Świadczenie pielęgnacyjne a "pensja" z Ukrainy - czy ktoś ma jakąś odpowiedź z Ministerstwa albo skądkolwiek? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 25 paź 2022, 11:53

Sytuacja następująca

Mam Panią Ukrainkę UKR złożyła wniosek o rodzinne i zasiłki pielęgnacyjne na dwoje dzieci. Orzeczenie Polskie. Spełnia warunki do SP u obojga dzieci narazie nie składała.
Oświadczyła że ma "pensję" na Ukrainie z tytułu niepełnosprawności tych dzieci.
Twierdzi mgliście że to coś jak renta.
Moje pytanie czy przyznalibyście rodzinne i zasiłki pielęgnacyjne? Mnie się wydaje że tak.
Co ze świadczeniem pielęgnacyjnym to moja czysta interesowność mnie do tego zmusza żeby zapytać czy komuś ktoś " mądrzejszy" coś napisał co to jest to świadczenie ok 320 zł na polskie renta, świadczenie pielęgnacyjne czy zasiłek pielęgnacyjny ???
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 25 paź 2022, 12:07

Ma świadczenia -zasiłek pielegnacyjny i prawdopodobnie nasze "świadczenie pięlęnacyjne" na UKR. Ja mam przypadek taki Pani zrezygnowała że świadczeń z tyt, niepełnosprawności na UKR (mam zaświadczenie) i zrezygnowała z zatrudnienia ( mam potw z UKR) . Przyznałam od daty wpływu wniosku o ZP i ŚP - rezygnacja i zwolnienie na UKR od 1.07.2022- data wpływu wniosków lipiec 2022
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 25 paź 2022, 12:20

Czyli że to świadczenie które ona dostaje to jest i zasiłkiem pielęgnacyjnym i świadczeniem pielęgnacyjnym ?? Masakra jakaś. Mam oświadczenie że zasiłku pielęgnacyjnego nie ma :( Tak jak napisałam wniosku na świadczenie jeszcze nie mam. Zasiłek pielęgnacyjny też sie nie należy ???
Hawcia
Referent

Napisano: 25 paź 2022, 12:21

Oni mają specjalną książeczkę - legitymację dziecka i z tłumaczenia wynikało, że jest to Państwowa pomoc socjalna na dziecko z niepełnosprawnością. My uznaliśmy, że jest to odpowiednik zasiłku pielęgnacyjnego. Akurat w moim przypadku kobieta nie miała pkt 7 i 8 więc do ŚP się nie kwalifikowała.
Oni to nazywają renta ale nawet gdyby to przyjąć to nie jest to renta w rozumieniu naszej ustawy więc nie koliduje z ŚP. Jednakże jest przepis art.17 ust.5 pkt) na osobę wymagającą opieki inna osoba jest uprawniona za granicą do świadczenia na pokrycie wydatków związanych z opieką, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej.
Przepis jest taki dwuznaczny więc sami musicie uznać czy to świadczenie pod to podciągacie. Jeżeli dacie jej odmowę ŚP to pouczcie o odwołaniu. ZP absolutnie bym nie dał.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 paź 2022, 15:43

Dzięki za odzew baaardzo . Może ktoś jeszcze się wypowie choć na przykładzie swojego działania, Ja juz napisałam do Ministerstwa o ich interpretację ale jak sądzę nie wiele to wniesie. Dalej będe sama musiała wymyślić co to za świadczenie. :( Ja byłam przekonana że właśnie zasiłek pielęgnacyjny się należy bardziej niż świadczenie :(
Hawcia
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x