Pani złożyła wniosek o zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne na dziecko (pierwsze orzeczenie dziecka - spełnia wymogi do przyznania ww. świadczeń).
Tylko, że wnioskodawca (matka dziecka) rozwiodła się z jego ojcem , braki alimentów na skutek opieki naprzemiennej (tydzień u matki tydzień u ojca).
Zastanawiam się czy jest jakaś negatywna przesłanka do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego ? Czy ktoś miał podobna sytuację, bardzo proszę o podpowiedź...
świadczenie pielęgnacyjne a opieka naprzemienna
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: świadczenie pielęgnacyjne a opieka naprzemienna
A to dlaczego od razu odmowa ? Świadczenie jest podzielne i jest zależne głównie od sprawowanej opieki.Wywiad +oświadczenie Pani + oświadczenie Pana. Nie ma zapisu wspólnego zamieszkiwania. Zawsze możesz przyznać świadczenie w połowie.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
nie szedł bym w tym kierunku.
Dla mnie odmowa
Dla mnie odmowa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Idąc dalej tym tematem, zrobiłam wywiad na okoliczność wątpliwości sprawowania opieki w związku z wyrokiem sądu opieki naprzemiennej.
pracownik socjalny przeprowadził, potwierdził że dziecko od połowy maja 2021 do 18.06.2021 przebywało w szpitalu, gdzie opieką nad nim (dziecko 8 lat) sprawowała matka która była z nim w szpitalu 24h, po powrocie ze szpitala okresy przewidziane dla ojca spędza z matką z uwagi na rozwijający się stan chorobowy dziecka - wymaga asysty przy codziennym życiu./ ojciec go zabiera okazjonalnie, a z uwagi że pracuje zawodowo nie ma możliwości sprawowania opieki nad dzieckiem w takim stopniu jak mu sąd zabezpieczył.
Matka dziecka w uzgodnieniu z ojcem sprawuje większą część opieki nad dzieckiem , dla utrzymania kontaktu i relacji z ojcem, tata zabiera czasem syna na weekend.
czy taki wywiad daje mi podkładkę do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego.
pracownik socjalny przeprowadził, potwierdził że dziecko od połowy maja 2021 do 18.06.2021 przebywało w szpitalu, gdzie opieką nad nim (dziecko 8 lat) sprawowała matka która była z nim w szpitalu 24h, po powrocie ze szpitala okresy przewidziane dla ojca spędza z matką z uwagi na rozwijający się stan chorobowy dziecka - wymaga asysty przy codziennym życiu./ ojciec go zabiera okazjonalnie, a z uwagi że pracuje zawodowo nie ma możliwości sprawowania opieki nad dzieckiem w takim stopniu jak mu sąd zabezpieczył.
Matka dziecka w uzgodnieniu z ojcem sprawuje większą część opieki nad dzieckiem , dla utrzymania kontaktu i relacji z ojcem, tata zabiera czasem syna na weekend.
czy taki wywiad daje mi podkładkę do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego.
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
A ojciec to oświadczył czy to są tylko ustalenia pracownika i oświadczenia Pani? Czy w wyroku sądu jest zapis, gdzie zamieszkuje dziecko ?
Oprócz świadczenie pielęgnacyjne a opieka naprzemienna - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
brak alimentów a nowa rodzina
SZO
dochód
wprowadzenie adresu niezgodnego ze słownikiem terytorialnym
świadczeniepiwlęgnacyjneSKOcovid
Śp siostra na siostrę a żyje syn
Czyste powietrze. Zaświadczenie.
Zasiłek pielęgnacyjny
utrata dochodu
przeliczanie dochodu
mężatka+mąż+konkubent+dzieci (tata mąż) + dzieci (tata konkubent)
świadczenie pielęgancjne z ZOL
świadczenie rehabilitacyjne a świadczenie rodzicielskie
przekazanie dokumentów do innego OPS
Orzeczenie o niepełnosprawności. proszę o Pomoc
jak policzyć dochód