Świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek macierzyński po ustaniu - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 29 kwie 2019, 13:31

ja nie odmawiam i w tym rzecz. A co teraz z tym ZUS-em ?
mm102
Referent
Od: 07 maja 2017, 12:01
Zajmuję się: kadry

Napisano: 29 kwie 2019, 14:16

Ja odmówiłam i SKO utrzymało w mocy. Przyznałam później dzień po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego.
Nowa1313
Stażysta
Od: 23 mar 2018, 9:20
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 29 kwie 2019, 14:28

tylko że w tym przypadku Wojewoda przyznał
mm102
Referent

Napisano: 29 kwie 2019, 14:29

a jaką podstawę prawną do odmowy ? i co należało zrobić otrzymując taką decyzję od Wojewody ? miał informacje, że kobieta pobiera zasiłek
mm102
Referent

Napisano: 30 kwie 2019, 8:40

Mam pismo z urzędu wojewódzkiego, w którym wyraźnie wskazano, że art.17 ust.5 ustawy to katalog zamknięty i nie ma tam zasiłku macierzyńskiego po utracie zatrudnienia.
"W związku z tym całkowicie niezrozumiałe i sprzeczne z przepisami ustawy o świadczeniach rodzinnych są decyzje organu właściwego o odmowie przyznania świadczenia pielęgnacyjnego nieaktywnej zawodowo matce niepełnosprawnego dziecka tylko z powodu pobierania zasiłku macierzyńskiego po ustaniu zatrudnienia."
Kobieta ma umowę do dnia porodu, potem przechodzi na zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia. A dopiero potem ma orzeczenie o niepełnosprawności (nawet jeśli dziecko jest niepełnosprawne od urodzenia, to diagnoza, leczenie i załatwianie formalności trochę trwa). I w momencie diagnozy ona już wie, że nie będzie mogła podjąć pracy, bo ma niepełnosprawne dziecko. Stara się o orzeczenie o niepełnosprawności i - mając 7 i 8 punkt na "tak" - składa wniosek o świadczenie pielęgnacyjne. I w tym momencie samo pobieranie zasiłku macierzyńskiego po utracie zatrudnienia nie może być podstawą odmowy.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39

Napisano: 30 kwie 2019, 9:58

dla mnie nie jest spełniona tutaj podstawowa przesłanka świadczenia pielęgnacyjnego - cel - rezygnacja z zatrudnienia.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 30 kwie 2019, 10:14

Też miałem taki przypadek, również odmówiłem i SKO utrzymało. Obecnie są dwie linie orzecznictwa jedna na tak druga na nie. Mniejsza z tym, wojewoda przyznał ale faktycznie za okres pobierania macierzyńskiego po utracie nie powinny być odprowadzane składki społeczne. Zrób jak ZUS kazał, napisz do księgowości pismo aby została zrobiona korekta za ten okres.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 kwie 2019, 10:53

Z wyroku sądu:
1) Osoba która nabyła prawo do zasiłku macierzyńskiego po utracie zatrudnienia, jest zgodnie z zapisami ustawy o przeciwdziałaniu bezrobociu i instytucjach rynku pracy, niezdolna do podjęcia zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
2) Zasiłek macierzyński jest świadczeniem którego celem jest zapewnienie środków utrzymania przez okres ustalony przepisami kodeksu pracy w związku ze sprawowaniem osobistej opieki nad dzieckiem.
3) Natomiast istotą świadczenia pielęgnacyjnego jest zrekompensowanie osobie rezygnacji z aktywności zawodowej poprzez wypłatę jej określonej przepisami kwoty.

Ad.1. Niezdolna do podjęcia zatrudnienia z powodu opieki nad dzieckiem.
Ad.2. W związku ze sprawowaniem opieki nad dzieckiem.
Ad.3. W związku z pkt.1 - jest niezdolna do podjęcia zatrudnienia w związku ze sprawowaniem opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym.
Są dwa świadczenia pobierane w związku z brakiem aktywności zawodowej i opieką nad dzieckiem i żaden artykuł ustawy nie wyklucza pobierania dwóch jednocześnie.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39

Napisano: 30 kwie 2019, 11:58

Szarak ale mogę tak nie opłacać składek za ten okres ? A co ze świadczeniem pielęgnacyjnym za ten okres ?
mm102
Referent

Napisano: 30 kwie 2019, 13:03

mm102 pisze:Szarak ale mogę tak nie opłacać składek za ten okres ? A co ze świadczeniem pielęgnacyjnym za ten okres ?
Świadczenie pielęgnacyjne wypłacone za ten okres jest ok. Realizowana była decyzja Wojewody. Natomiast co do składek u mnie dawno temu był podobny przypadek i była robiona korekta w ZUS. Art.6 ust.2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, mówi co prawda o opłacaniu składek za osobę pobierająca ŚP ale mówi też w ust.2c, że organem właściwym do udzielenia informacji za jaki okres ma być opłacana składka jest ZUS. Skoro ZUS wskazał, że nie powinny być za ten okres opłacane składki to robiliśmy korektę. Dodatkowo ZUS nam zwrócił te pieniądze i miały być zwrócone do UW ale co zrobiła księgowa tego już nie wiem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x