świadczenie pielęgnacyjne - decyzja SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 03 gru 2023, 19:41

anetag pisze:
01 gru 2023, 15:30
mały_gops pisze:
01 gru 2023, 12:10
Tom. pisze:
01 gru 2023, 11:36
jak wzór przesłuchania? przecież pytań ci nie podam ;) reszta jest dokładnie opisana w 67 - 69 kpa
tylko kiepsko to widzę, bo właśnie jak ostatnio byli to nic nie chcieli powiedzieć, owijali w bawełne i staneło na tym, że napiszą oświadczenia, a jak co do czego to napisali oświadczenia z których wynika, że są w stanie pomóc w opiece okresowo ze wzgledu na swoją prace, do czego doczepiło się SKO
skoro pracują to mają swoje dochody i mogą pomóc w opiece także w formie częściowego finansowania rodzeństwu tej pomocy
Wnioskodawca jest Stroną w tej sprawie, a jego bracia i siostry nie mają ze sprawą żadnego związku poza tym, że podobnie jak wnioskodawca są zstępnymi swego chorego ojca.
Ojciec stanowi jedną rodzinę, a wnioskodawca drugą, a pozostali zstępni mają swoje rodziny i tam spełniają swoją rolę opiekuńczą.
Wołanie ich za świadków i żądanie składania zeznań pod rygorem odpowiedzialności karnej jest przegięciem ze strony organów. Który przepis ustawy o świadczeniach rodzinnych wskazuje, aby organ miał podstawę do wyjaśniania ich obowiązku alimentacyjnego (czy prawidłowo go wykonują itp.) wobec chorego ojca. Nie jesteście sądem rodzinnym, aby wchodzić w takie kwestie.

Oczywiście należy wykonać zalecenia SKO, ale na końcu jednoznacznie stwierdzić, że stroną w sprawie jest wnioskodawca i należy skupić się wyłącznie na nim i jego wniosku.
Wielu opiekunów w Polsce życzyło by sobie, abyście tak skrupulatnie wykonywali przede wszystkim zalecenia SKO dotyczące respektowania sentencji wyroku TK sygn akt K38/13 i niestosowania w podstawach decyzji przepisu art. 17 ust. 1b ustawy o świadczeniach rodzinnych uznanego ww wyrokiem Trybunału za niezgodny z przepisem art. 32 ust. 1 Konstytucji w zakresie wskazanym wprost w sentencji ww wyroku.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 04 gru 2023, 8:41

Oj Krzysztofie. Orzecznictwo się zmienia. U mnie SKO uwala teraz każdego, kto ma rodzeństwo powołując się na orzecznictwo.
Przykład
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/5FE738B238
"Nadto, Sąd orzekający w tej sprawie podziela pogląd prezentowany w orzecznictwie sądowoadministracyjnym, zgodnie z którym możliwość współdziałania rodzeństwa wnioskodawcy w opiece nad niepełnosprawnym rodzicem jest postrzegana jako element związku przyczynowego pomiędzy niepodejmowaniem aktywności zawodowej wnioskującego, a potrzebą sprawowania opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny (por. wyrok WSA w Krakowie z 7 marca 2023 r., sygn. akt III SA/Kr 1235/22). Jak wskazano z kolei w wyroku WSA w Krakowie z 7 marca 2023 r., sygn. akt III SA/Kr 1280/22 "(...) w sytuacji gdy istnieją inne osoby zobowiązane do alimentacji, w stosunku do których brak jest obiektywnych przeszkód w realizacji ww. ustawowego obowiązku, brak jest związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy niepodejmowaniem (rezygnacją) z zatrudnienia a opieką nad osobą niepełnosprawną, ponieważ w opiece powinny uczestniczyć również pozostałe osoby zobowiązane do alimentacji, a zatem nie zachodziła konieczność rezygnacji przez skarżącą z zatrudnienia, a dokładniej nie było przeszkód aby takie zatrudnienie podjęła. Co więcej, nie do pogodzenia z interesem społecznym, a w interesie społecznym jest przestrzeganie całego obowiązującego porządku prawnego, byłaby taka wykładnia art. 17 ust. 1 u.ś.r., z której wynikałoby, że obowiązki Państwa obejmujące pomoc rodzinie, wyprzedzałyby obowiązki alimentacyjne dzieci względem rodziców, ponieważ w takiej sytuacji doszłoby do przerzucenia realizacji tych obowiązków na całe społeczeństwo, w sytuacji gdy powinny one zostać zrealizowane przez członków rodziny. Doprowadziłoby to też do – z jednej strony - uprzywilejowania tych, którzy nie wywiązują się ze swych obowiązków wobec rodziców (gdyż to Państwo będzie płacić jednemu z wielu dzieci za opiekę nad rodzicem, zwalniając pozostałych faktycznie i finansowo z zapewnienia opieki rodzicowi) oraz – z drugiej strony - dodatkowego obciążenia tych, którzy wywiązują się ze swych obowiązków względem swoich rodziców a mimo to, ich podatki przeznaczane byłyby na pomoc osobom, których dzieci z tych obowiązków się nie wywiązują."
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 gru 2023, 8:46

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/89DC1B0A3C
"Podkreślić w tym miejscu należy, że pomoc społeczna ma charakter subsydiarny, Państwo powinno udzielać jej w sytuacji, w której jednostka nie może sobie sama poradzić z pojawiającymi się trudnościami, a nie zastępować jednostkę we własnych staraniach o zaspokojenie potrzeb życiowych.
Równocześnie Sąd zważył, że skarżąca nie podnosiła, ani nie wykazywała w toku postepowania, aby podjęła działania zmierzające do wyegzekwowania od rodzeństwa realizacji ciążącego na braciach i siostrze skarżącej obowiązku alimentacji (por. wyrok WSA w Krakowie z 27 lutego 2023 r., III SA/Kr 1581/22, wyrok WSA w Lublinie z 8 listopada 2022 r., II SA/Lu 487/22).
Sąd nie kwestionuje przy tym ustalonego stanu zdrowia matki skarżącej i konieczności pomocy w opiece, należy jednak podkreślić za organami, że sama konieczność sprawowania opieki nie stanowi w świetle art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych samodzielnej podstawy do przyznania świadczenia pielęgnacyjnego."
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 04 gru 2023, 8:48

Szkoda tylko, że dopiero teraz jak przepisy obecne idą do kosza.... Od zawsze ratio legis SP imo było takie, że należy się tylko jak już nie ma innej opcji na zapewnienie opieki. Oj jak mnie mierzi przyznawanie SP gdy jeden z rodziców siedzi w domu bo robić mu się nie chce a drugi wnioskuje o SP bo rezygnuje z pracy bo musi się dzieckiem zająć....
Tak samo na dorosłych, dwoje dzieci siedzi w domu z rodzicem a kolejne o SP składa....

Ale, było minęło... Finansowanie mamy zapewnione na 2 - 3 lata minimum dzięki sprawom z TK i zaczynamy od nowa. Zaraz zaczną znowu cudować z orzecznictwem :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 04 gru 2023, 8:57

Mnie też boli, jak muszę dać ŚP np. osobie która 10 lat nie pracowała i siedziała na zasiłku stałym a WSA w tym nic złego nie widzi... Jeszcze miesiąc i jak piszesz było minęło.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 04 gru 2023, 9:17

a z tymi zasiłkami stałymi to już w ogóle patologia..... tam jest mowa o osobie niezdolnej do pracy i dochodzi do absurdów, że w jednym dziale osoba uznana za niezdolną do pracy a u nas niby świadomie rezygnuje z aktywności zawodowej z powodu opieki...

a jak już nam kazali dopłacać wyrównanie do stałego....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 04 gru 2023, 11:00

Tom. pisze:
04 gru 2023, 8:48
Oj jak mnie mierzi przyznawanie SP gdy jeden z rodziców siedzi w domu bo robić mu się nie chce a drugi wnioskuje o SP bo rezygnuje z pracy bo musi się dzieckiem zająć....
Tak samo na dorosłych, dwoje dzieci siedzi w domu z rodzicem a kolejne o SP składa....
Całkowita zgoda.
Są też takie sytuacje, może nawet w ostatnim czasie jest ich znacznie więcej z uwagi na fakt, że pseudo kancelarie wyczaiły łatwą kasę i w formie nachalnych ogłoszeń zachęcają do składania wniosków - to jest patologia, bo taki wnioskodawca może nigdy by nie pomyślał o państwowym wsparciu (bo np. radził sobie całkiem nieźle) ale skoro bombardują reklamami aby wnioskować to czemu tak nie zrobić.
Tylko, że większość przypadków raczej wygląda "u dorosłych" zupełnie inaczej. Tzn. wnioskodawca mieszka razem z osobą wymagającą opieki, a rodzeństwo wnioskodawcy gdzieś w innej gminie lub województwie.
Też zauważyłem, że sądy administracyjne tu i ówdzie (może szukając dziury w całym) wysnuwają ocenę w zakresie alimentacji w sprawach o ŚP tak jakby składy orzekające były przeniesione z sądów powszechnych. Tylko, że w jednym przypadku sąd może mieć rację (bo sytuacja wygląda jak opisał Tom), a w innym sąd zrobi wielką krzywdę osobie wnioskującej i jej podopiecznemu.
Na ocenę Kolegium lub sądu ma wpływ to co Strona napisze w odwołaniu lub w skardze, jak odniesie się do negatywnych przesłanek wykazanych przez organy.

Zwróciłem uwagę przede wszystkim dlatego, że łatwiej (pomimo, że trudniej, bardziej skomplikowane działanie) wykonać zalecenie dotyczące "sprawdzenia i wyjaśnienia alimentacji" niż wykonać zalecenie równolegle wskazanej przez SKO lub sąd (zgodnego z aktualnie istniejącym stanem prawnym) zastosowania prawidłowej wykładni danego przepisu przy ponownym wydaniu decyzji.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 12 sty 2024, 15:50

Szarak pisze:
04 gru 2023, 8:57
Mnie też boli, jak muszę dać ŚP np. osobie która 10 lat nie pracowała i siedziała na zasiłku stałym a WSA w tym nic złego nie widzi... Jeszcze miesiąc i jak piszesz było minęło.
ja mam przypadek, że pan ma niebieską kartę bo znęca się nad matką a mimo to sko przyznało mu śp na tę matkę, chore to jest
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2024, 7:51

anetag pisze:
12 sty 2024, 15:50
Szarak pisze:
04 gru 2023, 8:57
ja mam przypadek, że pan ma niebieską kartę bo znęca się nad matką a mimo to sko przyznało mu śp na tę matkę, chore to jest
No jak pracownik socjalny stwierdził w wywiadzie, że gość opiekuje się matką mając NK... No to moim zdaniem sami zawaliliście.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 15 sty 2024, 9:03

w wywiadzie do śp informacja o NK?
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]