świadczenie pielęgnacyjne a zgon
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA, DM,
- Kontakt:
świadczenie pielęgnacyjne a zgon
mam kobietę która pobierała świadczenie pielęgnacyjne na syna. zgłosiła, że syn zmarł 26.02.2019 . Wypłaty przelano 20.02 . zwrot kwoty 113,09 zł ( należność główna ) za luty ? czy nie robicie zwrotu jeżeli po wypłatach ?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
Re: świadczenie pielęgnacyjne a zgon
Robisz zwrot za te dwa dni.opsSR34 pisze:mam kobietę która pobierała świadczenie pielęgnacyjne na syna. zgłosiła, że syn zmarł 26.02.2019 . Wypłaty przelano 20.02 . zwrot kwoty 113,09 zł ( należność główna ) za luty ? czy nie robicie zwrotu jeżeli po wypłatach ?
-
- Referent
- Kontakt:
hej i nikt więcej się nie wypowie ???
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
zgadzam się z Arlą, robisz zwrot za te dwa dni
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja też żądam zwrotu :/
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
- Marcelino
- Starszy referent
- Zajmuję się: sr/sw
- Kontakt:
Może moje słowo nie wiele znaczy ale ja nie żądam zwrotu. Aby żądać zwrotu trzeba najpierw uznać że dane świadczenie było nienależnie pobrane a tu są dwie drogi dla jednych nie jest to n.p. bo zgon nastąpił po wypłacie a z kolei dla drugich jest to nienależnie pobrane ponieważ świadczenia opiekuńcze są przyznawane za opiekę a jak kogoś już nie ma to nie ma się kim opiekować a jak nie ma się kim opiekować to i kasa za te dni się nie należy. I jak zwykle w takich sytuacjach są dwa wyjścia skrajnie przeciwne i bądź tu mądry i pisz poematy
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
@Marcelino, Twoje słowo znaczy tyle samo, ile każdego innego. Tym bardziej, że masz rację, iż brak jest podstaw do tego, aby uznać takie świadczenia za nienależnie pobrane z art. 30. Wypłata poszła 20.02, zgon nastapił 26.02, a zgłoszenie zgonu po paru dniach - kobieta wywiązała się bezbłędnie ze swoich obowiązków względem organu, więc na jakiej podstawie można żądać zwrotu? Katalog nienależnie pobranych świadczeń jest zamknięty i nie możemy go dowolnie rozszerzać. Według mnie sprawa jest czysta, a kobieta nie ma nic do zwrotu.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- masterm
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
jak się czyta takie wpisy to aż sie nóż w kieszeni otwiera jak takie osoby pracują przy świadczeniach rodzinnynoteev pisze:@Marcelino, Twoje słowo znaczy tyle samo, ile każdego innego. Tym bardziej, że masz rację, iż brak jest podstaw do tego, aby uznać takie świadczenia za nienależnie pobrane z art. 30. Wypłata poszła 20.02, zgon nastapił 26.02, a zgłoszenie zgonu po paru dniach - kobieta wywiązała się bezbłędnie ze swoich obowiązków względem organu, więc na jakiej podstawie można żądać zwrotu? Katalog nienależnie pobranych świadczeń jest zamknięty i nie możemy go dowolnie rozszerzać. Według mnie sprawa jest czysta, a kobieta nie ma nic do zwrotu.
-
- Referent
- Kontakt:
masterm jakiś ty mądry ale wypowiedzieć się nawet w sprawie nie potrafisz.
Ciekawe, jeśli w danej Instytucji wypłata świadczenia pielęgnacyjnego jest np. 10 danego miesiąca a osoba niepełnosprawna umrze 11 , czyli dzień po wypłacie to ŻADNYCH ZWROTÓW NIE ROBICIE ? osoba przez większą część miesiąca nie ma się kim opiekować i nadal uważacie że 1583 zł należy się za cały miesiąc i bez zwrotów !!
Ciekawe, jeśli w danej Instytucji wypłata świadczenia pielęgnacyjnego jest np. 10 danego miesiąca a osoba niepełnosprawna umrze 11 , czyli dzień po wypłacie to ŻADNYCH ZWROTÓW NIE ROBICIE ? osoba przez większą część miesiąca nie ma się kim opiekować i nadal uważacie że 1583 zł należy się za cały miesiąc i bez zwrotów !!
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Rację ma oczywiście Marcelina i noteev, natomiast praktyka w wielu ośrodkach wygląda jak wygląda, u nas księgowość wymusiła w takiej sytuacji produkcję decyzji o NP, jak mi się udaje jakoś tego uniknąć to unikam, ale kierownica nie dyskutuje z poleceniami księgowej z reguły.
Walka z wiatrakami since 1998.
Oprócz świadczenie pielęgnacyjne a zgon - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Zasiłek macierzyński z dg-jak liczyć po zakończeniu
czy należy sie dodatek z urodzenia
ubezpieczenie społeczne specjalny zasiłek opiekuńczy
Zgon dziecka a wypłata zasiłku pielęgnacyjnego.
Kiedy robicie wypłaty świadczeń?
okresy składkowe i nieskładkowe
Przyznany ZR a teraz ma zł/zł
zasiłek pielęgnacyjny dla rodziny zastępczej niezawodowej
Czy ten dochód zza granicy jest dochodem opodatkowanym
uzyskanie świadczenia macierzyńskiego po utracie
pani dostała emeryturę i pobiera zdo
Specjalny Zasiłek Opiekunczy czy moge przyznać
POMOCY Ojciec obywatel Ukrainy
Zł zł - ponowne przyznanie co z dodatkiem na rozpoczęcie ro
składka zdrowotna a koordynacja
jaki art,. ustawy bądź rozpaorządzenai