obliczanie świadczenia pelęgnacyjnego dla opiekuna na emeryturze. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 17 cze 2020, 19:08

Dzien dobry- Bardzo prosze o odpowiedz na ponizsze pytania.
PYTANIE 1.
"W tym kontekście należy ocenić spełnienie przesłanek otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego w wysokości pomniejszonej o kwotę emerytury. Wysokość świadczenia winna być obliczona w taki sposób, by skarżąca nie była bezpodstawnie wzbogacona. Należy więc uwzględnić wszystkie świadczenia dodatkowe, także tzw. 13 emeryturę." - tak brzmi czesc uzasadnienia orzeczenia sądowego przyznajacego prawo do czesci świadczenia pielęgnacyjnego.
Zajmuje sie tematem 5 lat, znam niemal wszystkie zapadajace w tej sprawie orzeczenia , widzialam juz rozne kombinacje ale po raz pierwszy spotykam zdanie jak powyzej - tj zalecenie " Wysokość świadczenia winna być obliczona w taki sposób, by skarżąca nie była bezpodstawnie wzbogacona. Należy więc uwzględnić wszystkie świadczenia dodatkowe, także tzw. 13 emeryturę."
Może czegos nie wiem, moze sąd wskazuje na juz stosowana praktyke obliczania świadczenia pielegnacyjnego i nie ma w tym zdaniu nic co powinno wzbudzic moj niepokoj. Zaskoczyło mnie, ze w zadnyhm wyroku nie spotkalam takiego zalecenia.
Sprawa swiadczen pielęgnacyjnych dla opiekunow na emeryturach jest stosunkowo nowa stad potrzeba jej uporzadkowania i staramy sie to monitorowac.
Bardzo dziekuje za odpowiedz
Pytanie 2.
Opiekun na emeryturze nie ma przepracowanych 20 lat, jego emerytura jest nizsza od ustawowej emerytury minimalnej. Czy pobierajac swiadczenie pielęgnacyjne / w czesci pomniejszonej/ moze liczyć na opłacanie składek FUS - tak aby moc otrzymac w przyszlosci pelna emeryture. .Mamy wsrod nas opiekunow , ktorym czesto brakuje mniej niz 5 lat , bywa ze roku do wymaganego okresu 20 lat skladek. Taka mozliwosc bylaby nad wyraz korzystna dla opiekunow , ktorzy nie z wlasnej winy nie mogli kontynuowac pracy.no i zrownalaby w prawach z opiekunami, którzy nie maja prawa do emerytury i maja oplacane skladki przez 20 lat. .
5 lat trwala nasza opiekunow na emeryturach i rentach rozpaczliwa walka o wyrownanie swiadczen . Sądy wreszcie wyszly nam na przeciw i zrozumialy problem. Niemniej nadal jest wiele niejasnosci . Np sąd w Poznaniu stoi na stanowisku, ze opiekun ma prawo wybrac rezygnacje z emerytury i otrzymanie pelnego swiadczenia pielęgnacyjnego , badz zachowanie emerytury i otrzymanie czesci swiadczenia pielegnacyjnego.Wyroki innych sądow nie wskazuja takiej alternatywy.
-
Pytanie 3.
Jak obliczane jest swiadczenie pielęgnacyjne dla opiekunow pobierajacych renty na wskutek czesciowej niezdolnosci do pracy?/ wyrok TK z 2019r../ czy jest to cale świadczenie czy jego częśc do wysokosci otrzymywanej renty?
Jescze raz dziekuje i bardzo , bardzo prosze o odpowiedz.
laura56
Praktykant
Od: 16 mar 2015, 11:53
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2020, 12:53

Emerytura, renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy - ODMOWA i do SKO

renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy - przyznać w pełnej wys. 1830 zł.
MR53
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 12:11
Zajmuję się: SR FA

Napisano: 18 cze 2020, 12:58

MR53 pisze:
18 cze 2020, 12:53
Emerytura, renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy - ODMOWA i do SKO

renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy - przyznać w pełnej wys. 1830 zł.
U nas niestety SKO uchyliło naszą decyzje i przyznało kobiecie, która ma emeryturę, prawo do świadczenia pielęgnacyjnego na córkę. :roll:
Justice
Praktykant
Od: 04 lip 2017, 13:53
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 18 cze 2020, 14:12

NIE O TO PYTAM--mam przed soba wyroki sadowe przyznajace prawo do swiadczenia pielegnacyjnego w kwocie roznicy pomiedzy wysokoscia emerytury/ renty a wyskoscia swiadczenia pielegnacyjnego. Pytam o sposob obliczania tego czesciowego swiadczenia. Opisalam o co mi chodzi i dlaczego pytam
laura56
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2020, 16:54

laura56 pisze:
18 cze 2020, 14:12
NIE O TO PYTAM--mam przed soba wyroki sadowe przyznajace prawo do swiadczenia pielegnacyjnego w kwocie roznicy pomiedzy wysokoscia emerytury/ renty a wyskoscia swiadczenia pielegnacyjnego. Pytam o sposob obliczania tego czesciowego swiadczenia. Opisalam o co mi chodzi i dlaczego pytam
Ponieważ nikt ze światłych OPSów nie chce Ci podpowiedzieć, to może ja spróbuję w pkt 1.

Sądy administracyjne nie przyznają prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, ani do innych zasiłków. Sądy orzekają, czy wydane, przez organ I instancji oraz organ odwoławczy, decyzje są zgodne z przepisami prawa materialnego i przepisami postępowania administracyjnego.
Poza tym, jak wspominasz i powołujesz się na wyrok to warto by było go przedstawić. Przecież m.in. po to jest Baza Orzeczeń.
Wyrok WSA w Gliwicach sygn. akt II SA/Gl 154/20 z dnia 20-05-2020
Na mój gust, jeśli opiekunka ma emeryturę w wysokości 904 zł miesięcznie na rękę, a 13-sta emerytura wynosi raz do roku (strzelam np. 900 zł na rękę), natomiast świadczenie wynosi 1830 zł na rękę, to
1. suma kwoty emerytury za miesiące w których należy się także prawo do świadczenia pielęgnacyjnego >>>>> 904 zł x np. 5 = 4520 zł
2. kwota wypłaconej jednorazowo w marcu br. dodatkowej emerytury tzw. trzynastki (sąd ją określił jako "wzbogacenie się" - przynajmniej ja tak zrozumiałem) >>>>> 900 zł
3. suma kwoty świadczenia za miesiące od dnia złożenia wniosku >>>>> 1830 zł x 5 = 9150 zł
czyli reasumując powyższe
za okres br. ww pięciu miesięcy opiekunce należałoby wypłacić różnicę między przyznanym świadczeniem, a pobraną emeryturą (z uwzględnieniem wypłaconej już trzynastki) tj. 9150 zł - 4520 zł = 4630 zł - 900 zł = 3730 zł

oczywiście, jeżeli sprawa obejmuje także ubiegły rok to trzeba będzie przeliczyć właściwe kwoty świadczenia, trzynastki jak i emerytury (jeśli się od któregoś miesiąca zmieniła - ale to chyba Ty wiesz)
Jeśli popełniłem zły odczyt uzasadnienia lub źle wyliczyłem to z góry przepraszam.
Zawsze masz możliwość (chyba także Ty jako organ masz taka możliwość) aby wnieść do sądu o szczegółowe uzasadnienie. Bodaj któryś z przepisów ppsa to reguluje.
Ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 18 cze 2020, 18:08

NADAL SIE NIE ROZUMIEMY.
mam przed soba uzasadnienie i baze orzeczen tez. Przyklad -
NSA w sprawie I OSK 757/19 "że posiadanie przez skarżącą uprawnienia do emerytury nie stanowi przeszkody do ustalenia jej prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, a jedynie uzasadnia przyznanie go w wysokości pomniejszonej o tę emeryturę, przy czym chodzi o emeryturę faktycznie otrzymywaną przez skarżącą, czyli w tzw. wysokości netto (pomniejszonej o zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych oraz składkę na ubezpieczenie zdrowotne)".
i IISAGL/154/20
"W tym kontekście należy ocenić spełnienie przesłanek otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego w wysokości pomniejszonej o kwotę emerytury. Wysokość świadczenia winna być obliczona w taki sposób, by skarżąca nie była bezpodstawnie wzbogacona. Należy więc uwzględnić wszystkie świadczenia dodatkowe, także tzw. 13 emeryturę." -
Czy to jest to samo?
Wlasnie o to pytam. nie o matematyczne liczenie , co oczywiste ale co OPS BIERZE ZA PODSTAWE OBLICZENIA TAKIEGO DODATKU ?
Niemniej dziekuje ze zdecydowales sie mi pomóc. Wydawaloby sie, ze dla pracownikow OPS to proste pytanie choc ono nie jest proste bo nie ma ustawy regulujacej zasady takich obliczen. Stad we mnie potrzeba zdobycia informacji jak OPSy realizują je w praktyce.Wiemy, ze powstaje bałagan tym razem z winy sadów. Gdyby byla ustawa i dyspozycja jak obliczac te cząstkowe swiadczenia po prostu bym ja przeczytala i nie zadawala pytan .
laura56
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2020, 21:11

Generalna zasada - organy wykonują zalecenia sądu zawarte w uzasadnieniu wyroku, który jest s danej sprawie wiążący dla organów. Jeśli w tym wyroku sąd wskazuje na rozwiązanie jakiegoś problemu prawnego i zgadza się z oceną innego sądu zawartą w uzasadnieniu tego innego wyroku na który powołuje się, to należy wziąć także i tamtą ocenę pod uwagę przy rozstrzyganiu sprawy w ponownym postępowaniu. Taka sytuacja np. ma miejsce w Twoim wyroku II SA/GL 154/20 w uzasadnieniu którego sąd wyjaśniając "wyłączenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego osoby mającej ustalone prawo do emerytury nie w całości, ale do wysokości tej emerytury" sąd w Gliwicach podzielił ocenę innych sądów administracyjnych w tej kwestii m.in. wskazując na drugi wyrok którego fragment wyżej cytowałaś.
Jakby tak spokojnym okiem przyjrzeć się tym dwóm "różnym" przeliczeniom to wyjdzie prawdopodobnie, że oba są identyczne w końcowym rozrachunku i kwota do wypłacenia będzie zbieżna.
Morał z tych wyroków jest taki, że osobom pobierającym emeryturę w niższej kwocie niż kwota świadczenia pielęgnacyjnego, świadczenie można ewentualnie przyznać nawet osobie posiadającej prawo i pobierającej emeryturę, ale nie w całości, a tylko w kwocie stanowiącej różnicę pomiędzy jego wysokością a wysokością otrzymywanej emerytury.
Samo wyliczenie tej magicznej różnicy może być niezłym wyzwaniem dla OPSów
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 18 cze 2020, 23:24

uff i wlasnie o to wyzwanie pytam.. mamy juz pierwsze przyklady odmiennych wyliczen.
Teraz pytanie nr 2.
Opiekun na emeryturze nie ma przepracowanych 20/25 lat, jego emerytura jest nizsza od ustawowej emerytury minimalnej. Czy pobierajac swiadczenie pielęgnacyjne / w czesci pomniejszonej/ moze liczyć na opłacanie składek FUS / analogicznie jak grupa opiekunow nie posiadajaca prawa do emerytury/ - tak aby moc otrzymac w przyszlosci pelna emeryture?
laura56
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2020, 7:57

W przypadkach gdy opiekun osoby niepełnosprawnej pobiera emeryturę czy rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy ops wydają decyzję odmawiające przyznania SP My nie opieramy się na wyrokach sądowych Mogę tylko podpowiedzieć petentowi że takowe są niech się odwołuje - co napisze SKO będę realizować

renta częściowa niezdolność ops przyznaje w pełnej kwocie
MR53
Stażysta
Od: 22 mar 2017, 12:11
Zajmuję się: SR FA

Napisano: 19 cze 2020, 9:16

MR53 pisze:
19 cze 2020, 7:57
W przypadkach gdy opiekun osoby niepełnosprawnej pobiera emeryturę czy rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy ops wydają decyzję odmawiające przyznania SP My nie opieramy się na wyrokach sądowych Mogę tylko podpowiedzieć petentowi że takowe są niech się odwołuje - co napisze SKO będę realizować
renta częściowa niezdolność ops przyznaje w pełnej kwocie
Czy Ty masz satysfakcję, że decyzje za Ciebie podejmuje SKO ?
przypominam, że:
Art 17 ust. 5 pkt 1 lit. a ustawy o świadczeniach rodzinnych - w zakresie, w jakim stanowi, że świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy – został uznany za niezgodny z Konstytucją RP wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 26 czerwca 2019 r. (sygn. akt SK 2/17) i z dniem 9 stycznia 2020 r. utracił moc w tym zakresie (Dz. U. z 2019 r. poz. 1257)

i Twoim obowiązkiem jest orzekać w zgodzie z tym wyrokiem TK.
To w końcu OPSy przyznają, czy nie przyznają świadczenia pielęgnacyjnego rencistom z częściową niezdolnością do pracy, bo raz piszesz, że Kolegium za Ciebie przyznaje, a dwa zdania później piszesz, że Ty przyznajesz, więc zdecyduj się.
Jeszcze jedno autorka tematu przedstawiła sytuację po wyroku w przedmiotowej sprawie, więc rozpatrując ponownie tę sprawę nie możesz nie wziąć pod uwagę zaleceń sądu administracyjnego, gdyż narażasz się na rażące naruszenie prawa. Co prawda Twoje ewentualne "olanie" wyroku sądu będzie musiało poprawić Kolegium, ale chyba nie o to chodzi w prawidłowym pojmowaniu przepisów i prawidłowym prowadzeniu postępowania.

@ laura56 sorry, że trochę zaśmieciłem Ci temat, ale mam dalej nadzieję, że jakiś światły i niebojaźliwy OPS zechce odnieść się do Twoich wszystkich wątpliwości wyrażonych w pytaniach.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x