świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek macierzyński - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 20 sty 2016, 10:06

Matka pobiera zasiłek macierzyński z ZUS na bliźniaki, jedno dziecko jest niepełnosprawne. Czy ojciec mający gospodarstwo może mieć świadczenie pielęgnacyjne na jedno z tych dzieci?
Maria3

Napisano: 20 sty 2016, 12:09

Proszę podpowiedzcie, bo facet napiera a ja nie mam czasu tego szukać, może ktoś to wie?
Maria3

Napisano: 22 sty 2016, 12:52

up
Maria3

Napisano: 22 sty 2016, 13:51

ojciec jest rolnikiem (jak piszesz) więc aby nabyc prawo do św. piel musi zaprzestać prowadzenia gospodarstwa rolnego
~o~

Napisano: 22 sty 2016, 16:23

Chodzi mi o to czy jeżeli matka ma zasiłek macierzyński z ZUS na to niepełnosprawne dziecko to czy ojciec może mieć świadczenie pielęgnacyjne, na to same dziecko, bo tak naprawdę to ono już jest pod opieką.
Maria3

Napisano: 26 sty 2016, 12:12

Ojciec nie ma uprawnienia do świadczenia pielęgnac. w czasie/ okresie uprawnień drugiego rodzica do zasiłku macierzyńskiego. Co prawda w ustawie, w art. 17 ust. 5 nie ma wprost przepisu, że ŚP nie przysługuje w okresie pobierania zas. Macierzyńskiego. Jednak , jak piszesz, na to dziecko już jest wypłacane świadczenie z tytułu sprawowania opieki. Mieliśmy taka sprawę, osoba przegrała nawet w sądzie. Jeżeli ojciec "się upiera" - to na takiego klienta nie ma sposobu innego, niż przyjąć wniosek, wydać odmowną decyzję, a on może się odwołać .
ODA

Napisano: 26 sty 2016, 14:56

jw, on nie musi rezygnować z pracy, bo matka ma świadczenie opiekuńcze z ubezpieczenia społecznego ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 08 lut 2016, 17:06

Witam

Pobieram zasiłek macierzyński na młodszego synka z ZUS po ustaniu zatrudnienia w zakładzie pracy, okazało się że starszy jest chory i dostał orzeczenie o niepełnosprawności czy w związku z tym, że na młodszego pobieram zasiłek macierzyński z ZUS nie mam prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na starszego synka do czasu ustania zasiłku macierzyńskiego?
ona85

Napisano: 08 lut 2016, 19:49

Nawet orzecznictwo jest na nie. Macierzyński nawet po utracie zatrudnienia uznają za kontynuację zatrudnienia. Ale próbować możesz, a nóż sie uda.
zgaga

Napisano: 08 lut 2016, 20:54

Jestem przykładem na to, że oba świadczenia pani przysługują poszłam z zapytaniem do MOPS jakie dokumenty skompletować do ŚP by starać się po ustaniu macierzyńskiego na co dostałam odpowiedz dlaczego mam czekać jeśli oba zasiłki przysługują. Proszę się starać od każdej decyzji można się odwołać.
matka3 dzieci

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem