świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek macierzyński - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 sie 2020, 14:28

Matka dziecka urodzonego w kwietniu tego roku korzysta z urlopu macierzyńskiego, z informacji ZUS wynika, że po urodzeniu dziecka w okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego uzyskała nową pracę zarobkową (kolejną). Dziecko jest niepełnosprawne posiada orzeczenie ze wskazaniami do świadczenia pielęgnacyjnego. Wniosek o świadczenie pielęgnacyjne złożył ojciec tego dziecka, który dotąd nie pracował. Jak ustalono w wywiadzie; opiekował się starszą zdrową córką. Teraz napisał oświadczenie, że rezygnuje z podjęcia pracy w celu sprawowania opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem. Wiem że nie ma przesłanki negatywnej w tym przypadku. Jak podejść do tego wniosku? Czy ktoś spotkał się z wyrokiem sądu w podobnej sprawie. Mnie nie udało się doszukać. Dziękuję za pomoc.
Ulaula
Stażysta
Od: 08 maja 2014, 9:16
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2020, 7:13

Nie do końca z Twojego postu rozumiem do czego chciałabyś dążyć w związku z tym przypadkiem
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 26 sie 2020, 12:11

Moje wątpliwości dotyczą tego czy przyznać świadczenie pielęgnacyjne. Skoro opiekę sprawuje matka - z tytułu urlopu macierzyńskiego. Oboje rodzice opiekują się tym dzieckiem. Wiem, że niepełnosprawne dziecko wymaga większej opieki niż zdrowe dziecko i być może jest to uzasadnione, ale czy zdarzyły się już takie przypadki czy może ktoś miał podobny wniosek lub też może jest orzeczenie sądu w podobnej sprawie, które mogłoby pomóc w podjęciu decyzji?
Ulaula
Stażysta
Od: 08 maja 2014, 9:16
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2020, 12:20

No ale " Jak ustalono w wywiadzie; opiekował się starszą zdrową córką. ". Rozumiem, że z wywiadu nie wynika aby sprawował opiekę nad dzieckiem niepełnosprawnym, to gdzie tu widzisz problem ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem