Świadczenie pielęgnacyjne a pobyt dziecka w DPS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 05 sty 2015, 11:57

Matka złożyła wniosek o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego na niepełnosprawnego syna - znaczny stopień niepełnosprawności ze wskazaniami. Podczas rozmowy poinformowała, że syn przebywa w DPS, z jego renty socjalnej i zasiłku pielęgnacyjnego pokrywa koszty pobytu. Jak interpretować art.17 ust. 5 pkt 2 lit b, że świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba wymagająca opieki została umieszczona w rodzinie zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej spokrewnionej, rodzinnym domu dziecka albo, w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji, w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, z wyjątkiem podmiotu wykonującego działalność leczniczą, i korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu? Czy można takim osobom przyznać świadczenie pielęgnacyjne? a
senseye
Praktykant
Od: 05 maja 2014, 8:54
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 9:58

i nikt nic nie podpowie w tym temacie? nikt nie miał podobnej sytuacji?
senseye
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 15:40

Jak przebywa w Dps czyli instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie to odmowa
Gość

Napisano: 07 sty 2015, 18:01

Gość pisze:Jak przebywa w Dps czyli instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie to odmowa
jak pokrywa koszty to nie jest to instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 18:15

gościowi odpowiedziałaś ale co z zasadniczym pytaniem, czy przysługuje ?
ira

Napisano: 07 sty 2015, 18:48

To jak ja umieszczę swoją mamę w DPSie i z jej emerytury będe opłacała jej pobyt w nim to mnie przyznacie czy tez nie zabierzecie mi wczesniej przyznanego śp, zdo albo szo?
Jako ze dziecko przebywa w DPSie, matka nie sprawuje nad nim żadnej opieki. Opiekę te sprawują za nią pracownicy DPSu. Takze nic nie stoi na przeszkodzie, zeby mogła podjąć pracę.
m&m

Napisano: 07 sty 2015, 19:30

odmowa - brak osobiście sprawowanej opieki
Alicja 2

Napisano: 07 sty 2015, 21:54

Przepraszam miałam napisać instytucji zapewniająjacej całodobową opiekę nie utrzymanie( bo przeciez płaci za pobyt wiec nie jest inst. zape. całodobowe utrzymanie.) Ewalu masz rację co innego pomyślałam co innego napisałam. Nie przesługuje ŚP osoba przebywa dłuzej niż 5 dni no i brak opieki
Gość

Napisano: 08 sty 2015, 13:31

A co w przypadku, gdy wg zaświadczenia wydanego przez ten DPS matka przywozi tego syna rano i odbiera popołudniu i urlopuje go? czy to już można podciągnąć pod korzystanie z całodobowej opieki przez mniej niż 5 dni w tygodniu i czy wtedy można przyznać takiej osobie ŚP?
senseye
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2015, 15:46

senseye pisze:A co w przypadku, gdy wg zaświadczenia wydanego przez ten DPS matka przywozi tego syna rano i odbiera popołudniu i urlopuje go? czy to już można podciągnąć pod korzystanie z całodobowej opieki przez mniej niż 5 dni w tygodniu i czy wtedy można przyznać takiej osobie ŚP?
w takim przypadku dziecko jest nie umieszczone a dowożone .. ja bym przyznała
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x