Świadczenie pielęgnacyjne - czy opiekun może mieć znaczny ? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 10 lip 2019, 11:29

a tak zapytam po co Pani orzeczenie o co będzie się starać ?
kala1
Starszy referent
Od: 21 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: referent

Napisano: 10 lip 2019, 11:32

Czyli tworzysz swoje prawo.... :D

Po co orzeczenie? - pewnie chce dostać 500+ dla niepełnosprawnych :D . To się zdziwi jak nie dostanie kasy.....
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 10 lip 2019, 11:40

ja go nie tworzę ja je tak interpretuję skoro mogę przyznać siostrze na siostrę jeśli żyje rodzic, który się legitymuje orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności to rozumiem, że rodzicowi z orzeczeniem nie przysługuje, zresztą nasza ustawa jest jedna a interpretacji co do niej jest wiele :D
kala1
Starszy referent

Napisano: 10 lip 2019, 13:05

kala1 pisze:ja go nie tworzę ja je tak interpretuję skoro mogę przyznać siostrze na siostrę jeśli żyje rodzic, który się legitymuje orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności to rozumiem, że rodzicowi z orzeczeniem nie przysługuje, zresztą nasza ustawa jest jedna a interpretacji co do niej jest wiele :D
Tylko, że wniosek o świadczenie składała siostra, a nie rodzić ze znacznym stopniem.
Natomiast w przypadku o którym piszesz w temacie może być różnie w zależności jak sprawną jest osoba ze znacznym składająca wniosek o świadczenie oraz czy nie ma innych osób spełniających alimentację sprawniejszych od wnioskodawczyni. Tak myślę.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 10 lip 2019, 13:15

ok ale siostrze przyznasz tylko wtedy gdy rodzic będzie miał orzeczenie, jeśli nie ma orzeczenia rodzic to siostrze nie przyznasz i na odwrót.
kala1
Starszy referent

Napisano: 10 lip 2019, 17:20

Jakis czas temu było bardzo głośno w telewizji o tym przypadku kiedy zabrali chyba bodajże w Sopocie świadczenie pielęgnacyjne nad synem gdy matka zachorowała i orzekli jej znaczny stopien sam Podgórski inni święci się wypowiadali na ten temat że jeśli chodzi o rodziców to ten zapis stopnia znacznego nie dotyczy !!!
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 10 lip 2019, 18:08

MPiPS podkreśliło, że prawo do świadczenia (po otrzymaniu zaświadczenia o niepełnosprawności) tracą jedynie opiekunowie, którzy nie są rodzicami niepełnosprawnego dziecka. znalazłam ten artykuł ale odpowiedź MPiPS mnie nie przekonuje, bo z czego wynika.
każdy robi jak uważa, każda osoba ma prawo się odwołać jeśli SKO bądź sąd przyzna to będę się cieszyć ale sama nie przyznam.
kala1
Starszy referent

Napisano: 11 lip 2019, 8:33

Wynika i to dość czytelnie poprzednicy cytowali ustawę i art
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU