świadczenie pielęgnacyjne a dopłaty unijne - pomóżcie :) - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 19 mar 2014, 15:32

kronos wg naszej ustawy śp jak najbardziej należy się rolnikowi i ja wątpliwości nie mam :)
~ewalu

Napisano: 19 mar 2014, 15:39

ja znam uchwałe 7 sędziów NSA i jeśli miałbym taką sprawę, to raczej nie miałbym wątpliwości wydając odmowę.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2014, 15:49

co tam 7 sędziów .. wiesz ilu ludzi poświęciło czas na stworzenie naszej ustawy ??? a my pracujemy na ustawie nie na wyrokach sądowych .. u nas nie ma prawa precedensu tylko prawo ustawowe mamy :)
~ewalu

Napisano: 19 mar 2014, 16:04

to nie precedens, tylko reguła interpretacyjna, wiążąca wszystkie sądy administracyjne, które z kolei rozpatrują skargi na decyzje SKO, które rozpatruje odwołania od naszych decyzji. Nie widzisz zależności?
Ale Twoja sprawa, nikogo przekonanego nie zamierzam przekonywać, co najwyżej niezdecydowanych. Proponuję co najwyżej ubezpieczyć się od odpowiedzialności cywilnej. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2014, 16:06

ale ja też nikogo nie zmuszam by robił tak jak ja :)
~ewalu

Napisano: 19 mar 2014, 16:16

co ma piernik do wiatraka praca w gospodarstwie rolnym to nie praca zarobkowa wg. definicji z ustawy
~Ala

Napisano: 19 mar 2014, 16:20

Co wy ludzie macie z tymi rolnikami !!!! Jest rolnikiem należny się śp ma dopłaty też się należny.....
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się: PS/FA/AOON/OW/ŚW

Napisano: 19 mar 2014, 16:20

@Ala
Chodzi o to, czy rolnika można uznać za rezygnującego/niepodejmującego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w związku z koniecznością zapewnienia opieki osobie bliskiej. Sądy administracyjne po uchwale 7 sedziów są raczej zgodne, że nie.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2014, 16:27

,,organy administracji publicznej realizujące świadczenia rodzinne, w tym świadczenie pielęgnacyjne, zgodnie z zasadą legalizmu wyrażoną w art. 6 Kodeksu postępowania administracyjnego, zobowiązane są działać na podstawie przepisów prawa , bezwzględnie obowiązujących przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych, a nie kierować się rozstrzygnięciem sądu administracyjnego czy też samorządowego kolegium odwoławczego wydanym w indywidualnej sprawie i tylko w tej sprawie wiążącym.

Indywidualne rozstrzygnięcia sądów administracyjnych nie są źródłami powszechnie obowiązującego prawa, gdyż zgodnie z art. 87 pkt 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.
~Kati

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x