Ja mam takie pytanie do takiej sytuacji. Mój dochód za 2014 jest utracony ( w 2015 nastąpiła zmiana pracodawcy), już w MOPSie powiedziano, że będzie brany mój dochód za maj2015 i męża pit za 2014.
I teraz tak, dochód nam przekracza, ale jeśli oddamy ulgę za dzieci i neta z odsetkami to nie będzie przekraczał, tak myślałam do wczoraj z ta ulgą, ale…za 2014 rozliczaliśmy się wspólnie pit37..i odliczyliśmy ulgi za dzieci i neta…na zeznaniu wspólnym ja jestem jako pierwsza-podatnik, mąż jako drugi.małżonek..wszystkie ulgi zostały wpisane w moich rubrykach-podatnika a a nie małżonka…mój dochód za 2014 został utracony…czy w wypadku jak we wspólnym rozliczeniu jest wszystko w moich rubrukach ulgi na podatnika, zwrot był na moje konto bankowe…to czy cała ulga powinna być łącznie z moim dochodem utracona czy jak??…bo tak se myśle, że skoro na wspólnym i na PIt/0 wsio jest w rubrykach podatnika czyli moich a nie małżonka to moze te wszystkie ulgi sa utracone tj mój dochod i nic zwracać nie musze hmm…tylko takie info znalazłam – Podatnik dokonuje odliczenia na formularzu rocznego zeznania PIT-36 lub PIT-37 oraz dołączonym do niego załączniku PIT/O przeznaczonym do wykazania ulg i odliczeń, w tym ulgi rodzinnej. Na formularzu PIT/O w pozycji nr 34 należy wpisać liczbę wychowywanych dzieci, a następnie kwotę odliczenia z możliwością jej podziału na podatnika i jego małżonka (pozycje 35 i 36). – a my nie mamy podziału, wsio na picie 37 i picie 0 jest na mnie na podatnika..no i się teraz zastanawiam…
Co do zaświadczenia z US to rozliczaliśmy się za 2014 tj.pisałam wspólnie, zaświadczenie mamy na męża i na mnie, na obu jest napisana ta sama kwota podatku należnego i pod spodem jest informacja, że pkt.2 dotyczy rozliczenia z małżonkiem…US nie wiedział, że mam dochód utracony wystawiając mi to..bardziej chodzi mi o powyższe jak MOPS to rozlicza…ktoś, coś?