Kobieta urodziła dziecko, aktualnie otrzymała już świadectwo pracy i pobiera zasiłek macierzyński z ZUS po ustaniu zatrudnienia. Dziecko legitymuje się orzeczeniem o niepełnosprawności z pkt 7,8 wymaga. Czy mogę matce przyznać świadczenie pielęgnacyjne? Według mnie nie ma przeciwskazań - bo nie pozostaje w stosunku pracy, nie podejmuje też żadnej pracy zarobkowej. Utwierdźcie mnie, że dobrze myślę.
No SZARACZKU nie bądź taki chciwy ..... pobieranie zas macierzyńskiego nie stanowi przeszkody do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego. Chyba zabraknie Ci artykułów w ustawie aby nie przyznać.
Jest orzecznictwo w tym temacie z którego wynika by nie dawać... to nie moja złośliwość czy "chciwość" . Jestem za tym by ktoś to i to pobierał skoro można i rodzicielskie i pielęgnacyjne. Aczkolwiek nie brałbym odpowiedzialności przyznania tego na siebie.
A co w sytuacji gdy kobieta prowadzi działalnosc gospodarcza i z tego tytułu pobiera zasiłek macierzynski,jednoczesnie wystapiła o swiadczenie pielegnacyjne na to samo dziecko na które ma przyznany zasiłek macierzynski?Działalnosc planuje zamknąc z powodu opieki nad dzieckie.Nadmieniam ,ze jako prowadzaca działalnosc nie ma prawa do urlopu macierzynskiego,jedynie do zasiłku,ma jednak prawo do prowadzenia działalnosci mimo otrzymywania zasiłku macierzynskiego
Art.3 pkt 22 zatrudnieniu lub innej pracy zarobkowej – oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej;
Działalność i zasiłek jest tak samo traktowane jak w trakcie zatrudnienia urlop macierzyński.
Odmowa i niech idzie do SKO.
a co jak wojewoda przyznał świadczenie (mąż świadczeniobiorcy za granicą) ? na podstawie tej decyzji wypłacałyśmy świadczenie za okres, jak osoba pobierała macierzyński i opłacałyśmy składki em-rent. Teraz ZUS przysłał pismo, że jest zbieg tytułów (podwójnie zarejestrowana w ZUS i GOPS ) i mamy ją za ten okres wyrejestrować ? co robić ?