Klienta złożyła wniosek na komisję 27 grudnia 2013 r., komisja była w styczniu 2014 r. Pani złożyła u nas wniosek w lutym. Z urzędu pracy wyrejestrowała się od 1 lutego 2014 r. od kiedy przyznać świadczenie pielęgnacyjne
Od grudnia, fakt zarejestrowania w PUP nie przekreśla możliwości przyznania świadczenia pielęgnacyjnego z wyrównaniem ( stanowisko kolegium odwoławczego )
Mam podobne stanowiska SKO, które podkreśla ze posiadanie statusu osoby bezrobotnej nie przesądza o niczym więcej jak tylko o figurowaniu w rejestrze osób bezrobotnych. A w żadnym razie nie przesadza o fakcie rezygnacji lub niepodejmowaniu zatrudnienia przez wnioskodawcę.
MPIPS nadal twierdzi, ze sam fakt posiadania statusu osoby bezrobotnej przesadza o barku uprawnień do SP, ponieważ osoby te z definicji świadczą gotowość do podjęcia pracy.
Wniosek - rób jak uważasz, jeśli nie masz orzeczeń SKO lub masz ich mało i się zwyczajnie boisz - przyznaj od dnia utraty statusu osoby bezrobotnej. W przeciwnym razie - dawaj z wyrównaniem.
Ja osobiście uważam, ze świadczenia należą się z wyrównaniem z tej prostej przyczyny, że to nie w naszej ustawie jest wykluczenie osoby bezrobotnej z katalogu osób uprawnionych do SP. To w ustawie o promocji zatrudnienia ... jest zapis wskazujący, iż statusu osoby bezrobotnej nie może posiadać osoba uprawniona do SP.
Ergo, w przypadku przyznania SP z wyrównaniem okazuje się, ze osoba NIE SPEŁNIAŁA warunków do uznania ją za osobę bezrobotną i to PUP ma obowiązek zweryfikować swoje dane.
A zrobisz, jak uważasz.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
90% wyroków sądów (jak nie więcej) jest tak jak pisze Kronos - zarejestrowanie w UP nie jest przeszkodą.
SKO idą również tym tropem. Ministerstwo kręci głową. UP (przynajmniej u mnie) nie wyrejestrowuje wstecznie.
Jak się boisz to przyznaj od daty wyrejestrowania i nakłaniaj do odwołania (ja tak robię)