świadczenie pielęgnacyjne, a pobierane świadczenie rodziciel - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 19 lut 2016, 20:12

w styczniu przyznałam Pani świadczenie rodzicielskie na dziecko, a w lutym mąż złożył o świadczenie pielęgnacyjne na to samo dziecko i przyznałam. Teraz mam dylemat czy należą się świadczenia? W art. 17 nie ma wzmianki o świadczeniu rodzicielskim, a art. 27 mówi jedynie o wnioskodawcy, który musi wybrać jedno ze świadczeń. Pilne
paula68

Napisano: 19 lut 2016, 21:06

Dwa raczej się nie należą, chociażby z tego względu, że opieka dotyczy tego samego dziecka. Jezeli wnioskodawca w związku z opieką nad dzieckiem moze sobie wybrać tylko jedno z tych świadczeń, to automatycznie na to samo dziecko nie może byc przyznane inne świadczenie, które jest dla niego alternatywą. Poza tym mamy zapis, że św. rodzicielskie nie przysługuje, jeśli w związku z opieką nad tym samym dzieckiem ustalone jest juz prawo do śp. I tutaj można zastosować odwrotność tego zapisu.
ABC

Napisano: 21 lut 2016, 15:10

Również uważam, ze świadczenie nie przysługuje. A co w przypadku jeżeli matka ma przyznane świadczenie pielęgnacyjne na dziecko, a teraz wystąpiła o wypłatę świadczenia rodzicielskiego na drugie dziecko. Czy w takim wypadku przysługują oba świadczenia, czy zgodnie z art. 27 ust. 5 przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną.
dar

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x