osoba się odwołuje, sprawa ląduje w SKO i czekasz na rozstrzygnięcie
Zosia15
Starszy referent
Od: 03 mar 2020, 18:13
Zajmuję się: Zr, sw

Napisano: 16 maja 2023, 12:54

Czyli oprócz świadectwa pracy musi być jeszcze wniosek przez nią wypełniony i wywiad przez pracownika ?
luiza88
Praktykant

Napisano: 16 maja 2023, 13:02

Drugiego wniosku już osoba nie wypełnia, bazujesz na tym pierwszym... u mnie do postępowania nie przeprowadza się wywiadu, czasem SKO występuje z pismem aby takowy przeprowadzić i dosłać, ale wiem że inne ośrodki robią wywiad na etapie postępowania
Zosia15
Starszy referent
Od: 03 mar 2020, 18:13
Zajmuję się: Zr, sw

Napisano: 16 maja 2023, 13:06

Bardzo dziękuje :-). Pozdrawiam :-).
luiza88
Praktykant

Napisano: 17 maja 2023, 12:39

U nas jest przeprowadzany bardzo szczegółowy wywiad. Tak chciało SKO i teraz zaraz po złożeniu wniosku występuję do OPS o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego. Dodatkowo oświadczenie czy pobiera dopłaty w ARiMR, wniosek o udostępnienie danych do ZUS, KRUS czy podlega/podlegał ubezpieczeniu społecznemu, jeśli tak to w jakich okresach, czy posiada orzeczenie o niezdolności do pracy bądź samodzielnej egzystencji wydane przez lekarza orzecznika, czy posiada prawo do renty/emerytury. SKO się upominało więc teraz na samym początku przeprowadzam dokładne dochodzenie. Poza tym raz Pan stwierdził, że orzeczenia takowego nie posiada, a okazało się, że jednak jest inaczej. Myślę, że zapomniał o tym, ale ja sama jestem już wyczulona.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 17 maja 2023, 13:38

..........................
Monia2020
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 21:45
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 17 maja 2023, 14:07

zabrakło art. 79a kpa, powinnaś go wezwać do przedstawienia świadectwa pracy, podobnie jak jest przy emerytkach.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2023, 15:08

Ja zlecam przeprowadzenie wywiadu, teraz pierwszy raz dostałam decyzję SKO gdzie uchylili nasza i przekazali do ponownego rozpatrzenia. Wywiad był za mało szczegółowy, a jeżeli chodzi w tej sprawie to w przypadku emeryta zarzucili czy dochodzi do rezygnacji z zatrudnienia. W uzasadnieniu nadmieniają, iż w orzecznictwie sądów administracyjnych, sądy nakazują badanie związku przyczynowego pomiędzy niepodejmowaniem czy rezygnacją z zatrudnienia a koniecznością sprawowania opieki. Świadczenie pielęgnacyjne nie ma to natomiast stanowić zastępczego źródła dochodu w przypadku gdy wnioskodawca sprawuje osobistą opiekę nad członkiem rodziny to nie musiał zrezygnować z zatrudnienia ( nie był aktywny zawodowo i brak aktywności zawodowej nie jest wynikiem konieczności sprawowania opieki). Nie wiem jak to się ma do emeryta, która zawiesza prawo i wcześniej były przyznawane świadczenia pielegnacyjne. Szczerze to nie wiem jak dalej postąpić z ta sprawą. w tej sprawie nie poinformowałam też strony o możliwości zawieszenia emerytury. Daliśmy odmowę powołując się m.in. na zapis w ustawie ( kiedy śp nie przysługuje- prawo do emerytury) a w momencie składania wniosku Pan nie miał zawieszonego prawa do emerytury.
Coraz bardziej skomplikowane są sprawy i zaczynam się zastanawiać po co nasza u. o ś.r :roll: :mrgreen:
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x