Świadczenie pielęgnacyjne covid - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 24 sie 2020, 21:17

Przedłużone zostały zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne w związku z Covid. Osoba w dniu 23.08 dostarczyła nowe orzeczenie z dnia 10.08. Na podstawie którego kwalifikuje się do zaś. Pielęgnacyjnego ale nie spełnia warunków do sw. Pielęgnacyjnego Pkt 7 nie wymaga.strona odwołuje się od tego orzeczenia.
wypłaty za sierpień już zostały zrealizowane.
Jak postępujecie
weronika832
Stażysta
Od: 31 maja 2017, 18:23
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 25 sie 2020, 7:25

Wydaje mi się, że takie pytanie przewinęło się już kilka(naście) razy? Nic nie robisz. Póki nie masz prawomocnego nowego orzeczenia leci decyzja z covid.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 25 sie 2020, 8:39

Ja bym podpowiedział stronie aby zawnioskowała o wstrzymanie wypłaty do rozstrzygnięcia sprawy, bo narazie wisi nad nią możliwość zwrotu części śp od 11.08 po co kumulować dodatkowe ewentualne nienależnie pobrane (nie wiadomo ile to potrwa)
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 25 sie 2020, 12:04

Nie będzie żadnych nienależnie pobranych, płacić z covid, aż będzie prawomocne orzeczenie :roll:
LuuLane
Starszy referent

Napisano: 25 sie 2020, 13:36

Tylko tu jest pytanie czy Pani zaskarżyła całe orzeczenie czy tylko jego część w pkt 7. Ja dla mnie sierpień się należał a od września trzeba dokładnie ustalić.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 25 sie 2020, 16:57

a czy przypadkiem decyzja covidowska nie jest ważna do dnia wydania nowego orzeczenia? A śp jest podzielne czy nie? a jak koniec historii będzie niekorzystny? to też nie będzie nienależnie pobranego?
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 25 sie 2020, 19:53

Tą sytuację konsultowałam już wiele razy, ponieważ sama mam identyczną sprawę. Wypłacamy do momentu kiedy osoba otrzyma PRAWOMOCNE ORZECZENIE. W tej sytuacji gdy się odwołuje traktujemy ją tak jakby nie miała wydanego kolejnego orzeczenia, i wypłacamy na podstawie COVID
500sw
Starszy referent
Od: 11 cze 2019, 16:57
Zajmuję się: Sw

Napisano: 26 sie 2020, 7:02

Marcelinio oczywiście można było obrać taka interpretacje przepisu i zawsze staram się to podkreślać. Nie zapominaj tylko o art.24 ust.4 ustawy o świadczeniach rodzinnych. Tak samo jak dod. na kształcenie i rehabilitację ustalasz zgodnie z ustawą COVID ale nie dłużej niż do końca kiedy zostało wydane nowe orzeczenie lub okresu zasiłkowego art.24 ust.3. Dlatego napisałem za sierpień nie ma NP. Pytanie co od września ale to już autor posta musi podjąć decyzję. Dla mnie zaskarżenie nowego orzeczenia tylko w pkt 7 powoduje, że pozostała część orzeczenia wchodzi do obiegu prawnego.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 26 sie 2020, 7:08

Tylko, że nie ważne czy strona napisze w odwołaniu czy odwołuje się w całości, czy w konkretnym punkcie, czy może w dwóch. Nie jest to też wiążące dla organu drugiej instancji i może zmienić inne zapisy w orzeczeniu, o których strona nie wspomniała. Orzeczenie uprawomacnia się jako całość, a nie kawałkami.
LuuLane
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x