świadczenie pielęgnacyjne- czy się należy. Do pracowników OP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 mar 2016, 22:47

Witam,
Proszę Was o podpowiedz. Mam dwuletniego synka który ma orzeczenie o niepełnosprawności wydane przez PCPR łącznie ze zapisem w orzeczeniu 7 i 8 punkt - wymaga . Jestem zarejestrowana w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna. Synek wymaga mojej całodobowej opieki. Nie podejmuje pracy ponieważ fizycznie nie dałabym rady pracować, ponieważ muszę cały dzień się nim zajmować. Mam pytanie do pracowników Opsów czy mogę ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne. Czy żeby dostać świadczenie pielęgnacyjne musiałabym przedstawić świadectwo pracy, ze zrezygnowałam z pracy??. Czy wystarczy sam fakt, że jestem bezrobotna ( nie pracująca ). Mam 27 lat nigdy zawodowo nie pracowałam, tylko kilka razy na umowę zlecenie kilka lat temu. Teraz mnie nikt nie przyjmie do pracy, żeby np. przepracować kilka miesięcy i zrezygnować z pracy tak żeby dostać świadczenie. Proszę Was o radę !!!!
Marta11

Napisano: 11 mar 2016, 22:55

Nie musisz mieć rezygnacji z pracy.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2016, 23:02

m&m dziękuje za tak szybą odpowiedz :), upewnij mnie jeszcze, żebym była pewna. Czyli samo " niepodejmowanie pracy " umożliwi mi pobieranie świadczenia na synka, jeżeli ma takie orzeczenie. Co jeszcze będę musiała przedstawić w OPsie
Marta11

Napisano: 11 mar 2016, 23:26

Marta11 pisze:m&m dziękuje za tak szybą odpowiedz :), upewnij mnie jeszcze, żebym była pewna. Czyli samo " niepodejmowanie pracy " umożliwi mi pobieranie świadczenia na synka, jeżeli ma takie orzeczenie. Co jeszcze będę musiała przedstawić w OPsie
Na pewno.
Będziesz musiała wyrejestrować się z PUPy.
Możliwe tez, że uda ci sie, ze wyrejestrują cię z datą wsteczną( ale to zależy już od twojego urzędu pracy i na podstawie juz przyznanego swiadczenia), a wtedy otrzymałabyś świadczenie z wyrównaniem, przyznane z początkiem miesiąca złożenia wniosku na komisję.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2016, 23:35

m&m - dziękuje Ci ślicznie za informacje.
Marta11

Napisano: 12 mar 2016, 10:12

zacznij od złożenia wniosku w swoim OPSie ... ja będziesz miała przyznane świadczenie to z decyzją udasz się do PUP a ten Cię wyrejestruje wstecz :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2016, 14:28

do ,,ewalu " a co będzie ze składkami zdrowotnymi i społecznymi czy też zostaną mi przyznane wstecz tzn. od tego miesiąca co świadczenie pielęgnacyjne ???
Marta11

Napisano: 12 mar 2016, 15:14

tak
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x