No ja kiedyś czytałem, że to może być naruszenie bo pracownicy świadczeń rodzinnych nie powinni wiedzieć o tym czy jest w danej rodzinie NK . Nawet ja będąc pełnomocnikiem dyrektora nie mam wglądu do NK. Pomijając to czy można czy nie, dla mnie zawalił tutaj pracownik socjalny bo stwierdził opiekę i pracownicy świadczeń, że przyjęli taki wywiad wiedząc o NK.
szczerze mówiąc nigdy nie rozkminiałem tego tematu, dostajemy wywiad w odpowiedzi na nasz wniosek a co tam socjalny popisze.... gorzej jak z wywiadu nic nie wynika...
a takie info o NK dla kolegium okazywało się bardzo istotne
ok, jasna sprawa, nie zajmuję się totalnie PS więc nie ogarniam co tam dokładnie jak nie można napisać wprost to niech chociaż będzie napisane na okrętkę a u nas jak już pisałem wcześniej jest to pisane wprost odkąd pamiętam...
nasze SKO już od dawna (będzie ze 3 lata) jak wymaga wywiadów u rodzeństwa. Pisze wniosek o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego oraz o złożenie przez siostrę/brata oświadczenia pod odpowiedzialnością karną z wyjaśnieniami, czy jest w stanie zapewnić rodzicowi opiekę wynikającą z obowiązku alimentacyjnego. Pracownicy dają nam wywiady cz. II. niektórzy odmawiają pokazania dochodów i wydatków ale piszą w oświadczeniu że mają własne wydatki, kredyty, swoją rodzinę na utrzymaniu, dzieci w wieku szkolnym czy na studiach, problemy zdrowotne i wydatki na leki i nie są w stanie wesprzeć rodzica ani rodzeństwa finansowo.