świadczenie pielęgnacyjne dla osób ubezpieczonych w KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 05 paź 2023, 8:19

Kobieta pobiera świadczenie pielęgnacyjne na niepełnosprawne dziecko. Ma gospodarstwo rolne u nas podpisała że zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego. Cały czas sama opłaca KRUS. Nie chce iść do krusu żeby to zgłosić. Jak ja mam postąpić czy mam obowiązek zmuszać takie osoby do poinformowania KRUS.
gopsz3
Stażysta
Od: 05 sty 2015, 11:51
Zajmuję się:

Napisano: 05 paź 2023, 8:37

Składki w KRUS może opłacać jedynie osoba prowadząca gospodarstwo rolne. Samo posiadanie ziemi nie uprawnia do ubezpieczenia w KRUS. Kłuci się więc to ze złożonym u Was oświadczeniem. Niestety najbardziej prawidłowe w tej sytuacji wydaje się wysłanie zapytania do KRUS, czy osoba podlega obowiązkowi ubezpieczenia w KRUS z jednoczesnym poinformowaniem pobieraniu świadczenia i o złożeniu u Was oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa.
Jeżeli KRUS odpowie, że osoba nadal podlega obowiązkowi ubezpieczenia u nich, bo faktycznie prowadzi gospodarstwo, to mamy nienależnie pobrane świadczenie.
Jeżeli KRUS wyrzuci osobę z ubezpieczenia z datą wsteczną a nie opłacaliście jej składek do ZUS i nie ma w ZUS 20 lat, to będzie trzeba zgłosić wstecznie do ZUS z korektami deklaracji za cały okres i odsetkami za nieterminowe przekazanie składek. Nieprzyjemne ale do przejścia - my to już przerabialiśmy.
JLP
Referent
Od: 31 mar 2017, 11:17
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 05 paź 2023, 10:16

informuje osoby o tym żeby poszły do KRUS tylko one tego nie robią. Nie pisałam do KRUS zapytania czy osoba podlega obowiązkowi ubezpieczenia w KRUS i to mój błąd.
gopsz3
Stażysta
Od: 05 sty 2015, 11:51
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2023, 14:33

Mam pytanie do JLP

Strona od 2006 pobiera świadczenie pielęgnacyjne na syna. W 6.2013 r. strona w GOPS złożyła oświadczenie, że zaprzestała pracy w gospodarstwie rolnym. Nie zgłosiła w KRUS tego faktu. W sierpniu 2023 r. wyszło, że mimo, że sama za ten okres opłacała składki, KRUS ją wykreślił od 1.09.2013 r. z ubezpieczenia. Strona na 1.09.2013 r. miała łącznie okresu składkowego i nieskładkowego w ZUS ma 20 lat. Czy możemy za Stronę i jej dzieci opłacić składkę na ubezpieczenie zdrowotne wstecz od 1.09.2013 r.?
Margaret12
Stażysta
Od: 24 maja 2018, 7:49
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 12 paź 2023, 8:50

ja po przejściach z KRUSowcami, pisze zapytanie do KRUS o ubezpiecznie u nich, oni wtedy wzywają sami rolników do siebie i albo przysyłają nakaz do płacenia, albo płacę ZUS
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 12 paź 2023, 8:51

U nas ubezpieczenie zdrowotne jest na wniosek strony, nie ubezpieczamy nikogo zdrowotnie z automatu.
Po przyznaniu śp dla rolnika powinnaś poinformować o tym KRUS i wtedy oni sami wzywają osobę do określenia się.
Jeśli strona zadeklaruje chęć pozostania w KRUS, to oni Cię o tym informują i co kwartał przysyłają formularz do zapłaty składek.
Jeśli strona nie zdeklaruje się w KRUS to "wyrzucą" ją i też Cię poinformują. Wtedy zgłaszasz ją do ZUS.
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2023, 10:08

My sami wysyłamy do KRUS (KRUS tak chciał) decyzję o przyzniau świadczenia, ostatnią stronę wniosku z oświadczeniem o dacie zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego oraz uzupełniony druk KRUS (druk w załączeniu)
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 12 paź 2023, 10:09

ss pisze:
12 paź 2023, 8:51
U nas ubezpieczenie zdrowotne jest na wniosek strony, nie ubezpieczamy nikogo zdrowotnie z automatu.
Po przyznaniu śp dla rolnika powinnaś poinformować o tym KRUS i wtedy oni sami wzywają osobę do określenia się.
Jeśli strona zadeklaruje chęć pozostania w KRUS, to oni Cię o tym informują i co kwartał przysyłają formularz do zapłaty składek.
Jeśli strona nie zdeklaruje się w KRUS to "wyrzucą" ją i też Cię poinformują. Wtedy zgłaszasz ją do ZUS.
Dokładnie tak
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 12 paź 2023, 13:45

Oh mamy podobną sytuację.
Pani pobiera ŚP od 2013r., nie zgłosiła w KRUS zaprzestania pracy w gospodarstwie i sama opłacała sobie składki przez te lata. Wyszło nam to niedawno, KRUS zresztą też już o tym wie ale chyba mamy wrażenie że wolą niczego nie ruszać, my zresztą może i też. Wiemy też, że w zeszłym czy w tym roku Pani osiągnęła już te 20 lat w KRUS.
ALE Pani w listopadzie przyjdzie złożyć do nas nowy wniosek o ŚP bo dostała nowe orzeczenie dla dziecka. No i wolelibyśmy nowe postępowanie prowadzić w sposób prawidłowy. Czy w tym przypadku do nowego wniosku powinniśmy napisać pismo do KRUS czy Pani posiada już wymagany okres składkowy u nich i po potwierdzeniu tego zacząć jej opłacać składki w ZUS? Z nadzieją, że KRUS nie zacznie grzebać wstecz? Czy możemy np. wziąć od Pani oświadczenie pod odpowiedzialności karną, że ma już wymagane lata w KRUS i prosi nas o opłacanie składek w ZUS i to już też nam wystarczy?
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 13 paź 2023, 12:04

W KRUS trzeba mieć 25 lat opłacania składek nie 20.
Maks2005
Praktykant
Od: 11 wrz 2023, 18:10
Zajmuję się: ŚW/FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x