Świadczenie pielęgnacyjne a wyrejstrowanie z UP - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 21 lut 2014, 10:21

\'ponieważ osoby te z definicji świadczą gotowość do podjęcia pracy.\'

To wg MPiPS skoro ja przejawiam gotowość, a wręcz chęć do ożenku znaczy, że jestem po ślubie? wow :)

\'A w żadnym razie nie przesadza o fakcie rezygnacji lub niepodejmowaniu zatrudnienia przez wnioskodawcę.\'

Dokładnie tak, dlatego nie przeszkadzało w przyznawaniu SP i dlatego jest niewystarczające wg. mnie do przyznania SZO.
~Iks

Napisano: 21 lut 2014, 15:05

U nas PUP dokonuje wyrejestrowań wstecz, tj. od daty przyznania świadczenia pielęgnacyjnego. Nawet jeśli jest to rok wstecz ( np decyzja Marszałka ). Też kręcili na początku, że tak się nie da ale przepisy art.2.1.pkt 2 lit.d Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r.o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2013 poz. 674 ) mówią jednoznacznie bezrobotnym – oznacza to osobę o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 1 i 2 lit.a-g lub lit. i, j, l, lub cudzoziemca – członka rodziny obywatela polskiego, niezatrudnioną i nie wykonującą innej pracy zarobkowej(...), jeżeli nie pobiera, na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, świadczenia pielęgnacyjnego lub specjalnego .....
Tak więc jeśli osoba złoży decyzję o przyznaniu ŚP -to PUP musi ją z tą datą wyrejestrować.

Niech ludzie składają odwołania od decyzji PUP na piśmie wraz z decyzją OPS o przyznaniu ŚP !!!
~Elka

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x