świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek dla opiekuna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 cze 2020, 8:59

Proszę o pomoc!
Wnioskodawczyni pobierała zasiłek dla opiekuna. Z pomocą kancelarii złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne. W trakcie prowadzonego postępowania w marcu tego roku zrezygnowała z zasiłku dla opiekuna od sierpnia 2019 roku. Uchyliłam decyzję na zdo dałam odmowę na Śp. Sko przyznało jej świadczenie pielęgnacyjne od sierpnia 2019 roku w całości nie pomniejszając o wypłacony zasiłek dla opiekuna. Czy ja mam jej teraz stwierdzić że ma nienależnie pobrany ZDO za okres od sierpień 2019 do marca 2020?
pyzka78534g
Praktykant
Od: 25 sty 2016, 9:10
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2020, 9:53

Najpierw uważnie przeczytaj uzasadnienie, wydanej przez SKO, decyzji o ustaleniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, ponieważ tam możesz znaleźć odpowiedź na swoje wątpliwości.

Jeśli uruchomisz sprawę w związku z nienależnie pobranym (w Twojej ocenie) świadczeniem tj. zasiłkiem dla opiekuna to musisz udowodnić, że w sprawie zaistniała któraś z okoliczności z artykułu 30 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych:
Art. 30. Zwrot nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych
1. Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia rodzinne, jest obowiązana do ich zwrotu.
2. Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
1a) świadczenia rodzinne wypłacone w związku z zastosowaniem przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu - po ustaleniu, że wystąpiły okoliczności, o których mowa w art. 5 wysokość dochodu uprawniającego do zasiłku rodzinnego ust. 4c;
2) świadczenia rodzinne przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych zeznań lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą te świadczenia;
3) świadczenia rodzinne wypłacone w przypadku, o którym mowa w art. 23a koordynacja systemów zabezpieczenia społecznego ust. 5, za okres od dnia, w którym osoba stała się uprawniona do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, do dnia wydania decyzji o uchyleniu decyzji przyznającej świadczenia rodzinne;
4) świadczenia rodzinne przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia rodzinnego;
5) świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.
Nie rób sobie niepotrzebnych problemów i wypłać kobiecie jedynie różnicę między już pobranymi kwotami zasiłku dla opiekuna, a przyznanym za ten sam okres prawem do świadczenia pielęgnacyjnego
- ciekawe jak w takiej sytuacji zachowa się Kancelaria ?
Zwróć przy tym uwagę, że w 2019 roku kwota świadczenia była niższa, a w roku bieżącym jest wyższa.
Widzę, że przed różnej maści Kancelariami, które wyczaiły łatwy i spory zarobek za nic, trzęsiecie d....i, a z opiekunami robicie co Wam się podoba - no to teraz kombinuj.
Przeczytaj najpierw decyzję SKO, a później zastanów się co zrobić, aby nie być w plecy prawie 5 tysiaków (no chyba że z Krakowa to kasa będzie większa) za wypłacony już ZDO.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 17 cze 2020, 10:16

Nikt dupami nie trzęsie to po pierwsze. Opiekunowie jak się dali wkręcić w pomoc kancelarii "za nic" jak to napisałeś to już ich problem, niech teraz bulą kasę. Decyzję SKO czytałam 3 razy i nie ma tam ani słowa że mam kobiecie wypłacić w pomniejszonej kwocie ŚP. A po drugie wiem o tym ze w 2019 kwota świadczenia była niższa. Kancelaria reprezentuję opiekunów tylko w ŚP w sprawie zasiłku dla opiekuna mają g...o do gadania.
pyzka78534g
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2020, 10:46

Zapytam więc, który z tych 5 punktów został wg Ciebie spełniony, abyś mogła żądać zwrotu.
Uchyliłaś ZDO (i to wstecz) przed wydaniem decyzji przez SKO ustalającej prawo do ŚP.
Jedynie co możesz w takiej sytuacji zrobić, w związku z wydana przez SKO decyzją oraz wydaną przez Ciebie decyzją o uchyleniu ZDO, to wystaw dodatkową swoją decyzję o "nienależnie pobranym" ZDO, wskaż okres i kwotę i zaznacz, że świadczenie pielęgnacyjne przyznane przez SKO zostanie wypłacone w kwocie pomniejszonej o kwotę "nienależnie pobranego" ZDO.
Oczywiste jest, że operacja tylko na papiarze, a nie fizycznie zwrot pobranego ZDO.
I wówczas musisz się modlić, aby Kancelaria nie zweryfikowały tego naliczonego przez Ciebie "nienależnie pobranego ZDO"

Jestem opiekunem, więc myślę jak opiekun.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 18 cze 2020, 8:09

Uchyliłam ZDO dlatego ze SKO zarzuciło,ze dopóki w obrocie prawnym jest decyzja przyznająca ZDO nie mogą przyznać świadczenia pielęgnacyjnego. Wnioskodawca przyszedł i sam zrezygnował z Zasiłku dla opiekuna od sierpnia 2019 bo wywnioskował i słusznie ze jak zrezygnuje od tej daty to SKO mu przyzna ŚP. Nic nikomu nie będę potrącać ze SP jeżeli napiszę decyzję o nienależnie na zdo to opiekun sam wpłaci kasę. I tłumaczę ci jeszcze raz że kancelaria do ZDO nie ma nic do gadania. W decyzji Sko o przyznaniu ŚP nic nie ma o potrąceniu ZDO to jakim prawem mam to zrobić? odrębna decyzja, odrębna wpłata proste. A wnioskodawca jest świadomy że musi oddać skoro mu wyrównali. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
pyzka78534g
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2020, 9:30

Krzysztof pisze:
17 cze 2020, 10:46
Jeśli uruchomisz sprawę w związku z nienależnie pobranym (w Twojej ocenie) świadczeniem tj. zasiłkiem dla opiekuna to musisz udowodnić, że w sprawie zaistniała któraś z okoliczności z artykułu 30 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych:
Art. 30. Zwrot nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych
1. Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia rodzinne, jest obowiązana do ich zwrotu.
2. Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
1a) świadczenia rodzinne wypłacone w związku z zastosowaniem przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu - po ustaleniu, że wystąpiły okoliczności, o których mowa w art. 5 wysokość dochodu uprawniającego do zasiłku rodzinnego ust. 4c;
2) świadczenia rodzinne przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych zeznań lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą te świadczenia;
3) świadczenia rodzinne wypłacone w przypadku, o którym mowa w art. 23a koordynacja systemów zabezpieczenia społecznego ust. 5, za okres od dnia, w którym osoba stała się uprawniona do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, do dnia wydania decyzji o uchyleniu decyzji przyznającej świadczenia rodzinne;
4) świadczenia rodzinne przyznane na podstawie decyzji, której następnie stwierdzono nieważność z powodu jej wydania bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa albo świadczenie rodzinne przyznane na podstawie decyzji, która została następnie uchylona w wyniku wznowienia postępowania i osobie odmówiono prawa do świadczenia rodzinnego;
5) świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.

Zapytam więc, który z tych 5 punktów został wg Ciebie spełniony, abyś mogła żądać zwrotu.
Spróbuj wytłumaczyć co ustaliłaś i jak - to może być pomocne dla innych pracowników OPS
Dodatkowe pytanie - na czyje konto przelewasz pieniądze ? na konto Kancelarii, czy na konto opiekuna ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 18 cze 2020, 10:28

Wiesz co nie chce mi sie i nie mam czasu z Tobą dyskutować!!!! Prosiłam o pomoc jakiegoś pracownika OPS, a ty mi udzielasz rady a podobno pracownikiem nie jesteś tylko opiekunem. To zajmuj sie tą opieką..... Ja wiem na jakie konto mam wysłac kasę. Ty tego nie musisz wiedzieć. Pozdrawiam
pyzka78534g
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2020, 10:59

pyzka78534g - sprawdź prywatne wiadomości :D
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU